Het oudste dochter effect van Lisette Schuitemaker en Wies Enthoven

het oudste dochter effect coverIk heb geen zus, geen broer, maar toch heb ik geboeid ‘Het oudste dochter effect’ gelezen. Ik herkende heel veel eigenschappen en anekdotes bij ‘oudste dochters’ in mijn omgeving. En als enig kind, herkende ik er ook wel wat in.

In ‘Het oudste dochter effect’ worden situaties geschetst waar een oudste dochter mee te maken krijgt. Eerst is ze nog alleen, zit ze op de troon en krijgt ze alle aandacht van haar ouders. Maar dan komt er een broertje of zusje en krijgt ze die speciale rol voor de rest van haar leven: de oudste dochter.

Eerstgeboren meisjes zouden verantwoordelijke en plichtsgetrouwe vrouwen zijn. Serieuzer en zorgzamer. Klopte dat beeld ook? Lisette Schuitemaker en Wies Enthoven zochten het uit. Beide zijn ze de oudste thuis en herkende veel van zichzelf in de research die ze deden. Aan het begin van elk hoofdstuk vertellen ze een anekdote uit hun jeugd of een andere situatie uit hun leven waar weer duidelijk hun rol van oudste dochter naar voren kwam.

Het meest boeiend vond ik de hoofdstukken over de kindertijd en het effect van een broertje of zusje krijgen. Hoe gedragen oudste kinderen zich dan? Worden ze heel zorgzaam en helpen ze mee met het verzorgen van het broertje of zusje? Worden ze juist afstandelijker? Of kruipen ze weer terug in het gedrag van toen ze nog een baby waren. De oudste dochter in het gezin had in de meeste gevallen ook vaak het gevoel dat ze het meest moest presteren. Ze is het voorbeeld en ook diegene die alles voor het eerst meemaakt. Welke effecten heeft dat op de toekomst? Alles wordt uitgezocht en gedeeld in dit boek.

Eerst was ik sceptisch, had zoiets van: niet alle oudste zussen passen in één hokje. Maar gaandeweg begon ik steeds meer dingen te herkennen bij meisjes die thuis de oudste zijn. Achter in het boek zit ook een test, met stellingen. Gek genoeg wist ik precies of de stelling sloeg op de jongste, de middelste of de oudste. Verder in het boek lees je over de effecten die het heeft op de weg naar volwassenheid. Over vriendschappen, relaties, werk en hoe het is als een oudste dochter later zelf moeder wordt.

Het is een toegankelijk boek, misschien niet voor iedereen even interessant. Als je thuis de oudste bent is het zeker interessant leesvoer, maar ben je de jongste, dat herken je misschien heel wat dingen in je oudste zus na het lezen van dit boek. Ook als je moeder bent is het interessant, omdat je dan een leuk beeld krijgt van wat zich mogelijk afspeelt in het hoofd van je oudste dochter.

 

 


3 reacties

 • 24 april, 2015 om 13:14
  jannietr zegt:

  Als oudste dochter ben ik heel blij dat je dit onder mijn aandacht hebt gebracht. Ik ga het zeker lezen. Ik ben ervan overtuigd dat je er door gevormd wordt en dat dat nooit meer overgaat. Ben benieuwd!

  Ikhartje(2) deze reactie

  jannietr Beantwoorden

 • 28 juni, 2015 om 22:01
  Sylvia zegt:

  Heb je ook Bange Helden van Wies Enthoven gelezen?

  Ikhartje(1) deze reactie

  Sylvia Beantwoorden

Reageer op: Het oudste dochter effect van Lisette Schuitemaker en Wies Enthoven

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten