14 december 2011

Het leesjaar van… Linda

leesjaarLinda Jansma is thriller-auteur, vooral bekend van haar debuut Caleidoscoop (Kwetsbaar). Maar we praten nu niet over wat ze geschreven heeft, maar wel over wat ze allemaal gelezen heeft dit jaar 🙂

Wat waren voor jou de hoogtepunten van 2011?
Zonder twijfel Een zomer zonder slaap, door Bram Dehouck. Ik vond zijn eerste boek, De Minzame moordenaar, ook al zo geweldig. Verder was ik aangenaam verrast door de boeken Wat verborgen is (Hjorth Rosenfeldt) en Onder de oppervlakte (Sam Hayes).

Welk personage is jou het meest bijgebleven en waarom?
Saskia Maes uit Zomer zonder slaap. Ze is ontsnapt aan haar gewelddadige grootvader en probeert uit alle macht een nieuw leven op te bouwen, maar er zit nog zoveel angst binnenin haar, dat dat niet gemakkelijk is. Mooi omschreven door Bram. Eerlijkheidshalve moet ik wel bekennen dat het misschien ook te maken heeft met het onderwerp van mijn nieuwste boek: huiselijk geweld. Ik ben tijdens mijn research met zoveel pijn en angst geconfronteerd, dat ik kippenvel kreeg bij de beschrijvingen van Saskia Maes en hoe zij met de situatie om gaat.

Weet je nog welk boek je dit jaar als eerste hebt gelezen?
O jee, da’s moeilijk. Mijn debuut was toen pas uit en eerlijk gezegd zat ik constant in mijn eigen boek te lezen, hahaha. Maar ja, dat is niet helemaal wat je bedoelt. Eens denken. Ik ben in de eerste week van januari sinds lange tijd weer lid van de bibliotheek geworden en het eerste boek dat ik leende, dat was op 7 januari zegt het lijstje op de site van de bieb, was Passiespel van Isa Maron. Prachtig boek, overigens!

Was er een populair boek dat uiteindelijk erg tegenviel?
Vermist, door Chevy Stevens. Ik kwam er niet doorheen en heb na een pagina of dertig het boek aan de kant gelegd.

Kijk je als thrillerschrijfster anders tegen thrillers aan tijdens het lezen?
Ik denk het wel. Soms betrap ik me erop dat ik bij dingen die ik lees denk: dat had ik zelf heel anders opgeschreven. Of: dat had ik nou nooit zo laten gebeuren. Maar ik probeer dat wel altijd “uit te schakelen”, anders is lezen niet leuk meer. Als ik schrijf lees ik ook nooit thrillers. Vroeger las ik dan helemaal niet, maar tegenwoordig wil ik dan wel gewoon een roman lezen. En dat gaat goed.

Welke boekverfilmingen heb je dit jaar gezien en wat vond je ervan?
Ik heb Wat verborgen is als film gezien. Die was op zich wel goed, alhoewel er natuurlijk een aantal dingen was aangepast. Maar dat stoorde niet, heb er met plezier naar gekeken.

Welk boek lag het langst op je nachtkastje? Naast Vermist? Hahaha, nee, even denken… Buurtwacht, door Cammie McGovern. Ook een boek waar ik maar niet doorheen kwam. Na twee weken heb ik hem terug naar de bieb gebracht.

Welk boek ga je in 2012 zeker lezen? Het boek 22-11-1963 van Stephen King. En natuurlijk de nieuwste van mijn Verbum-collega Svea Ersson.

1 reactie

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: