16 december 2011

Het leesjaar van… Claar

leesjaarClaar ken ik al jaren via diverse boekensites. We bleven altijd contact houden en ze was gelijk heel positief over deze reeks op mijn blog. Claar is werkzaam in een boekhandel en vandaag vertelt ze over haar leesjaar.

Vertel in het kort wat voor soort lezer je bent en welke genres je voorkeur hebben?
Ik lees veel voor mijn ontspanning maar ook voor mijn werk zodat ik op de hoogte ben van actuele titels waardoor ik onze klanten goed kan adviseren.

Ik heb de voorkeur voor romans -in het bijzonder romans met een historische achtergrond-
thrillers en boeken uit het young adults genre.

Wat waren voor jou de hoogtepunten van 2011?
Op historisch vlak onbetwist Anna’s vlucht van Janusz.L. Wisniewski. In emotioneel opzicht: Nooit vergeten van Nicci Gerrard. Als beste thriller: Sneeuwwitje moet sterven van Nele Neuhaus. Voor de young adults kies ik Mijn zus woont op de schoorsteenmantel van Annabel Pitcher.

Welk personage is jou het meest bijgebleven en waarom?
De ouders en het zusje van de verdwenen Johnny uit Nooit vergeten van Nicci Gerrard vanwege hun bijna onbeschrijfelijk leed om hun gemiste kind en broer.

Was er een populair boek dat uiteindelijk erg tegenviel?
Een boek wat nog niet populair is maar dat wel kan worden vanwege de inhoud is Gestolen Onschuld van Corban Addisson waarover ik na 30 blz. al zo teleurgesteld was dat ik overwoog mijn geld terug te vragen bij de uitgever. De reden ervan is het totaal ontbreken van emotie en de vaart van het verhaal. In enkele bladzijdes wordt een relaas verteld over 2 zusjes die om 7 uur opstaan en om 11 uur in een verderop gelegen stadje aankomen. Zij hebben dan in die korte tijdsduur 2 enorme vloedgolven overleefd(lees tsunami), hun ouders/grootmoeder/huishoudster dood aangetroffen en liepen tenslotte naar een WIT kastje in hun verwoestte huis om schone kleren aan te trekken! In mijn optiek totaal onmogelijk! Diezelfde dag worden de 2 meisjes ook nog ontvoerd en op het einde van de dag opgesloten, ze zijn dan nog volledig bij verstand en niet in shock. Zo’n relaas kan voor mij echt niet!

Heb je dit jaar een verborgen juweel ontdekt?
Anna’s vlucht van Janusz.L. Wisniewski

Waarom juist deze?
Ik overdrijf niet als ik zeg: Het boek Anna’s vlucht van Janusz Wisniewski is verschrikkelijk goed. In Anna’s vlucht vertelt Janusz Wisniewski het verhaal van Anna, zij overleeft de zware bombardementen van Dresden aan het einde van De Tweede Wereldoorlog. Als ze vlucht zal ze Andrew ontmoeten. Hij komt als reporter voor de New York Times uit Amerika, hij heeft, net als Anna, ook emotionele bagage.
Ik was aan het boek gekluisterd… Het verhaal over Anna is doordrongen van Feiten, Anekdotes, Indrukwekkende Geschiedbeschrijving en Gebeurtenissen over een periode van de twintiger jaren tot aan het einde van de jaren veertig in de vorige eeuw.

Janusz Wisniewski beschrijft Steden als Dresden, Trier, Keulen, New York maar ook auto’s, straten, gebouwen, vliegtuigen en de mensen erg levendig en gedetailleerd. Beroemdheden als Generaal Patton, The Andrew Sisters, Rachmaninov, Duke Ellington passeren, Rassendiscriminatie, De Drooglegging, The Cotton Club en het ontstaan van woorden als one-night stand en high society worden uitgelicht.

Zijn visie over regeringsleiders als Stalin, Roosevelt, zijn visie over de oorlog, zijn visie over fotografie, mode, journalistiek, kunst, muziek zijn gebaseerd op werkelijke feiten en omstandigheden.
Wat een genoegen om zelf te kunnen onderzoeken of het waar is wat Wisniewski schrijft om vervolgens te ontdekken dat er een schilderij van Rafaël Santi in Dresden is of dat het beschreven Algonquin hotel in New York echt bestaat en de Hoestdrank van de firma Friedr.Bayer & Co in Wuppertal wel degelijk heroïne bevatte! Wat een toegevoegde waarde aan Anna’s vlucht.

De manier waarop Janusz Wisniewski uiting geeft aan emoties is aangrijpend, soms verdrietig, soms verstandelijk, erotisch, humoristisch of soms liefdevol, opstandig, wraakzuchtig, hartverscheurend en zelfs poëtisch. Zoals in Anna’s vlucht de beschrijving van de eerste nacht in de catacombe in een verwoest Dresden van Anna en de jongen met de viool, prachtig!
Wat kan deze Poolse schrijver Janusz Wisniewski schrijven. Ik vind Anna’s vlucht fenomenaal!

Je werkt in een boekhandel, welke speciale dingen vielen jou dit jaar op?
Opvallend veel jongeren die vooral belangstelling hebben voor fantasyboeken, zoals voor het laatste deel van de Erfgoed reeks van Paolini werden bestellingen opgegeven en kwam men op de dag van verschijnen extra naar de winkel. Ook opvallend hoe deze young adults belangstelling hebben voor waargebeurde romans en thrillers. Ik heb ook gemerkt dat kookprogramma’s op tv enorm veel invloed hebben op de aanschaf van trendy kookboeken en nu tijdens de feestdagen van culinaire cadeauboxen. Koken wordt weer leuk gevonden!! Ook daarbij opvallend veel aandacht door jongeren. Persoonlijk vind ik dat een leuke ontwikkeling.

Merk je in de boekhandel dat de e-reader langzamerhand de boekenwereld binnendringt?
Nee, daar merk ik amper wat van, ik heb niet de indruk dat deze verantwoordelijk is voor de teruggang van omzet in de boekhandel. Persoonlijk denk ik dat de verkoop via internet daar een veel grotere invloed op heeft. Verder ben ik van mening dat enthousiasme bij de verkoopmedewerkers positief kan bijdragen aan de omzet in de eigen boekhandel. Door up to date te zijn kunnen de verkopers hun klanten beter adviseren en wordt er klantenbinding en vertrouwen gecreëerd. Nu nog een beloning van de werkgever voor hun werknemer die in haar/zijn vrije tijd alle boeken leest en zichzelf informeert over boekennieuws of zonodig een eigen reactie schrijft.

Welk boek ga je in 2012 zeker lezen?
Voetlicht Marieke van der Pol Uitgever Arbeiderspers
Just Kids Patti Smith Uitgever de Geus
(opvallend detail beide boeken jaren zeventig!)

1 reactie

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: