3 september 2022
Huisje 13 van Elin Meijnen
Dit bijzondere boek heeft mij zo ontzettend verrast! Ik moest het eerst laten bezinken voordat ik erover kon bloggen.
De moeder van Ronja is een echte carrièrevrouw, maar ineens gaat het minder lekker met haar. Dat komt door de straling zegt ze. Van wifi en 4G. Daarom verhuist Ronja samen met haar moeder en stiefvader Ramses naar een vakantiepark. Daar is vrijwel geen straling. Maar ook dan is haar moeder nog steeds zwak. Daarom wordt Ronja gevraagd om op zichzelf te gaan wonen in huisje 13 op het park. Het is zwaar, maar Ronja houdt vol, toch beseft ze dat ze dit aan niemand moet vertellen, maar de vriendelijke mentor op school stelt steeds meer vragen…
Zelfvoorzienend leven
Toen ik begon met ‘Huisje 13’ dacht ik dat het over een soort challenge zou gaan, dat een tiener een tijdje zonder wifi probeert te leven. Maar na een paar hoofdstukken kwam ik erachter dat er iets heel anders aan de hand was. De veertienjarige Ronja moet noodgedwongen op zichzelf wonen in een vervallen vakantiehuisje op park Wildvanck nabij het Markermeer, nadat ze stiekem een feestje vierde terwijl haar moeder en stiefvader weg waren. Ronja heeft in het vakantiehuisje geen stromend water, geen wifi en maar een gasfles per maand. Daarnaast is het erg koud en zijn er lekkages. Ronja kweekt eigen groente, zwemt in het meer om zich te wassen en blijft extra lang op school zodat ze daar warm haar huiswerk kan doen. Omdat ze geen internet heeft mist ze een hoop noodzakelijke communicatie.
Haar moeder is bleek, zwak, eet bijna niets en zit voornamelijk in een stralingsvrij tentje in huis. Ronja mag af en toe langskomen, maar dan mag ze haar telefoon niet meenemen. Ronja’s vader weet niet dat Ronja op zichzelf moet wonen en dat zijn ex-vrouw er slecht aan toe is. Op school weten ze het ook (nog) niet. Ronja is erg bang dat als ze erachter komen jeugdzorg zich ermee bemoeit. Op het park sluit ze vriendschap met Victoria en haar zoon. Victoria moedert over Ronja. Af en toe gaat Ronja naar haar vader en zijn nieuwe partner Delphine.
Gevoelig verhaal
Ik kon niet meer stoppen met lezen! Het verhaal greep me echt aan. Ik vond het indrukwekkend om te lezen hoe Ronja voor zichzelf zorgde en heel vindingrijk was. Het was daarnaast pijnlijk om te lezen dat haar moeder zo vreemd deed en haar eigen dochter af en toe zelfs niet binnen liet. Uiteindelijk werd ik een beetje boos op Ramses, omdat hij eerst niks aan de situatie deed.
Het verhaal bestaat uit korte hoofdstukjes, die gemakkelijk en snel weglezen. Elin Meijnen heeft weinig woorden nodig om gevoelige situaties te omschrijven. Je pikt het meteen op als lezer en het verhaal kruipt onder je huid. Je hoopt dat haar aardige mentor doorvraagt, maar tegelijkertijd hoop je ook dat ze Ronja met rust laat.
Astrid Lindgren en zangeres Maan
In het verhaal zijn veel verwijzingen naar ‘Ronja de roversdochter’ en de songteksten van zangeres Maan komen vaak voorbij. Ze zijn tekenend voor hoe Ronja zich voelt. Ronja moet trouwens muziek luisteren via een oud radiootje en later krijgt ze een cd-speler van de buurjongen.
Elin Meijnen schreef al eerder een young adult roman. Met haar debuut ‘De tweede stem’ won ze de Jonge Jury-debutantenprijs.
2 reacties
4 september, 2022 om 08:34
LalagèKlinkt als een goed boek! ‘Ronja de roversdochter’ heb ik als kind wel gelezen, maar ik wil het graag nog eens lezen en dan kan deze erachteraan.
4 september, 2022 om 14:27
LeesdameIk heb nog nooit Ronja de roversdochter gelezen eerlijk gezegd. Dat moet ik misschien toch maar eens doen!
Wellicht ook interessant voor je:
Lees meer in de rubriek: Elin Meijnen