7 april 2019
Het offer – Grip van Haike Germann & Eva Schenk
‘Het offer’ en ‘Grip’ is één boek. Het is namelijk een spiegelboek. Geschreven door moeder (Haike) en dochter (Eva). Als je ‘Het offer’ uitleest en je draait het boek om, dan kun je verder met ‘Grip’ en lees je Eva’s kant van het verhaal.
In ‘Het offer’ volgen we het verhaal van Anne. Maar Haike Germann begint eerst het verhaal met een stukje geschiedenis van Anne’s moeder Olga. Even later gaat het over op Anne’s eigen leven. Een leven wat bestaat uit achterlaten en opnieuw beginnen. Anne verlaat met haar gezin Nederland om in Frankrijk een nieuw leven op te starten.
Nieuw leven
Anne is moeder van twee kinderen: Stijn en Nora. Ze is getrouwd met Dirk. Anne’s band met haar familie loopt wat stroef. In Frankrijk besluit ze samen met haar gezin opnieuw te beginnen, maar ook hier is Anne uiteindelijk niet gelukkig. Anne denkt erover na om terug te keren naar Nederland om daar een opleiding te doen. Anne is namelijk zeer geïnteresseerd in reïncarnatie en daar wil ze meer mee gaan doen. Ze gaat studeren en wonen in een woongroep en af en toe komen haar kinderen over naar Nederland.
Anne merkt dat het met dochter Nora niet zo lekker gaat. Maar Nora houdt zich sterk, uiteindelijk komt de waarheid toch boven tafel. Nora snijdt in zichzelf en in Frankrijk blijkt het helemaal niet goed te gaan…
Grip
Eva beschrijft in ‘Grip’ haar kant van het verhaal. Ze schrijft over haar jeugd in Nederland en Frankrijk. Hoe ze zich werkelijk voelde en hoe het met haar en Stijn ging in Frankrijk toen Anne terugging naar Nederland. Openhartig schrijft ze over de depressies, automutilatie, de latere opname in een kliniek in Nederland en de zelfmoordpoging.
Het leven in Frankrijk kreeg namelijk een hele andere wending toen Nora’s moeder vertrok naar Nederland. Eva schrijft ook openhartig hoe ze over het vertrek van haar moeder dacht.
In dit boek hebben alle betrokkenen een andere naam gekregen. Dus ook de hoofdpersonen. Vandaar dat je dus in deze leeservaring leest over Anne (moeder) en Nora (dochter).
Verfrissend en een eyeopener
Het is verfrissend en interessant om eens beide kanten van een waargebeurd verhaal te lezen. Ik begon zelf met ‘Grip’ en leefde helemaal mee met Nora. Ik las over haar onzekerheid, over hoe ze niks durfde te zeggen op de Franse school en hoe eenzaam ze zichzelf voelde in Frankrijk. De passages over de depressie en de zelfmoordpoging zijn heftig om te lezen, maar ook een eyeopener. Vaak hebben mensen geen idee wat er omgaat in iemand met een depressie, dus het is goed dat dit naar buiten komt.
Tijdens het lezen van ‘Grip’ heb je als lezer de neiging om een oordeel te vellen over Anne. Waarom liet ze haar kinderen toch achter in Frankrijk? Om haar beweegredenen te snappen hoef je alleen maar het boek om te draaien om haar kant van het verhaal te lezen. En dan begrijp je toch beter waarom Anne de dingen deed die ze deed. En Anne zelf is ook openhartig over haar keuzes en haar twijfels.
Beide dames hebben een prettige schrijfstijl, ze zijn openhartig en geven een goed beeld van de situatie. Eva’s kant vond ik het het meest aangrijpend. Maar Haike wist mij ook op een paar momenten flink te raken. Moeder en dochter houden veel van elkaar en dat lees je goed tussen de regels.
Spiegelboek
‘Het offer’ en ‘Grip’ is een spiegelboek wat je dus om kunt draaien. Het maakt niet uit met welk boek je begint. Het is bijzonder om dezelfde situaties een boek later door andere ogen te bekijken. Dit voelde trouwens niet aan als herhaling, ik vond het juist verhelderend.
Daarbij kan het een interessant boek zijn als je in je naaste omgeving te maken hebt met depressies. Daarnaast draait dit boek ook om belangrijke keuzes in je leven, welke keuze maak je én hoeveel invloed heeft die keuze op je naaste omgeving?
Wellicht ook interessant voor je: