Hoe lees ik? van Lidewijde Paris

hoe lees ik coverLezen hoe iemand anders leest en daar iets van leren leek me leuk! Zodoende kocht ik ‘Hoe lees ik?’ van Lidewijde Paris. Als iemand het uit kan leggen, is zij het wel! Deze literatuurkenner zit al 25 jaar in het boekenvak en leest deskundig manuscripten.

Lidewijde leest tussen de regels door, analyseert openingszinnen en vraagt zich af of de verteller te vertrouwen is. Dit legt ze uit met duidelijke voorbeelden (uit bekende boeken) en laat ons meelezen en meepuzzelen. Ze werkt geroutineerd en leert ons dat je veel meer uit een boek kunt halen.

Soms maak ik mee dat ik een literaire roman de volle vijf sterren geef en vervolgens ergens lees dat iemand het twee sterren geeft omdat er in het hele boek niets gebeurd. Maar er gebeurde juist wel heel veel… dat wat tussen de regels stond… Het venijn in de staart, het sombere gevoel wat tussen de personages hing. Whatever… iedereen leest natuurlijk anders en andersom maak ik het ook mee dat ik een thriller helemaal niet spannend vond, terwijl een andere lezer er niet van kon slapen… Dat maakt lezen heel uniek en juist ook zo leuk en interessant.

Lidewijde Paris legt in begrijpelijke taal uit hoe ze leest en geeft de lezer richtlijnen. Ze zegt niet dat je het zo moet doen, maar wel dat je het zo kunt doen. Want ze benadrukt later nog eens dat je als lezer zelf de baas bent in een boek. Het is dus niet de bedoeling om elk boek wat je leest voor het slapengaan tot de kern toe af te pellen, maar sommige richtlijnen die Lidewijde geeft zijn zo gek nog niet.

Een interessant gegeven is dat veel boeken beginnen in de ochtend. Wakker worden, gordijnen openen, begin van een nieuwe dag. Toegegeven… de verhalen die ik ooit zelf schreef begonnen ook in de ochtend. En aan datzelfde begin zit dé openingszin. Sinds dit boek lees ik met veel aandacht de openingszin en probeer ik te analyseren waar de auteur naartoe wil gaan.

Uit nieuwsgierigheid heb ik in de boekhandel ook diverse boeken opengeslagen om de eerste zinnen te lezen en om te checken of ze beginnen in de ochtend. Verrassend veel boeken beginnen inderdaad met het begin van een nieuwe dag… Het is wel duidelijk dat dit boek je echt aan het werk kan zetten als lezer 😉

Het boek leest op zich fijn en met de voorbeelden kun je de adviezen meteen in de praktijk uitproberen. Al vind ik sommige voorbeeldteksten heel lang doorgaan en kreeg ik een beetje het gevoel dat de auteur het boek ook een beetje als etalage heeft gebruikt om haar favoriete boeken te promoten.

Met sommige adviezen kon ik niet veel en vond ik de auteur wat lang doordraven. Dat was vooral in de tweede helft en ik merkte dat mijn aandacht soms wat verslapte. Daar had de informatie wel wat compacter mogen zijn. Al begrijp ik dat Lidewijde Paris met haar achtergrond en ervaring graag diep tot de kern pelt en dat gewoon graag uitgebreid wil delen. Maar goed, het fijne aan informatieve boeken is dat je hetgeen eruit kunt halen wat voor jou belangrijk is en wat je niet  hoeft te weten, kun je ook weer vergeten.

In ieder geval bewaar ik dit boek als handig naslagwerk.


Reageer op: Hoe lees ik? van Lidewijde Paris

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten