10 oktober 2013

Hoe ik een boek uitkies…

hoe ik een boek uitkiesIk stelde op Twitter voor dat volgers mij een leuke suggestie mochten geven en ik n.a.v. daarvan een blogpost zou gaan schrijven. Nou, en er werd gereageerd! Dank je wel daarvoor! De suggesties waren heel leuk en ik heb er één uitgekozen voor deze blogpost. Ik ga dat trouwens vaker doen, een suggestie van Twitter oppakken 😉 Het geeft inspiratie.

Iemand was benieuwd hoe ik  de boeken uitkies die ik wil gaan lezen. Dat vond ik een leuke suggestie voor een blogvraag, dus ging ik er mee aan de slag. Dus bij deze! Vandaag mijn antwoord 🙂

Als ik een stapeltje recensie-boeken heb dan is dat simpel: gewoon het volgende boek op de lijst. Ik behandel ze op volgorde van binnenkomst. Soms is daar een uitzondering, als er bijvoorbeeld een boodschap bij zit of het eerder kan, of rond een bepaalde datum. Maar eigenlijk doe ik dat zelden, want ik bepaal liever zelf mijn ritme en mijn manier van lezen. En heel soms heb ik nergens zin in en dan pak ik tussendoor een luchtig boek van mezelf, zodat lezen leuk blijft en ik toch in het ritme blijf en daarna ga ik weer verder met de recensie-boeken.

Als ik geen recensie-boeken heb, dan leef ik mezelf uit op mijn eigen collectie. Meestal kies ik een boek uit wat ik al een tijdje wil lezen, maar waar ik niet aan toe kwam. Soms heb ik pittige recensie-boeken gehad, dan pak ik iets luchtigs. Maar over het algemeen heb ik al een titel in mijn hoofd zitten en dan is het huidige boek nog niet eens uitgelezen. Heel soms pak ik ‘blind’ een boek. En dan begin ik maar gewoon.

Ik kreeg ooit deze opmerking van iemand: ‘je hebt zelf die boeken gekocht, je wilt ze dus lezen, dus wat maakt de volgorde uit’. Haha, veel… dat maakt heel veel uit! Want ik heb fases dat ik echt heel graag young adult boeken lees, maar ook fases dat ik techno thrillers lees. Die laatste lees ik trouwens zeer weinig, dus als het kan en ik heb een interessante titel in huis, dan kies ik dat uit.

Als ik weet dat ik een weekje of twee geen recensie-boeken heb, dan vind ik het ook lekker om te wagen aan een uitdaging. Een dikke pil, of iets moeilijks. Of een project. Maar bovenal, ik vind het heerlijk… een nieuw boek uitkiezen wat ik ga lezen!

En nu ben ik benieuwd naar jullie: hoe kiezen jullie een boek uit?

8 reacties

 • 10 oktober, 2013 om 21:11
  Anneke zegt:

  Beetje hetzelfde als jij eigenlijk. Heb nu nog twee recensieboeken liggen en die gaan gewoon voor. Daarna lees ik waar ik zin in heb.

  hartje(1)


  Anneke
  Beantwoorden

 • 10 oktober, 2013 om 21:46
  Mieke Schepens zegt:

  Voor de recensieboeken zal het voor iedereen hetzelfde zijn, denk ik. Daarnaast heb ik nog een leuke stapel ‘te lezen’ boeken, of ik koop iets dat heel actueel is.

  hartje(1)


  Mieke Schepens
  Beantwoorden

 • 11 oktober, 2013 om 07:32
  Annelies zegt:

  Voor mij is ook grotendeels hetzelfde ritueel: recensieboeken eerst en dan gewoon waar ik zin in heb.

  hartje(1)


  Annelies
  Beantwoorden

 • 11 oktober, 2013 om 07:40
  Emmy zegt:

  Ik zet mijn boeken op de plank altijd op volgorde van hoe ik ze wil lezen… En die pas ik dan geregeld aan… 🙂

  hartje(1)


  Emmy
  Beantwoorden

 • 11 oktober, 2013 om 10:46
  Connie Flipse zegt:

  Klinkt wel heel bekend wat je schrijft. Soms ga ik ook gewoon op mijn gevoel af .

  hartje(1)


  Connie Flipse
  Beantwoorden

 • 11 oktober, 2013 om 11:05
  Inge zegt:

  Zo werkt het bij mij ook ongeveer. En ik hou op verschillende manieren (Goodreads, verlanglijstje op blog) bij welke boeken ik graag wil lezen. Vaak als ik een recensie lees of een interview met een auteur gaat het boek op mijn ‘want to read’-lijst.

  hartje(1)


  Inge
  Beantwoorden

 • 11 oktober, 2013 om 14:13
  Riet zegt:

  Ik heb altijd een stapel boeken klaar liggen, voor mij is heel belangrijk dat het boek bij mijn stemming en het seizoen past. Soms “moet” ik een boek lezen omdat het terug moet naar de bieb of omdat ik meedoe aan een leesclub. Als het dan niet het juiste boek op de juiste tijd is kan ik er flink van balen.

  hartje(1)


  Riet
  Beantwoorden

 • 11 oktober, 2013 om 21:11
  Sanne zegt:

  Wanneer ik niks ‘moet’ lezen, dan vind ik het soms heel makkelijk om een nieuw boek te pakken (vaak heb ik er al een in m’n hoofd), maar soms kan ik ook niet kiezen en kan ik echt een half uur voor m’n boekenkast gaan wikken en wegen welk boek ik het beste kan gaan lezen.

  hartje(1)


  Sanne
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: