24 juli 2020

Hoe zit dat nou? van Tamara Onos

Tamara Onos is naast thrillerschrijfster ook arbeidshygiënist en hogere veiligheidskundige. Ze zorgt ervoor dat mensen niet ziek worden door hun werk en dat er zo min mogelijk gevaar is.

In deze bundel gaat Tamara Onos op een luchtige manier in op gevaren om ons heen. Waarom is iets gevaarlijk en vooral: hoe kunnen we dat gevaar wegnemen? Veel gevaren herkennen we, maar Tamara laat ons zien dat we heel veel gevaren ook klakkeloos negeren. In dit boek gaat ze onder andere in op vogelspinnen tussen de bananen, gevaarlijke stoffen en kwikthermometers.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Uitkijken bij oversteken, nooit zomaar bij iemand in de auto stappen en kijk uit met wat je in je mond stopt! Opmerkingen die ik nog steeds vaak op straat hoor. Mijn oma zei het ook tegen mij. Ze was heel erg bezorgd, maar liet me vervolgens wel rustig met blote voeten in het bos spelen. Hoewel ze duizend angsten had, vergat ze dat ene kleine krengetje van een paar millimeter groot: de teek. Overigens ben ik nooit gestoken door een teek, maar deze anekdote laat wel zien dat we soms in de verkeerde richting denken als het om gevaar gaat.

Tamara Onos benadrukt dit gedrag ook in haar boek. We maken ons vaak heel erg druk om zaken die eigenlijk niet zozeer gevaarlijk zijn, maar we vergeten het echte gevaar. Gevaar is pas gevaarlijk als men er aan blootgesteld wordt. Lawaai is bijvoorbeeld gevaarlijk en kan doofheid veroorzaken. Maar door blootstelling te voorkomen (oordopjes) stel je jezelf al veel minder bloot aan dat gevaar.

Luchtig en helder

Tamara Onos beschrijft ingewikkelde zaken op een luchtige en toegankelijke manier, soms ook met een laagje humor en een persoonlijke anekdote. Daardoor leest dit boek als een fijne columnbundel waar je ook nog wat van opsteekt.

De uitleg bij de scheikundige termen zijn helder en hapklaar en als het echt ingewikkeld wordt gebruikt Tamara Onos metaforen om het duidelijker te maken. Vrijwel alle columns hebben dezelfde formule. Het begint met een krantenbericht of anekdote, daarna legt Tamara Onos helder uit wat het gevaar is, of we er wel of niet aan worden blootgesteld en hoe we het gevaar of de blootstelling zoveel mogelijk weg kunnen nemen.

Een spin die over de bananen kuiert

Gevaar zit overal. Dat koolmonoxide gevaarlijk is wist ik al, maar dat als een kwikthermometer breekt ik eigenlijk de brandweer moet bellen wist ik nog niet. Maar hoe groot is nou de kans dat er een vogelspin uit de bananen kruipt als je bij de supermarkt bananen uitzoekt? Vrij klein volgens de auteur. En hier wil ik toch graag een kanttekening bij plaatsen, want ik heb heel lang de bananen bewust genegeerd bij de AH waar ik mijn boodschappen haal, omdat daar inderdaad ooit eens zo’n spin op zijn gemak over de bananen kuierde. En ja, de kans is theoretisch echt heel erg klein, omdat er speciale gassen worden gebruikt om insecten en dergelijke tijdens het transport uit te roeien.

Mooi naslagwerk

Achter in het boek staat een verklarende woordenlijst, uitleg bij de scheikundige elementen en een enorme lijst bronmateriaal om jezelf verder te verdiepen in de verschillende onderwerpen. Variërend van artikelen tot televisieprogramma’s.

Wie trouwens graag Galgje speelt, kan met dit boek ook inspiratie opdoen: “arbeidsomstandighedenwetgeving” zal het vast goed doen in dat spelletje 😉

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: