30 juli 2014

Interview met PR-dame Dagmar

dagmar interviewWat een schrijver doet is logisch: hij of zij schrijft het boek. De uitgever geeft het boek uit. Maar er zijn nog veel meer mensen actief achter de schermen bij het uitbrengen van een boek. Zoals bijvoorbeeld de PR-dame!

Als blogger heb ik met haar contact als het gaat om recensie-exemplaren en persberichten, maar het werk van de PR-dame bestaat uit nog veel meer werkzaamheden! Ik mocht Dagmar interviewen en zij is PR-dame bij uitgeverij De Fontein. Ze vertelde vol enthousiasme over haar werk bij deze uitgeverij en gaf me een kijkje achter de schermen.

Hoe kwam je op de pr-afdeling terecht?
Voor mijn studie Bedrijfskunde Management, Economie en Recht (BKM) werd er van ons verwacht dat we voor een semester een meewerkstage zouden vervullen. Ik kreeg de kans om op het hoofdkantoor van H&M stage te lopen op de marketing en PR-afdeling. Ik werkte mee aan verschillende events waaronder de lancering van Isabel Marant pour H&M, ik ondersteunde de socialmediakanalen, ik hielp bij campagnes en deed ondertussen een onderzoek voor mijn studie op het gebied van klantenbinding. Dit was een onvergetelijke ervaring en ik heb middels deze stage ontdekt dat ik mij echt op mijn plek voel als ik met marketing en PR activiteiten bezig kan zijn. Mijn liefde en passie voor boeken kende geen grenzen en ik wou heel graag meer betekenen voor deze branche. Voor mijn afstudeerstage was ik ook zoekende naar een functie op de marketing en pr-afdeling, ik wist immers dat deze plek voor mij goed voelde. Toen ik de vacature op de site van Uitgeverij De Fontein zag voor marketing stagiaire, pakte ik deze kans met beide handen vast. Nu ben ik hier ook werkzaam na mijn afstuderen en ik vervul de functie van marketing en PR-medewerker met veel plezier.

Was dat ook je doel, of was het een samenloop van omstandigheden?
Mijn doel is om anderen vooruit te helpen met alle activiteiten die ik onderneem. Hoe mooi is het om schrijvers en auteurs met een passie voor het vak te kunnen ondersteunen? Aan de andere kant was het natuurlijk ook een samenloop van omstandigheden, want ik had niet verwacht dat ik mij zo thuis zou voelen in deze branche.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?
Ik begin altijd met het bekijken van de inbox, want het grootste deel van de communicatie gaat per mail. Verschijnt er een nieuwe titel? Dan schrijf ik hiervoor het persbericht en breng ik de pers (print en online) van deze informatie op de hoogte. Ook kijk ik wat er meer aan activiteiten voor een boek gerealiseerd kan worden en werk ik dit uit. Wat er mogelijk is, hangt af van het genre en de bijbehorende doelgroep. Daarnaast vul ik de socialmediakanalen en heb ik regelmatig contact met redacties van kranten, tijdschriften, online magazines en bloggers. De tijd vliegt voorbij en verveling is er niet bij. Elke dag is verschillend en dat maakt het extra uitdagend.

Wat maakt je werk leuk?
De diversiteit aan titels die ik onder de aandacht mag brengen bij pers, mijn collega’s die mij vanaf de eerste dag met open armen hebben ontvangen, het contact met boekliefhebbers en auteurs, maar natuurlijk ook de gigantische boekenkast waar ik op uitkijk. Werken in deze branche is écht geen straf!

En wat maakt het minder leuk?
Ik heb lang over deze vraag moeten nadenken, maar verder dan de enorme hoeveelheid mailtjes die je soms op een dag verwerkt, kom ik eigenlijk niet. Deze functie geeft mij energie en ik haal er dagelijks veel voldoening uit. Ik hoop dat iedereen dit kan ervaren bij haar/zijn werkzaamheden.

Werk je ook wel eens thuis?
Ik werk eigenlijk altijd vanaf kantoor. Dit vind ik zelf ook prettiger, omdat ik hier alles bij de hand heb. Het is wel mogelijk om af en toe thuis te werken.

Zijn er doorgroei mogelijkheden? Of heb je zelf andere plannen voor de toekomst?
Ik ben net afgestudeerd, maar ik ben ontzettend blij dat ik mijn werkzaamheden voor Uitgeverij De Fontein mag blijven kleurgeven. Mijn studie heb ik afgerond, maar dat betekent niet dat ik stop met leren. Elke dag groei ik door de activiteiten die ik mag uitvoeren en de ervaringen maken mij als persoon rijker. Mijn plannen voor de toekomst? Mocht de kans zich voordoen om te groeien op het gebied van marketing en PR, dan pak ik deze kans graag aan. Een functie van brandmanager is een droom waarvan ik hoop dat het op een dag werkelijkheid zal worden. Daarnaast schrijf ik dagelijks voor mijn persoonlijke blog www.bydagmarvalerie.nl en deze hobby is ook een beetje uit de hand gelopen, waardoor ik hoop dat ik in de toekomst mijn werkzaamheden kan blijven combineren.

Smaken verschillen en er zal ook bij jullie uitgeverij vast wel een boek zijn wat je niet zo boeit, maar hoe promoot je enthousiast een boek waar jezelf niet zo enthousiast over was?
Helaas heb ik niet zoveel tijd om alle boeken die verschijnen te kunnen lezen. Natuurlijk verdiep ik mij wel in alle boeken die gepromoot worden en ik lees zoveel mogelijk, maar er verschijnen per maand alleen al bij onze uitgeverij gemiddeld zes á acht boeken. Never judge a book by it’s cover, smaken verschillen inderdaad en voor elke doelgroep zit er wel een titel bij die hen aanspreekt in ons aanbod. Het is goed om je eigen mening te behouden omtrent een titel als marketing en pr-medewerker, maar elk boek schenk ik dezelfde hoeveelheid aandacht en ben ik even fanatiek om ervoor te zorgen dat het boek bij de juiste liefhebbers in handen komt.

Als je tussen de boeken en de schrijvers zit, gaat het dan ook wel eens bij jezelf kriebelen om te gaan schrijven?
Als klein meisje droomde ik ervan om een boek te gaan schrijven, maar in de loop der jaren ben ik erachter gekomen dat mijn kracht ligt in het schrijven van artikelen, bijvoorbeeld voor online. Daarom schrijf ik nu ook dagelijks op mijn persoonlijke blog over beauty, fashion, travel en happiness. Ook lever ik artikelen aan voor andere bloggers en sinds kort schrijf ik ook voor MoodieZ Magazine. Als ik alle artikelen bundel, dan is het ondertussen alsnog een dik boek 😉

Ik wil bij deze Dagmar bedanken voor dit leuke interview!

10 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: