Huilen zonder tranen van Agnes van den Muijsenberg

huilen zonder tranen cover

Ik kwam dit boek per toeval tegen op Kobo Plus. Nieuwsgierig begon ik te lezen en zat al gauw in het verhaal!

Anne zit op de middelbare school. Ze is getuige van een ongeluk nabij het schoolplein. Een lerares geeft haar de tas van het slachtoffer. Anne houdt de tas en leest vervolgens het dagboek van het meisje. Ze leest dat het meisje bewust een eind aan haar leven wilde maken en heftig gepest is. Niet lang daarna wordt Anne gepest. Het lijkt alsof iemand weet dat zij het dagboek heeft gelezen. De pesterijen gaan zo ver, dat Anne uiteindelijk niet meer naar school gaat.

Heel direct

Het verhaal wordt heel direct gebracht. Geen opsmuk of opbouw. Anne wordt van de een op de andere dag gepest en mishandeld. Dit loopt uit de hand en ze heeft het gevoel dat ze niemand meer kan vertrouwen. Ze krijgt veel steun van haar moeder, maar toch glijdt ze af.

Anne gaat zichzelf beschadigen, vraagt zich af of ze inderdaad niet beter dood kan zijn, zoals de pesters beweren en voelt zich schuldig over het dagboek wat ze stiekem heeft gelezen. Op school gaat het niet best. Haar mentor helpt niet mee. Ze gebruikt het cliché zinnetje ‘je moet het maar negeren’. Uiteindelijk wordt ze bewust thuisgehouden, maar de leerplichtambtenaar is daar niet blij mee…

Een zwakke tweede helft

De eerste helft is sterk en leest vlot. De tweede helft zakt echter in en de auteur begint het verhaal uit te kauwen. Het blijft allemaal net wat te lang duren en het wordt een “wij tegen zij” verhaal. Het werd iets te eenzijdig en ik kreeg de indruk dat de auteur iets teveel diverse vormen van problematiek bij jongeren aan wilde kaarten.

Maar ik vind ook dat de auteur goede punten aanstipt. Zoals een mentor die bewust problemen negeert die voor haar ogen plaatsvinden. Negeren is nooit dé oplossing bij pesten en door dit soort houdingen maak je de drempel voor scholieren alleen maar hoger als ze hulp vragen.

Ook is het goed dat er aandacht is voor de effecten van pesten op langer termijn. Wat het teweeg kan brengen als niemand ingrijpt en dat het zelfs tot zelfmoord kan leiden. In het allerlaatste hoofdstuk legt de auteur nog eenmaal de nadruk op hoe ver het kan gaan en hiermee laat ze de lezers toch weer anders naar het gedrag van een bijpersonage kijken.


Reageer op: Huilen zonder tranen van Agnes van den Muijsenberg

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten