14 februari 2018

Hoeveel tijd kost het om een boek te lezen en te recenseren?

Gauw dat ene boek lezen, dat doe je wel eventjes. Een blogpost uittikken is ook maar eventjes werk. Het kopie- en plakwerk, zodat een deel van de recensie  op andere sites komt te staan duurt ook maar eventjes…

Na bijna zeven jaar bloggen kom ik dat ene woordje nog vaak tegen: “eventjes”. Maar wat als al die “eventjes” bij elkaar worden opgeteld? En duurt alles wat ik doe ook echt maar “eventjes”? Kortom: hoeveel tijd stop ik in het lezen van één (recensie)boek en het uitwerken en delen van de blogpost?

Het lezen van het boek zelf

De boeken die ik meestal lees kosten mij ongeveer vier a vijf uur leestijd. Dan heb ik het over boeken die een gemiddelde dikte hebben. Ik lees ook boeken die ik in anderhalf uur uit heb, of waar ik zelfs bijna tien uur over doe. Dat weet ik, omdat mijn e-reader dat voor mij bijhoudt.  Maar voor deze blogpost hou ik even de boeken aan waar ik ongeveer vier a vijf uur over doe.

Die uren lees ik echter niet achter elkaar, daar heb ik ook niet altijd tijd voor. Ik lees dus vaak in etappes. Die etappes verspreid ik meestal over een paar dagen. Als ik dan al die leesmomenten weer terug in elkaar vouw, dan kom ik dus uit op een compacte vier a vijf uur. Dat zijn dus 240 a 300 minuten voor een boek.

Het uitwerken van de leeservaring

Mijn leeservaringen zijn met de tijd langer en uitgebreider geworden. Ik schrijf eerst een ruw concept. Daarna maak ik de blogpost op, voeg ik de kaft toe en zoek ik alle juiste gegevens erbij. Ik zet alles precies goed zoals het moet staan. Daarna focus ik mij weer op de recensie zelf.

Ik werk het nog een keer door. Ik schrap en schaaf. Soms schrijf ik er nog meer bij, soms haal ik juist weer een stuk weg. In sommige gevallen zoek ik er nog een Youtube-video erbij. Meestal laat ik het dan nog even rusten, om er daarna nog een keer met frisse blik doorheen te gaan en dan plan ik de blogpost in. Dit kost mij 60 a 120 minuten en ik ga ook nu weer uit van de meest voorkomende situatie. Want ja, ook hier zitten uitzonderingen bij. Soms ben ik heel erg snel klaar, maar ik ben ook wel eens rustig een hele avond bezig geweest.

Het delen van de blogpost

Wat er ook bij hoort is het delen van de blogpost. Op Twitter en Facebook heb ik dit redelijk snel gedaan. Op Pinterest kost het mij iets meer werk en op Goodreads moet ik wat knip- en plakwerk verrichten en een klein stukje HTML toevoegen. Dat moet ik daarna ook weer goed checken, anders hebben mensen een ‘dode link’. Bij recensie-boeken moet ik ook de uitgeverij of de auteur nog een mailtje sturen. Ik denk alles bij elkaar ruim gepakt: 20 minuten.

Alles bij elkaar opgeteld (en dan ben ik van de langste tijden uitgegaan) ben ik zo’n 440 minuten bezig met één boek en het uitwerken en delen van een blogpost. Dat is wel “eventjes” werk uiteindelijk.

4 reacties

 • 15 februari, 2018 om 09:56
  silvia61ve

  Inderdaad ben je daar wel “even” mee bezig. Ik lees minder snel en merk dat er heel wat uurtjes in gaan zitten om te lezen, te recenseren en het dan ook overal ” even” te plaatsen. Soms zeg ik weleens: “Het lijkt wel werk”. Gelukkig is het mijn hobby en ik geniet er wel van. Maar soms komt alles ineens tegelijk en moet je even flink doorspitten. • 15 februari, 2018 om 20:25
  Lalagè

  En toch lees je volgens mij behoorlijk vlot als je 4-5 uur over een boek doet. Stel dat een gemiddeld boek 300 bladzijden telt, dan lees je 60-75 bladzijden per uur. Dat red ik meestal niet. Als ik me goed concentreer zit ik rond de 50 per uur, maar meestal loop ik te dromen en dan gaat het langzamer. Het maakt ook behoorlijk uit of je een spannend boek leest of een literair werk en Engels gaat bij mij ook wat langzamer.  • 15 februari, 2018 om 20:44
   Leesdame

   Dat klopt, er zijn uitzonderingen: “Ik lees ook boeken die ik in anderhalf uur uit heb, of waar ik zelfs bijna tien uur over doe.” Maar ik ben nu even van de meestvoorkomende situatie uitgegaan. En ja, ik lees redelijk vlot als mijn hoofd rustig is en ik weinig tot geen afleiding krijg. • 20 februari, 2018 om 11:48
  Vivian van Leeuwen

  Poeh, hoe lang doe ik erover… lastig te zeggen. Een boek lees ik meestal in 5 dagen wel uit: ik doe graag rustig aan en ik lees ook niet elke dag en al helemaal niet elke dag evenveel. Tijdens het lezen hou ik al bij wat ik ervan vind en wat er dus in de recensie moet komen te staan. De recensie zelf schrijf ik denk ik in een uurtje, inclusief linkjes van Bol.com, Goodreads en de auteurssite en het fragment toevoegen. Daarna is het een kwestie van inplannen, foto’s bij de recensie bewerken, de social media-posts inplannen en andere klusjes, zoals de link naar Goodreads kopiëren en eventueel naar de uitgever sturen. Veel kleine klusjes die ik over de tijd verspreid, dus geen idee hoe lang ik daar uiteindelijk precies mee bezig ben. Wel leuk om over na te denken!Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: