Het leek stiller dan het was van Eva Kelder

het leek stiller dan het was coverEen boek vol met prachtige quotes verpakt in een ingetogen schrijfstijl! Dat is ‘Het leek stiller dan het was’. Net zoals de kaft, ook die is ingetogen. Voor mijn gevoel stond Seije, de hoofdpersoon op de kaft, die uitwaait op het strand van Vlieland.

Dit boek is er al een tijdje, veel collega-bloggers hadden deze literaire roman al gelezen en het werd een soort mustread voor boekbloggers. Ik had wat rust en ruimte in mijn planning en kroop met dit boek op de bank, want ja, ik was ondertussen wel heel nieuwsgierig geworden naar het leven van Seije!

Seije is een loner, ze voelt zich erg buitengesloten en zelfs met haar alleenstaande moeder Fenna lijkt ze niet echt een band te hebben. Ze wonen op Vlieland en het leven lijkt voor Seije sober en ingetogen. Ze heeft maar een goede vriend en dat is Teun. Alleen hij lijkt haar te begrijpen. Samen groeien ze op. Van als kind spelen en struinen in de duinen tot pubers die nachten doorhalen en in een roes van alcohol de ochtend naderen.

Seije groeit op en gaat studeren in Edinburgh, ze verlaat hierdoor het eiland Vlieland, maar voor Seije lijkt het ook een vlucht te zijn na een ingrijpende gebeurtenis. Haar liefdesleven en haar studie leiden haar steeds verder van huis. Letterlijk en figuurlijk.

Ik heb genoten van de stukken waarin Seije opgroeit en de dagelijkse beslommeringen op het eiland Vlieland. In het begin had ik moeite om een band te krijgen met Seije. Ze is erg afstandelijk, niet alleen naar mij als lezer, maar ook naar haar mede-personages. Ze noemt haar moeder geen mama, maar gewoon bij haar naam Fenna. Een moeder-dochter band lijkt dan ook niet te bestaan voor Seije.

Soms leek het alsof Seije het op moest nemen tegen de rest van Vlieland, alleen Teun lijkt aan haar kant te staan. Het gevoel dat ze eenzaam is in een wereld vol mensen kwam vaak duidelijk naar voren.

Haar vlucht van het eiland naar Edinburgh vond ik jammer. Ik hou van verhalen op Vlieland en voor mij had het hele verhaal wel op Vlieland mogen afspelen, maar voor Seije lag dat anders. We reizen mee met haar, omdat we willen weten of ze daar wel het geluk vindt. Vlieland voelde niet als thuis en Seije zoekt een plek waar ze dat wel kan vinden. Heeft strubbelingen met de liefde, maar het studeren en haar carrière gaat haar dan weer goed af.

Het laatste kwart van het boek leest trager en ik moet mezelf echt dwingen om te blijven doorlezen. Seije zoekt en zoekt, maar lijkt misschien wel steeds verder van zichzelf te vluchten. Teveel geheimen, teveel gebeurtenissen in het hoofd van Seije. Terug naar je roots, zou je bijna willen schreeuwen. Maar het lijkt alsof ze alleen is, zichzelf afsluit. Zich afsluit in het verhaal en zich tussen de zinnen wil verstoppen voor mij als lezer. Seije… een personage wat ik niet snel zal vergeten!

 

 

 

 


2 reacties

 • 3 februari, 2015 om 21:51
  Lalagè zegt:

  Dankjewel voor deze recensie van dit boek waar we inderdaad al met zoveel bloggers van hebben genoten. Wel opvallend dat het laatste stuk voor jou langzamer ging, terwijl ik de laatste 80 bladzijden achter elkaar heb gelezen.

  Ikhartje(2) deze reactie

  Lalagè Beantwoorden

  • 4 februari, 2015 om 21:43
   Leesdame zegt:

   Ik vond haar jonge tijd het meest boeiend om te lezen eerlijk gezegd 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Het leek stiller dan het was van Eva Kelder

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten