1 december 2016

Ikigai van Héctor Garcia & Francesc Miralles

Ik zal er geen geheim van maken: ik ben enthousiast over ‘Ikigai’! Ik heb na het lezen van dit boek enorm veel geleerd en met een aantal adviezen ben ik meteen aan de slag gegaan.

De betekenis van Ikigai is simpel: een reden zoeken voor je bestaan. Waar wordt je gelukkig van? Wat is je streven? Hoe leef je zo gezond mogelijk?  Op het Japanse eiland Okinawa leeft vrijwel elke bewoner met een ikigai. Op dit eiland leven meer gezonde en actieve honderdjarigen dan waar ook ter wereld. Reden genoeg dus om daar mezelf eens in te gaan verdiepen!

De auteurs deden research op het Japanse eiland en spraken met een grote groep honderdjarigen. Al deze honderdjarigen waren enthousiast, actief en gelukkig. Ze leven volgens hun ikigai. Sommige werken zelfs nog, ze bewegen volop, ze hebben hechte vriendschappen en zoeken de lol op door bijvoorbeeld naar een karaokemiddag te gaan. Alle honderdjarigen daar hebben één ding gemeen: ze hebben een reden om ’s morgens uit bed te komen!

Het boek was nogal een eyeopener voor mij. Zoals de les: Heb een doel, werk aan het proces en focus je op één ding tegelijk. Ik heb dat even gekoppeld naar een voorbeeld uit mijn blog- en leesleven. Mijn doel is 90 boeken lezen in één jaar. Het proces om daar naartoe te werken is natuurlijk het lezen van de boeken. De focus ligt op het boek wat je leest. Ik maak echter wel eens ‘de fout’ om drie boeken tegelijkertijd te lezen, met de gedachte: dan kom ik aan meerdere boeken tegelijk toe. Dat werkt niet zo, want anderhalve week later ben ik echter nog geen stap verder in mijn leesuitdaging, want doordat ik in drie boeken tegelijkertijd bezig ben, lees ik langzamer. Mijn motivatie zakt.

Zo werkt het wel: lees één boek tegelijkertijd, focus je daarop én geniet van de leesflow. Anderhalve week later kan ik drie boeken afvinken voor mijn leesuitdaging en hoef ik nog maar 87 boeken voor mijn doel van dat jaar. Door gefocust aan de slag te gaan, werk je productiever en blijf je gemotiveerd.

‘Ikigai’ gaat ook in op het ervaren van een flow. Doe de dingen waar je een passie voor hebt bewust én met aandacht. Een flow staat centraal in het leven met een ikigai. Een flow ontspant, verfrist je geest en je verliest even tijd en ruimte. Bijna meditatief zou je kunnen zeggen, het laadt je op. Ken je dat gevoel dat je aan het lezen bent, alles om je heen vergeet en je ineens op de klok kijkt en ziet dat er al twee uur voorbij is? Dan zat je in een flow!

Gezond eten (veel groente en vis), veel bewegen, lach meer , wees optimistisch en probeer stress zoveel mogelijk te vermijden. Dit zijn onderwerpen die uitgebreid aan bod komen. Die laatste van die stress is moeilijk, I know, maar de boodschap is wel duidelijk in dit boek: Stress is nog slechter voor je lichaam dan wat dan ook!

In het boek worden ook diverse therapieën besproken, leefwijzes en uiteraard staat hierin ikigai centraal. Ook honderdjarigen komen aan het woord en vertellen iets over hun leven. Het boek is makkelijk te volgen en leest vlotjes door de korte hoofdstukken. De uitleg is helder en je kan er gelijk mee aan de slag als je dat zou willen. Je hoeft niet je hele leven anders in te richten, enkel en alleen wat goede gewoontes ertussen schuiven en je komt al een heel eind! Zoals bijvoorbeeld boeken één voor één lezen.

7 reacties

 • 1 december, 2016 om 18:11
  Jenn zegt:

  Klinkt interessant!


 • 1 december, 2016 om 21:59
  joanydvv zegt:

  Klinkt echt als een enorm leerzaam boek. Het lijkt me echt ideaal om tips te krijgen over het creëren van een flow door je op één ding tegelijk te focussen (daar ben ik niet zo’n held in ;))


  joanydvv
  Beantwoorden

 • 4 december, 2016 om 16:56
  Jessica zegt:

  Dit klinkt echt als een interessant boek. Eens kijken of ik het binnenkort in de bibliotheek kan vinden.


  Jessica
  Beantwoorden

 • 1 februari, 2017 om 01:15
  Hetty. zegt:

  Prachtige beschrijving van dit boek, ik ga het meteen bestellen!
  Ik kwam er bij toeval op, omdat ik een recensie van een ander boek zocht.
  Het is heerlijk om een onafhankelijke mening te lezen.
  Bedankt voor dit mooie bloq en fijn dat je anderen laat meegenieten van de door jou gelezen boeken!
  Het maakt de keuze voor een boek een stuk makkelijker.


  Hetty.
  Beantwoorden

 • 6 februari, 2017 om 23:26
  Danielle zegt:

  Inderdaad een prachtig boek. Ik heb het heel graag gelezen. En je hebt een mooie recensie gemaakt.


  Danielle
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: