12 december 2011

Het leesjaar van… Janny

leesjaarJanny is net als ik ook een boekblogger, alleen is Janny een stukje ouder dan ik ben ;). Ze schrijft haar blogs in het Engels en in het Nederlands. Je kan haar blog hier bezoeken!

Vertel in het kort wat voor soort lezer je bent en welke genres je voorkeur hebben?
Tja, ik lees eigenlijk van alles. Al zijn chicklits niet zo aan me besteed. En laatst vroeg een schrijver om een preread. Bleek een boek over zombies. Ook niet zo mijn stijl, maar verder lees ik zo’n beetje alles. Thrillers, literary fiction, soms fantasy.

Wat waren voor jou de hoogtepunten van 2011?
Mijn top 3 is dit jaar geworden:
1. Rules of Civility van Amor Towles. Ik mocht het lezen als review exemplaar van Penguin en vond het prachtig.
2. The curious incident of the dog in the night time van Mark Haddon. Zo’n origineel boek. Humoristisch maar ook aangrijpend. Zo kanp hoe Haddon in het hoofd van een jongen met Asperger kruipt en ons zonder enige medische term laat zien hoe dat is.
3. A visit from the Goon Squad van Jennifer Egan. Knap geschreven met zoveel verschillende personages en het springen in de tijd.

Welk personage is jou het meest bijgebleven en waarom?
Hmm, moeilijker maar dat is denk ik toch Christopher de hoofdpersoon uit het boek van Haddon. Door de manier waarop het boek is geschreven leer je hem zo goed kennen, hij krijgt een plaatsje in je hart.

De NTL-stapel: is hij geslonken of gestegen dit jaar?
Lol, geslonken. Nee, die stapel groeit alleen maar. Door het volgen van blogs, goodreads updates waarmee je kunt volgen wat anderen lezen, de boekgrrls, krijg ik zoveel leuke recensies. Per week minstens een boek waarvan ik denk dat ik het zeker ook moet lezen. En daar kan ik echt niet tegenop lezen.

Was er een populair boek dat uiteindelijk erg tegenviel?
Bonita Avenue van Peter Buwalda. Wordt toch behoorlijk bejubeld, prijs gekregen, meerdere keren genomineerd. Ik vond het best een aardig boek om te lezen maar niet zo bijzonder, niet zo verschrikkelijk origineel. Simpele schrijfstijl. Nu genomineerd voor thriller van het jaar maar ik heb het echt niet als thriller gelezen.

Heb je dit jaar een verborgen juweel ontdekt?
Moeilijk om vast te stellen wat al ontdekt is. Maar Rules of Civility is nog niet vertaald in het Nederlands, misschien wordt er al aan gewerkt maar anders moet het zeker vertaald gaan worden. En er kan ook een mooie film van worden gemaakt. Denk je in , New York in de Great Depression. De sfeerbeschrijvingen zijn weergaloos. Ik zie het helemaal voor me.

Er waren dit jaar leuke boekenevenementen, heb je er een bezocht?
Nee, ik had graag naar de Manuscripta gewild maar zat toen nog ergens in het buitenland.

De e-reader wordt steeds meer gewaardeerd. Heb jij er al een?
Ik lees veel ebooks op de iPod Touch. Gaat prima, het schermpje heeft een hoge kwaliteit, je kan lezen in het donker en altijd een hele bibliotheek in je tas. Verder lees ik ook boeken op mijn macBook via Adobe Digital Editions. Bevalt ook. Een van de grootste voordelen van het lezen van ebooks vind ik dat je snel even aantekeningen kunt maken zonder dat je pen en papier hoeft te zoeken. En natuurlijk iets even snel teruglezen, dat is ook zo gevonden, geen geblader.

Welk boek ga je in 2012 zeker lezen?
Even in Goodreads gespiekt (echt heel erg handig om je boeken in bij te houden) en daar staan maar liefst 61 boeken die ik wil lezen. 1Q84 van Haruki Murakami is daar zeker bij, maar ook The Language of Flowers van Vanessa Diffenbaugh en American Gods van Neil Gaiman.

2 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: