8 december 2011

Het leesjaar van… Diana

leesjaarHet leesjaar van… is een exclusieve serie interviews. De gehele maand december kijk ik met lezers terug op 2011… We bijten de spits af met Diana. Diana is recensente bij o.a. Vrouwenthrillers en Bookaholics.

Wat waren voor jou de hoogtepunten van 2011?
Op het boekenvlak heb ik dit jaar de nodige knopen doorgehakt zodat ik het overzicht kon bewaren in waar ik mee bezig was. Bovendien miste ik al enige tijd de uitdaging en groei en als dat om de hoek komt kijken weet je dat het goed is om, in mijn geval, meerdere deuren te sluiten en zo de weg vrij te maken voor hetgeen op je pad verschijnt.

Welk personage is jou het meest bijgebleven en waarom?
Harlan Coben’s alter ego Myron Bolitar is altijd iemand naar wie ik uitkijk. Niet alleen hij maar ook diverse andere vaste personages die met regelmaat terugkeren in zijn boeken zijn subliem. Ook de hoofdpersoon uit Hersenspinsels, de debuutroman van Alice LaPlante is weliswaar fictief maar kreeg een realistische kant mee waardoor ze op mij indruk heeft gemaakt.

De NTL-stapel: is hij geslonken of gestegen dit jaar?
De stapel bleef schommelen eerlijk gezegd. Er waren periodes dat ik alle zeilen moest bijzetten en ook voldoende momenten dat er ruimte was om een boek van mijn privestapel weg te kunnen werken.

Was er een populair boek dat uiteindelijk erg tegenviel?
Meerdere, toch wel. Als je gemiddeld honderd boeken per jaar leest zoals ik, dan leg je vanzelf de lat steeds wat hoger. Als je kijkt naar de populariteit van bijvoorbeeld de thrillerauteurs van eigen bodem dan is dat ongekend hoog. De prijzen en verfilmingen vliegen je om de oren. Het zou beter zijn om ons ook te richten op auteurs die net naast de spotlights staan. Zij zijn degenen die veelal het niveau van de literaire thriller weten op te krikken.

Heb je dit jaar een verborgen juweel ontdekt?
Onlangs las ik het non-fictieboek Verslavende liefde van Annemiek van der Laan. Dit verhaal, over de kracht van houden van dat twee mensen bindt en de grens keer op keer moet bijstellen om elkaar te kunnen behouden, bleef mij lange tijd bij. Dit boek verdiend alle aandacht, al was het alleen maar voor de enorme boodschap die het meedraagt.

Welke boekverfilmingen heb je dit jaar gezien en wat vond je ervan?
Op 22 december is de Nederlandse première van The Rum Diary, naar het gelijknamige boek (uitgegeven in 1999, maar geschreven in 1959) van Hunter S. Thompson. Dat zal de eerste zijn. Op de valreep van 2011.

Romans of thrillers?
Psychologische thrillers. Nog een relatief klein genre waar zich enkel auteurs aan wagen die zich dit kunnen permitteren. Persoonlijk hoop ik dat hierdoor de lat hoog blijft en het genre zich daardoor blijft onderscheiden van zijn literaire broertje.

Welk boek ga je in 2012 zeker lezen?
In februari staat De ogenverzamelaar van Sebastian Fitzek, een van mijn favoriete auteurs op mijn lijstje. En een van de weinigen schrijvers die mij keer op keer weet te boeien.

Ik heb voor deze serie nog genoeg ruimte over. Heb je dit jaar veel boeken gelezen en wil je ook graag meedoen met “Het leesjaar van…”? Mail mij dan! Het e-mailadres kan je vinden op de contactpagina rechts.

6 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: