Het kleine leven van Norbert Jones van Marloes Kemming

het kleine leven van norbert jones coverEen aandoenlijk verhaal over een simpele man die een simpel leven had, maar grote herinneringen met zich mee droeg.

Norbert Jones woont samen met zijn lieve vrouw Emma. Norbert’s garage is een nostalgische plek, vol spullen en een compleet uitgebreid krantenarchief. Al deze spullen dragen een anekdote met zich mee en/of een grote herinnering. Als Norbert hoort dat hij niet lang meer te leven heeft, besluit hij de spullen uit zijn garage te verkopen. Het is het begin van een periode vol herinneringen, sentiment, verdriet en mooie verhalen.

Wat is er toch ooit gebeurd met Beth, zijn zusje, die met haar elf jaar spoorloos verdween?! Norbert heeft haar nooit meer kunnen achterhalen. Nu is hij op leeftijd. Hij leeft in eenvoud met zijn vrouw Emma en af en toe komt zijn dochter Marie op bezoek. Elke dag gaat Norbert naar zijn garage vol spullen. Er is altijd wel wat te doen. Iets repareren, zijn krantenarchief op orde brengen, de boel afstoffen. Marie begrijpt haar vaders hobby niet. Norbert vind het pijnlijk dat zijn garage niet begrepen wordt. Het zijn niet alleen materialistische spullen, het zijn herinneringen, gevoelige objecten…

Als hij hoort dat hij niet lang meer leeft, besluit hij de spullen te verkopen. Emma is blij met dit nieuws. Norbert is emotioneel. Het raakt hem om afstand te moeten doen van al zijn spullen. Toch zet hij door en de klanten komen. Sommige klanten poeiert hij af. Maar als klanten een prachtig verhaal of anekdote delen, vindt hij het al een stuk makkelijker om iets te verkopen. Tijdens het middageten geniet Emma van de verhalen die Norbert vertelt.

Marloes Kemming heeft mij verrast! Ik begon met een open blik aan ‘Het kleine leven van Norbert Jones’, maar al gauw was ik geraakt. Geraakt door die simpele man Norbert en zijn lieve vrouw Emma. Door de tederheid van hun huwelijk, maar ook door het intrigerende mysterie rond de verdwijning van Beth… Waar is zijn zusje naartoe gegaan, wat is er met haar gebeurd? Tussendoor blikken we terug naar de jeugd van Norbert en Beth. Een jeugd die beklemmend aanvoelt op de pagina’s, maar waar je ook duidelijk proeft hoe beschermend en liefdevol Norbert voor zijn zusje was. Norbert heeft jarenlang kranten uitgeplozen, alles gearchiveerd wat kon leiden naar zijn zusje. Het antwoord wat altijd uitbleef, heeft Norbert duidelijk getekend.

Ontroerend vond ik de stukken wanneer hij zijn vrouw Emma alle liefde en aandacht geeft. Ik moest vaak slikken om hun gesprekken, maar ook om de woordeloze conversaties waaruit bleek hoeveel liefde deze twee mensen voor elkaar voelden. Ik vond dat zo mooi en gevoelig beschreven! Niet alleen de liefde, maar ook zijn toewijding voor zijn garage met nostalgische spullen raakte me. Spullen zijn niet alleen materialistisch en/of oppervlakkig, zoals veel mensen snel beweren. Sommige spullen kennen een grote emotionele waarde en Marloes Kemming heeft dat met haar roman heel goed beschreven!


4 reacties

 • 29 maart, 2016 om 23:12
  theonlymrsjo zegt:

  Dat klinkt inderdaad als een mooi, “klein” (dichtbij) boek. Ik had er nog niet eerder over gehoord, dus dank voor weer extra inspiratie.

  Ikhartje(0) deze reactie

  theonlymrsjo Beantwoorden

  • 30 maart, 2016 om 15:54
   Leesdame zegt:

   Dichtbij is inderdaad een mooi woord voor dit boek. Je voelt je bijna op visite bij Norbert en Emma.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 30 maart, 2016 om 16:14
  Vivian zegt:

  Volgens mij is dit het boek dat de Coffee Company Book Award heeft gewonnen. Het klinkt wel heel mooi inderdaad!

  Ikhartje(0) deze reactie

  Vivian Beantwoorden

Reageer op: Het kleine leven van Norbert Jones van Marloes Kemming

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten