Hoe ik een boek uitkies…

hoe ik een boek uitkiesIk stelde op Twitter voor dat volgers mij een leuke suggestie mochten geven en ik n.a.v. daarvan een blogpost zou gaan schrijven. Nou, en er werd gereageerd! Dank je wel daarvoor! De suggesties waren heel leuk en ik heb er één uitgekozen voor deze blogpost. Ik ga dat trouwens vaker doen, een suggestie van Twitter oppakken 😉 Het geeft inspiratie.

Iemand was benieuwd hoe ik  de boeken uitkies die ik wil gaan lezen. Dat vond ik een leuke suggestie voor een blogvraag, dus ging ik er mee aan de slag. Dus bij deze! Vandaag mijn antwoord 🙂

Als ik een stapeltje recensie-boeken heb dan is dat simpel: gewoon het volgende boek op de lijst. Ik behandel ze op volgorde van binnenkomst. Soms is daar een uitzondering, als er bijvoorbeeld een boodschap bij zit of het eerder kan, of rond een bepaalde datum. Maar eigenlijk doe ik dat zelden, want ik bepaal liever zelf mijn ritme en mijn manier van lezen. En heel soms heb ik nergens zin in en dan pak ik tussendoor een luchtig boek van mezelf, zodat lezen leuk blijft en ik toch in het ritme blijf en daarna ga ik weer verder met de recensie-boeken.

Als ik geen recensie-boeken heb, dan leef ik mezelf uit op mijn eigen collectie. Meestal kies ik een boek uit wat ik al een tijdje wil lezen, maar waar ik niet aan toe kwam. Soms heb ik pittige recensie-boeken gehad, dan pak ik iets luchtigs. Maar over het algemeen heb ik al een titel in mijn hoofd zitten en dan is het huidige boek nog niet eens uitgelezen. Heel soms pak ik ‘blind’ een boek. En dan begin ik maar gewoon.

Ik kreeg ooit deze opmerking van iemand: ‘je hebt zelf die boeken gekocht, je wilt ze dus lezen, dus wat maakt de volgorde uit’. Haha, veel… dat maakt heel veel uit! Want ik heb fases dat ik echt heel graag young adult boeken lees, maar ook fases dat ik techno thrillers lees. Die laatste lees ik trouwens zeer weinig, dus als het kan en ik heb een interessante titel in huis, dan kies ik dat uit.

Als ik weet dat ik een weekje of twee geen recensie-boeken heb, dan vind ik het ook lekker om te wagen aan een uitdaging. Een dikke pil, of iets moeilijks. Of een project. Maar bovenal, ik vind het heerlijk… een nieuw boek uitkiezen wat ik ga lezen!

En nu ben ik benieuwd naar jullie: hoe kiezen jullie een boek uit?


8 reacties

 • 10 oktober, 2013 om 21:11
  Anneke zegt:

  Beetje hetzelfde als jij eigenlijk. Heb nu nog twee recensieboeken liggen en die gaan gewoon voor. Daarna lees ik waar ik zin in heb.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Anneke Beantwoorden

 • 10 oktober, 2013 om 21:46
  Mieke Schepens zegt:

  Voor de recensieboeken zal het voor iedereen hetzelfde zijn, denk ik. Daarnaast heb ik nog een leuke stapel ‘te lezen’ boeken, of ik koop iets dat heel actueel is.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Mieke Schepens Beantwoorden

 • 11 oktober, 2013 om 07:32
  Annelies zegt:

  Voor mij is ook grotendeels hetzelfde ritueel: recensieboeken eerst en dan gewoon waar ik zin in heb.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Annelies Beantwoorden

 • 11 oktober, 2013 om 07:40
  Emmy zegt:

  Ik zet mijn boeken op de plank altijd op volgorde van hoe ik ze wil lezen… En die pas ik dan geregeld aan… 🙂

  Ikhartje(0) deze reactie

  Emmy Beantwoorden

 • 11 oktober, 2013 om 10:46
  Connie Flipse zegt:

  Klinkt wel heel bekend wat je schrijft. Soms ga ik ook gewoon op mijn gevoel af .

  Ikhartje(0) deze reactie

  Connie Flipse Beantwoorden

 • 11 oktober, 2013 om 11:05
  Inge zegt:

  Zo werkt het bij mij ook ongeveer. En ik hou op verschillende manieren (Goodreads, verlanglijstje op blog) bij welke boeken ik graag wil lezen. Vaak als ik een recensie lees of een interview met een auteur gaat het boek op mijn ‘want to read’-lijst.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Inge Beantwoorden

 • 11 oktober, 2013 om 14:13
  Riet zegt:

  Ik heb altijd een stapel boeken klaar liggen, voor mij is heel belangrijk dat het boek bij mijn stemming en het seizoen past. Soms “moet” ik een boek lezen omdat het terug moet naar de bieb of omdat ik meedoe aan een leesclub. Als het dan niet het juiste boek op de juiste tijd is kan ik er flink van balen.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Riet Beantwoorden

 • 11 oktober, 2013 om 21:11
  Sanne zegt:

  Wanneer ik niks ‘moet’ lezen, dan vind ik het soms heel makkelijk om een nieuw boek te pakken (vaak heb ik er al een in m’n hoofd), maar soms kan ik ook niet kiezen en kan ik echt een half uur voor m’n boekenkast gaan wikken en wegen welk boek ik het beste kan gaan lezen.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Sanne Beantwoorden

Reageer op: Hoe ik een boek uitkies…

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten