Ik ben er niet van Lize Spit

Ik ben er niet cover

Het was een grote leesklus, het kostte me een dikke week leeswerk! ‘Ik ben er niet’ is de tweede roman van Lize Spit en met 570 pagina’s was dit een behoorlijke leesuitdaging!

‘Ik ben er niet’ draait om het stel Leo en Simon. Leo is de verteller, ze is de vriendin van Simon. Ze wonen samen. Simon begint zich echter steeds vreemder te gedragen. Hij belandt in een psychose en wordt opgenomen. Na de opname komt hij terug thuis en Leo probeert zo goed mogelijk voor hem te zorgen, maar elk moment kan de bom weer barsten.

Twee fascinerende karakters

Door het gehele boek heen staan korte hoofdstukjes die zich afspelen in een korte tijd en minuut voor minuut worden beschreven. Er is iets gebeurd, Leo is gebeld, kennelijk heeft Simon iets heel ergs gedaan. De andere tijdslijn is het verleden en die beslaat het grootste deel van het boek. Je leest hoe Simon ineens thuiskwam en een carrièreswitch maakt en hoe hem dit veranderde. Hij gaat tattoos ontwerpen en obsessief gaat hij aan de slag om dit bedrijfje de grond uit te stampen. Ook zit hij ineens vol van Coen, een pestkop uit het verleden, die nu terug is in zijn leven en dit maakt hem helemaal gek.

Simon heeft constant het gevoel dat hij overal in de gaten wordt gehouden. Zo weet hij zeker dat in het busje, dat verderop in de straat staat, Coen zit om hem te begluren. Hij denkt ook dat er overal cameraatjes zijn verstopt. Leo probeert hem te kalmeren, gerust te stellen, maar weet er eigenlijk ook geen stellen mee.

Leo werkt bij ‘Buik & Boek’ een winkel waar zwangerschapskleding en babyartikelen worden verkocht. Soms is Leo zo moe dat ze gaat slapen in een kamertje achter de winkel. In de winkel werkt ze nauw samen met Lotte. Ze zijn goede vriendinnen. Lotte is de vriendin van Coen en is in blije verwachting. Leo schrijft ook, later gaat ze columns schrijven voor de Vlaamse Libelle onder een pseudoniem. Hierin schrijft ze over haar leven met Simon. Het is haar uitlaatklep, maar ze doet er tegelijkertijd ook alles aan om niet ontdekt te worden door haar omgeving.

De gruwelijke daad

Centraal in dit boek staat de gruwelijke daad van Simon. Een stuk dat ik met buikpijn en een misselijk gevoel las. Na het lezen van deze passage krijgen de korte hoofdstukjes ineens een hele ongemakkelijke en onheilspellende lading. Hierdoor voelde dit boek heel beklemmend aan en voelde ik me als lezer verstrikt zitten in het verhaal.

Die gruwelijke daad en de extreme gedragsverandering van Simon zijn de reden voor een opname. Hij heeft een bipolaire stoornis en krijgt zware medicatie. Leo moedert over Simon, bezoekt hem, overdenkt het leven en heeft filosofische gedachtenspinsels. Lize Spit schrijft adembenemend, durft te shockeren en verweeft de twee tijdslijnen later vloeiend in elkaar.

Onheilspellend goed

Zodra Simon weer thuis komt, zorgt Leo zeer zorgzaam voor hem. Wanhopig doet ze haar best om Simon te accepteren zoals hij nu is en ze doet ook wanhopig haar best om Simon overal bij te betrekken. Ze wordt zijn schaduw, zijn beschermvrouw. Tegelijkertijd voelde ik ook de eenzaamheid van Leo. Haar verdriet sijpelt tussen de regels door, maar ze houdt zich voor iedereen groot. Misschien nog wel het meest voor zichzelf.

‘Ik ben er niet’ ontving ik in december met mijn Das Mag ebookabonnement. Ik was dolblij en wou meteen beginnen, maar door de drukte van de decembermaand én omdat ik niet lekker in mijn vel zat, lukte het eerst niet om in dit boek te komen. Vorige week pakte ik dit boek weer terug op en toen lukte het mij wel! Ik kon niet meer stoppen! Elke avond was ik benieuwd hoe het verder zou gaan met Leo en Simon, dus kroop ik met de e-reader vroeg in bed om zo lang mogelijk te kunnen lezen.

Het was het waard

Lize Spit schrijft zo sprankelend, filosofisch en beeldend dat ik het gevoel kreeg dat ik in een film was belandt. Niet gek, Lize Spit behaalde namelijk een master in scenarioschrijven. Ze weet hoe ze iets kan vertellen en tot leven kan brengen. Ik voelde constant een prop achter in mijn keel tijdens het lezen, steeds het gevoel: er gaat wat gebeuren… Ik moest gewoon door blijven lezen, ik moest weten hoe het af zou lopen, wat Simon in vredesnaam had gedaan…

Ik ben ontzettend blij dat ik eindelijk de tijd had om écht voor dit boek te gaan. Het was het waard! Lize Spit heeft zich weer bewezen!
Reageer op: Ik ben er niet van Lize Spit

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten