19 november 2012

Ik was maar een raar wezen vroeger…

ik was maar een raar wezen vroegerOp school mochten we over onze hobby’s vertellen. Ik was aan de beurt en zei dus: ik lees graag boeken! Er werd niet echt op ingegaan en het meisje naast mij was aan de beurt. Zij was dol op soaps.

De lerares keek me doordringend aan. ‘Is dit voor jou onbekend terrein? Soaps, tv.. denk je nu van: wat is dat?!’ ‘Hoezo?’ vroeg ik achterdochtig. Ik volgde gtst al zolang ik me kon herinneren, dus zo onbekend terrein was het niet. En in die tijd hadden we ook nog Big Brother. ‘Omdat jij boeken leest natuurlijk,’ zei ze alsof ik geen tiener was, maar een kleuter.

Ik zuchtte even en zei: ‘ik kijk ook Big Brother en gtst hoor’ De lerares keek me lang aan. Ik was maar een raar wezen, een tiener die veel boeken las. En dat ik ook nog televisie keek… het moest niet gekker worden!

Een jaar later zat ik in een nieuwe klas. De enige van de 21 leerlingen met als hobby: lezen. Ik werd aangekeken alsof ik had bekend dat ik in mijn fantasie een dinosaurus als vriendje had. De lerares van die groep (ik weet nog dat ze zo pedagogisch truttig was) wist niet wat ze moest antwoorden. Ja lezen was zeldzaam… Maar goed, ik deed het en mijn ouders waren opgezadeld met een lezend kind. Allemaal heel erg, maar ja, het was nu eenmaal zo.

In het allerlaatste jaar op mijn school was ik weer aan de beurt met een introductie. De leraar (ja, eindelijk een man) vroeg me belangstellend of ik nog leuke hobby’s had. ‘Ja, ik hou van dino’s,’ zei ik nogal snel. Hij keek me lang aan en mijn klasgenoten keken ademloos in mijn richting.

‘Nee hoor, ik hou van lezen,’ verbeterde ik mezelf. Ik moest lachen, de rest ook… De rest vooral van opluchting… ‘Gelukkig, ik dacht al, wist niet wat ik moest zeggen…’ bekende de leraar. ‘Ja, ik ken het…’  antwoordde ik.

8 reacties

 • 19 november, 2012 om 10:14
  eenlettermeergraag zegt:

  Haha!
  Jammer dat het zo zeldzaam is en bijna niet wordt geloofd.

  Ikhartje(0) deze reactie

  eenlettermeergraag
  Beantwoorden

 • 19 november, 2012 om 18:33
  Leesdame zegt:

  Ja hé… maar ik was een vreemde eend in de bijt op school met mijn passie voor lezen. 🙂

  Ikhartje(0) deze reactie

  Leesdame
  Beantwoorden

 • 19 november, 2012 om 21:20
  Maurane zegt:

  Lezen noemde ik vroeger in de klas ook altijd als hobby. Maar ik somde altijd nog een paar andere hobby’s op, zodat ik niet ál te raar overkwam. :p
  Maar nou echt, ik ben eigenlijk nooit de enige geweest die van lezen hield op school..

  Ikhartje(0) deze reactie

  Maurane
  Beantwoorden

 • 20 november, 2012 om 12:14
  Joany de Vries zegt:

  Hahaha, wat een leuk verhaal. Het klinkt ook erg herkenbaar. Ik was ook altijd de enige die bij introductie lezen noemde als hobby 🙂

  Ikhartje(0) deze reactie

  Joany de Vries
  Beantwoorden

 • 20 november, 2012 om 20:14
  Jennn zegt:

  haha, leuk geschreven. Ik was gelukkig niet de enige die van lezen hield 🙂

  Ikhartje(0) deze reactie

  Jennn
  Beantwoorden

 • 20 november, 2012 om 20:47
  Annelies zegt:

  Ik werd ook altijd aangekeken alsof ik een buitenaards wezen was toen ik vertelde dat mijn hobby lezen was. Ben er ook vaak mee uitgelachen trouwens. Lezen, dat was voor nerds en seuten… En dat was ik dus.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Annelies
  Beantwoorden

 • 26 november, 2012 om 16:50
  Marcelle zegt:

  Ik werd niet raar aangekeken om het lezen. Wel werd het heel raar gevonden dat ik zuinig was op mijn boeken, ik smeet er niet mee en legde nooit de rug open. Nu nog niet trouwens, ik voel me niet lekker als een boek op z’n kop open ligt zodat de rug knakt. Ik ben een nerd met boekenleggers ..

  Ikhartje(0) deze reactie

  Marcelle
  Beantwoorden

 • 26 november, 2012 om 22:15
  Leesdame zegt:

  Ja, ik gebruik ook veel boekenleggers, nooit een ezelsoor of rug knakken. Dus dat zuinig zijn herken ik wel!

  Ikhartje(0) deze reactie

  Leesdame
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: