Ica van Eva Posthuma de Boer

Ica coverIk las tijdens de warme dagen ‘Ica’ van Eva Posthuma de Boer. Ik had nog nooit wat van deze auteur gelezen, maar ik had wel een paar interessante recensies gelezen, dus ik was toch wel nieuwsgierig.

Nadine Sprenger is schrijfster en als debutant mag ze naar het boekenbal. Ze adoreert de alom geprezen Ica Metz (zeg maar gerust: Connie Palmen), is gelijk door haar gegrepen en probeert in haar kringetje te komen. Thuis is Nadine er niet echt meer bij, ze wil een nieuw boek schrijven, over Ica en daarvoor zal ze alles op alles zetten. Ze nodigt Ica uit tot een reis naar Frankrijk.

Nadine vindt zichzelf geen fan, maar haar man denkt daar anders over. Ook haar kinderen vinden het niet zo tof dat mama voor een onbepaalde tijd weggaat. Daarnaast wil haar vader het zomerhuis in Frankrijk verkopen, wat Nadine niet kan verkroppen, dus werkt ze dat nogal tegen. Het opzetten van het boek komt ook niet echt op gang, want Ica is niet echt te doorgronden. Er wordt vooral gerookt en wijn gedronken en hoe verder we in het verhaal komen, hoe meer wijn er wordt geschonken. Misschien moet er dan maar iets gebeuren, bedenkt Nadine zich…

Eva Posthuma de Boer schrijft heel mooi, maar vooral ook bij vlagen melancholisch. Het boek is opgedeeld in bedrijven en dat weer in korte hoofdstukken. Nadine zwijmelt van het idee dat ze in nabijheid verkeert van haar idool Ica, maar Ica mag alleen niet weten dat ze een idool is en Nadine vindt zichzelf ook absoluut geen fan. In Frankrijk probeert ze dat dus verborgen te houden.

Het verhaal is in het begin goed te volgen, maar wordt na de tweede helft verwarrend en chaotisch. De personages zijn vaak onder invloed, waarschijnlijk dat dit de soms verwarrende dialogen verklaart. Ook haalt Eva Posthuma de Boer er veel schrijvers en filosofen bij, er wordt geciteerd en er wordt over gepraat. Dit vond ik zelf erg interessant, maar ik begrijp dat het voor andere lezers weer de vaart uit het verhaal kan halen.

Ik had het boek nog krachtiger gevonden als er wat passages waren geschrapt. Vijftig pagina’s minder, dan was het boek veel krachtiger geweest in mijn ogen. Nu dreef soms de melancholie als een soort stroop over enkele passages en dan is het echt een innerlijk gevecht om je aandacht bij het boek te houden. Gelukkig maakt Eva Posthuma de Boer dat op het einde weer goed, ze geeft een mooie draai aan het verhaal en laat je achter met gedachtes én de vragen waar je nou net geen antwoord op kreeg.

 


Reageer op: Ica van Eva Posthuma de Boer

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten