Hoe zit dat nou? van Tamara Onos

Tamara Onos is naast thrillerschrijfster ook arbeidshygiënist en hogere veiligheidskundige. Ze zorgt ervoor dat mensen niet ziek worden door hun werk en dat er zo min mogelijk gevaar is.

In deze bundel gaat Tamara Onos op een luchtige manier in op gevaren om ons heen. Waarom is iets gevaarlijk en vooral: hoe kunnen we dat gevaar wegnemen? Veel gevaren herkennen we, maar Tamara laat ons zien dat we heel veel gevaren ook klakkeloos negeren. In dit boek gaat ze onder andere in op vogelspinnen tussen de bananen, gevaarlijke stoffen en kwikthermometers.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Uitkijken bij oversteken, nooit zomaar bij iemand in de auto stappen en kijk uit met wat je in je mond stopt! Opmerkingen die ik nog steeds vaak op straat hoor. Mijn oma zei het ook tegen mij. Ze was heel erg bezorgd, maar liet me vervolgens wel rustig met blote voeten in het bos spelen. Hoewel ze duizend angsten had, vergat ze dat ene kleine krengetje van een paar millimeter groot: de teek. Overigens ben ik nooit gestoken door een teek, maar deze anekdote laat wel zien dat we soms in de verkeerde richting denken als het om gevaar gaat.

Tamara Onos benadrukt dit gedrag ook in haar boek. We maken ons vaak heel erg druk om zaken die eigenlijk niet zozeer gevaarlijk zijn, maar we vergeten het echte gevaar. Gevaar is pas gevaarlijk als men er aan blootgesteld wordt. Lawaai is bijvoorbeeld gevaarlijk en kan doofheid veroorzaken. Maar door blootstelling te voorkomen (oordopjes) stel je jezelf al veel minder bloot aan dat gevaar.

Luchtig en helder

Tamara Onos beschrijft ingewikkelde zaken op een luchtige en toegankelijke manier, soms ook met een laagje humor en een persoonlijke anekdote. Daardoor leest dit boek als een fijne columnbundel waar je ook nog wat van opsteekt.

De uitleg bij de scheikundige termen zijn helder en hapklaar en als het echt ingewikkeld wordt gebruikt Tamara Onos metaforen om het duidelijker te maken. Vrijwel alle columns hebben dezelfde formule. Het begint met een krantenbericht of anekdote, daarna legt Tamara Onos helder uit wat het gevaar is, of we er wel of niet aan worden blootgesteld en hoe we het gevaar of de blootstelling zoveel mogelijk weg kunnen nemen.

Een spin die over de bananen kuiert

Gevaar zit overal. Dat koolmonoxide gevaarlijk is wist ik al, maar dat als een kwikthermometer breekt ik eigenlijk de brandweer moet bellen wist ik nog niet. Maar hoe groot is nou de kans dat er een vogelspin uit de bananen kruipt als je bij de supermarkt bananen uitzoekt? Vrij klein volgens de auteur. En hier wil ik toch graag een kanttekening bij plaatsen, want ik heb heel lang de bananen bewust genegeerd bij de AH waar ik mijn boodschappen haal, omdat daar inderdaad ooit eens zo’n spin op zijn gemak over de bananen kuierde. En ja, de kans is theoretisch echt heel erg klein, omdat er speciale gassen worden gebruikt om insecten en dergelijke tijdens het transport uit te roeien.

Mooi naslagwerk

Achter in het boek staat een verklarende woordenlijst, uitleg bij de scheikundige elementen en een enorme lijst bronmateriaal om jezelf verder te verdiepen in de verschillende onderwerpen. Variërend van artikelen tot televisieprogramma’s.

Wie trouwens graag Galgje speelt, kan met dit boek ook inspiratie opdoen: “arbeidsomstandighedenwetgeving” zal het vast goed doen in dat spelletje 😉


Reageer op: Hoe zit dat nou? van Tamara Onos

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten