29 oktober 2016

Hoe lees ik? van Lidewijde Paris

Lezen hoe iemand anders leest en daar iets van leren leek me leuk! Zodoende kocht ik ‘Hoe lees ik?’ van Lidewijde Paris. Als iemand het uit kan leggen, is zij het wel! Deze literatuurkenner zit al 25 jaar in het boekenvak en leest deskundig manuscripten.

Lidewijde leest tussen de regels door, analyseert openingszinnen en vraagt zich af of de verteller te vertrouwen is. Dit legt ze uit met duidelijke voorbeelden (uit bekende boeken) en laat ons meelezen en meepuzzelen. Ze werkt geroutineerd en leert ons dat je veel meer uit een boek kunt halen.

Soms maak ik mee dat ik een literaire roman de volle vijf sterren geef en vervolgens ergens lees dat iemand het twee sterren geeft omdat er in het hele boek niets gebeurd. Maar er gebeurde juist wel heel veel… dat wat tussen de regels stond… Het venijn in de staart, het sombere gevoel wat tussen de personages hing. Whatever… iedereen leest natuurlijk anders en andersom maak ik het ook mee dat ik een thriller helemaal niet spannend vond, terwijl een andere lezer er niet van kon slapen… Dat maakt lezen heel uniek en juist ook zo leuk en interessant.

Lidewijde Paris legt in begrijpelijke taal uit hoe ze leest en geeft de lezer richtlijnen. Ze zegt niet dat je het zo moet doen, maar wel dat je het zo kunt doen. Want ze benadrukt later nog eens dat je als lezer zelf de baas bent in een boek. Het is dus niet de bedoeling om elk boek wat je leest voor het slapengaan tot de kern toe af te pellen, maar sommige richtlijnen die Lidewijde geeft zijn zo gek nog niet.

Een interessant gegeven is dat veel boeken beginnen in de ochtend. Wakker worden, gordijnen openen, begin van een nieuwe dag. Toegegeven… de verhalen die ik ooit zelf schreef begonnen ook in de ochtend. En aan datzelfde begin zit dé openingszin. Sinds dit boek lees ik met veel aandacht de openingszin en probeer ik te analyseren waar de auteur naartoe wil gaan.

Uit nieuwsgierigheid heb ik in de boekhandel ook diverse boeken opengeslagen om de eerste zinnen te lezen en om te checken of ze beginnen in de ochtend. Verrassend veel boeken beginnen inderdaad met het begin van een nieuwe dag… Het is wel duidelijk dat dit boek je echt aan het werk kan zetten als lezer.

Het boek leest op zich fijn en met de voorbeelden kun je de adviezen meteen in de praktijk uitproberen. Al vind ik sommige voorbeeldteksten heel lang doorgaan en kreeg ik een beetje het gevoel dat de auteur het boek ook een beetje als etalage heeft gebruikt om haar favoriete boeken te promoten.

Met sommige adviezen kon ik niet veel en vond ik de auteur wat lang doordraven. Dat was vooral in de tweede helft en ik merkte dat mijn aandacht soms wat verslapte. Daar had de informatie wel wat compacter mogen zijn. Al begrijp ik dat Lidewijde Paris met haar achtergrond en ervaring graag diep tot de kern pelt en dat gewoon graag uitgebreid wil delen. Maar goed, het fijne aan informatieve boeken is dat je hetgeen eruit kunt halen wat voor jou belangrijk is en wat je niet  hoeft te weten, kun je ook weer vergeten.

In ieder geval bewaar ik dit boek als handig naslagwerk.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: