16 februari 2022

Het jaar van het varken van Carmen Mola

het jaar van het varken cover

Ik keek ernaar uit: de nieuwste thriller van Carmen Mola en ik hoopte dat dit deel ‘Het duistere net’ zou overtreffen.

In dit derde deel van de Elena Blanco serie wordt de focus gelegd op haar collega’s / vrienden Zárate en Chesca. Elena Blanco zelf heeft even afstand genomen van haar werk als inspecteur, maar als Chesca spoorloos verdwijnt besluit zichzelf actief met de zaak te bemoeien. Het team hoopt vervolgens dat ze definitief terugkomt.

Geheimen en smerige zaken

Wie begint in een thriller van Carmen Mola kan zich flink overvallen voelen door alle Spaanse namen en locaties. Ik besloot daarom een lijstje te maken van alle BAC-teamleden. Het BAC staat voor het team van moeilijk oplosbare zaken. In dit team werken Elena, Zárate, Reyes, Chesca, Mariajo, Buendiá, Orduño en Rentero. Chesca is de persoon die spoorloos verdwenen is en het gehele team probeert de zaak op te lossen, maar ze stuiten vervolgens op geheimen en letterlijk smerige zaken.

Ze ontdekken een varkensboerderij, het middelpunt van een complot, waar de meest lugubere dingen gebeuren. Er wonen bijvoorbeeld twee mannen die kalm worden gehouden met medicijnen voor varkens. Er woont ook een klein meisje dat nog nooit verder is geweest dat het erf van de boerderij. Ondertussen vinden ze ook uit dat Chesca iets vreselijks heeft meegemaakt in haar jeugd. Zelf was Chesca bezig om -in het geheim- af te rekenen met haar verleden, iets wat haar uiteindelijk in een vernederende en hachelijke situatie brengt. Het team begint zich af te vragen of ze Chesca ooit echt goed gekend hebben.

Het geheim van Carmen Mola

Carmen Mola is een pseudoniem, er blijken maar liefst drie auteurs achter dit pseudoniem schuil te gaan! Bij Premio Planeta (een Spaanse thrillerprijs) stonden drie mannen op toen hun boek in de prijzen viel. Een totale verrassing voor iedereen! Het ging om tv-scriptschrijvers Agustín Martínez, Jorge Díaz en Antonio Mercero.

Nu ik dit wist kon ik niet anders dan letten op verschillende schrijfstijlen. En ja, ik merkte verschillen! Er zijn duidelijke stukken tekst waarin “show, don’t tell” werd gehanteerd, wat vervolgens weer overgaat in “tell, don’t show”.

En af en toe wordt dit afgewisseld met een stijl waarbij er heel veel oog voor details in de omgeving is en het verhaal meer op een beschrijving uit een reisgids lijkt, dan op een thriller. Kennelijk is dat de auteur die de lezer graag wat vertelt over wat we kunnen bezichtigen in Madrid. Aan de ene kant is dit wel prettig, omdat we niet allemaal thuis zijn in de (buiten)wijken van deze stad en op die manier wordt het wel wat duidelijker.

Niet voor zwakke magen

De boeken van Carmen Mola staan bekend om onsmakelijke en lugubere situaties, zo ook ‘Het jaar van het varken’. Het schokeffect is hierbij groot, want net als je denkt: ‘dit zal toch niet…’, gaan de auteurs juist net een tandje verder. De spanning schommelt af en toe, maar de beklemming en het ongemak blijft non stop aanwezig.

De smerige passages zijn gedetailleerd. De bewoners van de varkensboerderij zijn nogal verknipt en hebben veel op hun kerfstok en ze spelen een gevaarlijk kat- en muisspelletje met de politie. Carmen Mola spaart niemand. De lezer niet, maar ook personages niet. Hoop wordt in één keer van tafel geveegd en als lezer vraag je jezelf regelmatig af: komt dit ooit nog goed?! Wat me trouwens opviel was dat de personages soms wel erg koel reageren op de meest schokkende situaties. Maar misschien is dat gewoon hun werk en zijn ze door alle zaken uit het verleden ietwat afgestompt.

Elena Blanco serie

De serie bestaat uit drie delen. Je kan ze los van elkaar lezen, ik ben namelijk ooit bij deel 2 begonnen en ik heb niet echt het gevoel dat ik iets belangrijks mis, al wordt er wel regelmatig verwezen naar eerdere zaken. Dat is op zich niet storend, al is het natuurlijk wel handig als je bij een serie gewoon bij 1 begint.

De juiste volgorde:

  1. De zigeunerbruid
  2. Het duistere net
  3. Het jaar van het varken