Het offer – Grip van Haike Germann & Eva Schenk

‘Het offer’ en ‘Grip’ is één boek. Het is namelijk een spiegelboek. Geschreven door moeder (Haike) en dochter (Eva). Als je ‘Het offer’ uitleest en je draait het boek om, dan kun je verder met ‘Grip’ en lees je Eva’s kant van het verhaal.

In ‘Het offer’ volgen we het verhaal van Anne. Maar Haike Germann begint eerst het verhaal met een stukje geschiedenis van Anne’s moeder Olga. Even later gaat het over op Anne’s eigen leven. Een leven wat bestaat uit achterlaten en opnieuw beginnen. Anne verlaat met haar gezin Nederland om in Frankrijk een nieuw leven op te starten.

Nieuw leven

Anne is moeder van twee kinderen: Stijn en Nora. Ze is getrouwd met Dirk. Anne’s band met haar familie loopt wat stroef. In Frankrijk besluit ze samen met haar gezin opnieuw te beginnen, maar ook hier is Anne uiteindelijk niet gelukkig. Anne denkt erover na om terug te keren naar Nederland om daar een opleiding te doen. Anne is namelijk zeer geïnteresseerd in reïncarnatie en daar wil ze meer mee gaan doen. Ze gaat studeren en wonen in een woongroep en af en toe komen haar kinderen over naar Nederland.

Anne merkt dat het met dochter Nora niet zo lekker gaat. Maar Nora houdt zich sterk, uiteindelijk komt de waarheid toch boven tafel. Nora snijdt in zichzelf en in Frankrijk blijkt het helemaal niet goed te gaan…

Grip

Eva beschrijft in ‘Grip’ haar kant van het verhaal. Ze schrijft over haar jeugd in Nederland en Frankrijk. Hoe ze zich werkelijk voelde en hoe het met haar en Stijn ging in Frankrijk toen Anne terugging naar Nederland. Openhartig schrijft ze over de depressies, automutilatie, de latere opname in een kliniek in Nederland en de zelfmoordpoging.

Het leven in Frankrijk kreeg namelijk een hele andere wending toen Nora’s moeder vertrok naar Nederland. Eva schrijft ook openhartig hoe ze over het vertrek van haar moeder dacht.

In dit boek hebben alle betrokkenen een andere naam gekregen. Dus ook de hoofdpersonen. Vandaar dat je dus in deze leeservaring leest over Anne (moeder) en Nora (dochter).

Verfrissend en een eyeopener

Het is verfrissend en interessant om eens beide kanten van een waargebeurd verhaal te lezen. Ik begon zelf met ‘Grip’ en leefde helemaal mee met Nora. Ik las over haar onzekerheid, over hoe ze niks durfde te zeggen op de Franse school en hoe eenzaam ze zichzelf voelde in Frankrijk. De passages over de depressie en de zelfmoordpoging zijn heftig om te lezen, maar ook een eyeopener. Vaak hebben mensen geen idee wat er omgaat in iemand met een depressie, dus het is goed dat dit naar buiten komt.

Tijdens het lezen van ‘Grip’ heb je als lezer de neiging om een oordeel te vellen over Anne. Waarom liet ze haar kinderen toch achter in Frankrijk? Om haar beweegredenen te snappen hoef je alleen maar het boek om te draaien om haar kant van het verhaal te lezen. En dan begrijp je toch beter waarom Anne de dingen deed die ze deed. En Anne zelf is ook openhartig over haar keuzes en haar twijfels.

Beide dames hebben een prettige schrijfstijl, ze zijn openhartig en geven een goed beeld van de situatie. Eva’s kant vond ik het het meest aangrijpend. Maar Haike wist mij ook op een paar momenten flink te raken. Moeder en dochter houden veel van elkaar en dat lees je goed tussen de regels.

Spiegelboek

‘Het offer’ en ‘Grip’ is een spiegelboek wat je dus om kunt draaien. Het maakt niet uit met welk boek je begint. Het is bijzonder om dezelfde situaties een boek later door andere ogen te bekijken. Dit voelde trouwens niet aan als herhaling, ik vond het juist verhelderend.

Daarbij kan het een interessant boek zijn als je in je naaste omgeving te maken hebt met depressies. Daarnaast draait dit boek ook om belangrijke keuzes in je leven, welke keuze maak je én hoeveel invloed heeft die keuze op je naaste omgeving?


Reageer op: Het offer – Grip van Haike Germann & Eva Schenk

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten