Hoeveel tijd kost het om een boek te lezen en te recenseren?

eventjes lezenGauw dat ene boek lezen, dat doe je wel eventjes. Een blogpost uittikken is ook maar eventjes werk. Het kopie- en plakwerk, zodat een deel van de recensie  op andere sites komt te staan duurt ook maar eventjes…

Na bijna zeven jaar bloggen kom ik dat ene woordje nog vaak tegen: “eventjes”. Maar wat als al die “eventjes” bij elkaar worden opgeteld? En duurt alles wat ik doe ook echt maar “eventjes”? Kortom: hoeveel tijd stop ik in het lezen van één (recensie)boek en het uitwerken en delen van de blogpost?

Het lezen van een boek zelf
De boeken die ik meestal lees kosten mij ongeveer vier a vijf uur leestijd. Dan heb ik het over boeken die een gemiddelde dikte hebben. Ik lees ook boeken die ik in anderhalf uur uit heb, of waar ik zelfs bijna tien uur over doe. Dat weet ik, omdat mijn e-reader dat voor mij bijhoudt.  Maar voor deze blogpost hou ik even de boeken aan waar ik ongeveer vier a vijf uur over doe.

Die uren lees ik echter niet achter elkaar, daar heb ik ook niet altijd tijd voor. Ik lees dus vaak in etappes. Die etappes verspreid ik meestal over een paar dagen. Als ik dan al die leesmomenten weer terug in elkaar vouw, dan kom ik dus uit op een compacte vier a vijf uur. Dat zijn dus 240 a 300 minuten voor een boek.

Het uitwerken van een leeservaring
Mijn leeservaringen zijn met de tijd langer en uitgebreider geworden. Ik schrijf eerst een ruw concept. Daarna maak ik de blogpost op, voeg ik de kaft toe en zoek ik alle juiste gegevens erbij. Ik zet alles precies goed zoals het moet staan. Daarna focus ik mij weer op de recensie zelf.

Ik werk het nog een keer door. Ik schrap en schaaf. Soms schrijf ik er nog meer bij, soms haal ik juist weer een stuk weg. In sommige gevallen zoek ik er nog een Youtube-video erbij. Meestal laat ik het dan nog even rusten, om er daarna nog een keer met frisse blik doorheen te gaan en dan plan ik de blogpost in. Dit kost mij 60 a 120 minuten en ik ga ook nu weer uit van de meest voorkomende situatie. Want ja, ook hier zitten uitzonderingen bij. Soms ben ik heel erg snel klaar, maar ik ben ook wel eens rustig een hele avond bezig geweest.

Het delen van de blogpost
Wat er ook bij hoort is het delen van de blogpost. Op Twitter en Facebook heb ik dit redelijk snel gedaan. Op Pinterest kost het mij iets meer werk en op Goodreads moet ik wat knip- en plakwerk verrichten en een klein stukje HTML toevoegen. Dat moet ik daarna ook weer goed checken, anders hebben mensen een ‘dode link’. Bij recensie-boeken moet ik ook de uitgeverij of de auteur nog een mailtje sturen. Ik denk alles bij elkaar ruim gepakt: 20 minuten.

Alles bij elkaar opgeteld (en dan ben ik van de langste tijden uitgegaan) ben ik zo’n 440 minuten bezig met één boek en het uitwerken en delen van een blogpost. Dat is wel “eventjes” werk hé 😉


4 reacties

 • 15 februari, 2018 om 09:56
  silvia61ve zegt:

  Inderdaad ben je daar wel “even” mee bezig. Ik lees minder snel en merk dat er heel wat uurtjes in gaan zitten om te lezen, te recenseren en het dan ook overal ” even” te plaatsen. Soms zeg ik weleens: “Het lijkt wel werk”. Gelukkig is het mijn hobby en ik geniet er wel van. Maar soms komt alles ineens tegelijk en moet je even flink doorspitten.

  Ikhartje(1) deze reactie

  silvia61ve Beantwoorden

 • 15 februari, 2018 om 20:25
  Lalagè zegt:

  En toch lees je volgens mij behoorlijk vlot als je 4-5 uur over een boek doet. Stel dat een gemiddeld boek 300 bladzijden telt, dan lees je 60-75 bladzijden per uur. Dat red ik meestal niet. Als ik me goed concentreer zit ik rond de 50 per uur, maar meestal loop ik te dromen en dan gaat het langzamer. Het maakt ook behoorlijk uit of je een spannend boek leest of een literair werk en Engels gaat bij mij ook wat langzamer.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Lalagè Beantwoorden

  • 15 februari, 2018 om 20:44
   Leesdame zegt:

   Dat klopt, er zijn uitzonderingen: “Ik lees ook boeken die ik in anderhalf uur uit heb, of waar ik zelfs bijna tien uur over doe.” Maar ik ben nu even van de meestvoorkomende situatie uitgegaan. En ja, ik lees redelijk vlot als mijn hoofd rustig is en ik weinig tot geen afleiding krijg.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 20 februari, 2018 om 11:48
  Vivian van Leeuwen zegt:

  Poeh, hoe lang doe ik erover… lastig te zeggen. Een boek lees ik meestal in 5 dagen wel uit: ik doe graag rustig aan en ik lees ook niet elke dag en al helemaal niet elke dag evenveel. Tijdens het lezen hou ik al bij wat ik ervan vind en wat er dus in de recensie moet komen te staan. De recensie zelf schrijf ik denk ik in een uurtje, inclusief linkjes van Bol.com, Goodreads en de auteurssite en het fragment toevoegen. Daarna is het een kwestie van inplannen, foto’s bij de recensie bewerken, de social media-posts inplannen en andere klusjes, zoals de link naar Goodreads kopiëren en eventueel naar de uitgever sturen. Veel kleine klusjes die ik over de tijd verspreid, dus geen idee hoe lang ik daar uiteindelijk precies mee bezig ben. Wel leuk om over na te denken!

  Ikhartje(0) deze reactie

  Vivian van Leeuwen Beantwoorden

Reageer op: Hoeveel tijd kost het om een boek te lezen en te recenseren?

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten