Interview met PR-dame Dagmar

dagmar interviewWat een schrijver doet is logisch: hij of zij schrijft het boek. De uitgever geeft het boek uit. Maar er zijn nog veel meer mensen actief achter de schermen bij het uitbrengen van een boek. Zoals bijvoorbeeld de PR-dame!

Als blogger heb ik met haar contact als het gaat om recensie-exemplaren en persberichten, maar het werk van de PR-dame bestaat uit nog veel meer werkzaamheden! Ik mocht Dagmar interviewen en zij is PR-dame bij uitgeverij De Fontein. Ze vertelde vol enthousiasme over haar werk bij deze uitgeverij en gaf me een kijkje achter de schermen.

Hoe kwam je op de pr-afdeling terecht?
Voor mijn studie Bedrijfskunde Management, Economie en Recht (BKM) werd er van ons verwacht dat we voor een semester een meewerkstage zouden vervullen. Ik kreeg de kans om op het hoofdkantoor van H&M stage te lopen op de marketing en PR-afdeling. Ik werkte mee aan verschillende events waaronder de lancering van Isabel Marant pour H&M, ik ondersteunde de socialmediakanalen, ik hielp bij campagnes en deed ondertussen een onderzoek voor mijn studie op het gebied van klantenbinding. Dit was een onvergetelijke ervaring en ik heb middels deze stage ontdekt dat ik mij echt op mijn plek voel als ik met marketing en PR activiteiten bezig kan zijn. Mijn liefde en passie voor boeken kende geen grenzen en ik wou heel graag meer betekenen voor deze branche. Voor mijn afstudeerstage was ik ook zoekende naar een functie op de marketing en pr-afdeling, ik wist immers dat deze plek voor mij goed voelde. Toen ik de vacature op de site van Uitgeverij De Fontein zag voor marketing stagiaire, pakte ik deze kans met beide handen vast. Nu ben ik hier ook werkzaam na mijn afstuderen en ik vervul de functie van marketing en PR-medewerker met veel plezier.

Was dat ook je doel, of was het een samenloop van omstandigheden?
Mijn doel is om anderen vooruit te helpen met alle activiteiten die ik onderneem. Hoe mooi is het om schrijvers en auteurs met een passie voor het vak te kunnen ondersteunen? Aan de andere kant was het natuurlijk ook een samenloop van omstandigheden, want ik had niet verwacht dat ik mij zo thuis zou voelen in deze branche.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?
Ik begin altijd met het bekijken van de inbox, want het grootste deel van de communicatie gaat per mail. Verschijnt er een nieuwe titel? Dan schrijf ik hiervoor het persbericht en breng ik de pers (print en online) van deze informatie op de hoogte. Ook kijk ik wat er meer aan activiteiten voor een boek gerealiseerd kan worden en werk ik dit uit. Wat er mogelijk is, hangt af van het genre en de bijbehorende doelgroep. Daarnaast vul ik de socialmediakanalen en heb ik regelmatig contact met redacties van kranten, tijdschriften, online magazines en bloggers. De tijd vliegt voorbij en verveling is er niet bij. Elke dag is verschillend en dat maakt het extra uitdagend.

Wat maakt je werk leuk?
De diversiteit aan titels die ik onder de aandacht mag brengen bij pers, mijn collega’s die mij vanaf de eerste dag met open armen hebben ontvangen, het contact met boekliefhebbers en auteurs, maar natuurlijk ook de gigantische boekenkast waar ik op uitkijk. Werken in deze branche is écht geen straf!

En wat maakt het minder leuk?
Ik heb lang over deze vraag moeten nadenken, maar verder dan de enorme hoeveelheid mailtjes die je soms op een dag verwerkt, kom ik eigenlijk niet. Deze functie geeft mij energie en ik haal er dagelijks veel voldoening uit. Ik hoop dat iedereen dit kan ervaren bij haar/zijn werkzaamheden.

Werk je ook wel eens thuis?
Ik werk eigenlijk altijd vanaf kantoor. Dit vind ik zelf ook prettiger, omdat ik hier alles bij de hand heb. Het is wel mogelijk om af en toe thuis te werken.

Zijn er doorgroei mogelijkheden? Of heb je zelf andere plannen voor de toekomst?
Ik ben net afgestudeerd, maar ik ben ontzettend blij dat ik mijn werkzaamheden voor Uitgeverij De Fontein mag blijven kleurgeven. Mijn studie heb ik afgerond, maar dat betekent niet dat ik stop met leren. Elke dag groei ik door de activiteiten die ik mag uitvoeren en de ervaringen maken mij als persoon rijker. Mijn plannen voor de toekomst? Mocht de kans zich voordoen om te groeien op het gebied van marketing en PR, dan pak ik deze kans graag aan. Een functie van brandmanager is een droom waarvan ik hoop dat het op een dag werkelijkheid zal worden. Daarnaast schrijf ik dagelijks voor mijn persoonlijke blog www.bydagmarvalerie.nl en deze hobby is ook een beetje uit de hand gelopen, waardoor ik hoop dat ik in de toekomst mijn werkzaamheden kan blijven combineren.

Smaken verschillen en er zal ook bij jullie uitgeverij vast wel een boek zijn wat je niet zo boeit, maar hoe promoot je enthousiast een boek waar jezelf niet zo enthousiast over was?
Helaas heb ik niet zoveel tijd om alle boeken die verschijnen te kunnen lezen. Natuurlijk verdiep ik mij wel in alle boeken die gepromoot worden en ik lees zoveel mogelijk, maar er verschijnen per maand alleen al bij onze uitgeverij gemiddeld zes á acht boeken. Never judge a book by it’s cover, smaken verschillen inderdaad en voor elke doelgroep zit er wel een titel bij die hen aanspreekt in ons aanbod. Het is goed om je eigen mening te behouden omtrent een titel als marketing en pr-medewerker, maar elk boek schenk ik dezelfde hoeveelheid aandacht en ben ik even fanatiek om ervoor te zorgen dat het boek bij de juiste liefhebbers in handen komt.

Als je tussen de boeken en de schrijvers zit, gaat het dan ook wel eens bij jezelf kriebelen om te gaan schrijven?
Als klein meisje droomde ik ervan om een boek te gaan schrijven, maar in de loop der jaren ben ik erachter gekomen dat mijn kracht ligt in het schrijven van artikelen, bijvoorbeeld voor online. Daarom schrijf ik nu ook dagelijks op mijn persoonlijke blog over beauty, fashion, travel en happiness. Ook lever ik artikelen aan voor andere bloggers en sinds kort schrijf ik ook voor MoodieZ Magazine. Als ik alle artikelen bundel, dan is het ondertussen alsnog een dik boek 😉

Ik wil bij deze Dagmar bedanken voor dit leuke interview!


10 reacties

 • 30 juli, 2014 om 09:17
  Emmy zegt:

  Wat een ontzettend leuk interview!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Emmy Beantwoorden

 • 30 juli, 2014 om 09:20
  Mathilde (@ikvindlezenleuk) zegt:

  Leuk interview, Luna! Ik heb Dagmar ontmoet bij de Dag van de Jonge Jury en ze is net zo enthousiast als ze op Twitter e.d. overkomt

  Ikhartje(1) deze reactie

  Mathilde (@ikvindlezenleuk) Beantwoorden

 • 30 juli, 2014 om 10:24
  elmganneke zegt:

  Erg leuk interview en ik heb ook altijd heel fijn contact met Dagmar. 🙂

  Ikhartje(1) deze reactie

  elmganneke Beantwoorden

 • 30 juli, 2014 om 13:07
  José zegt:

  Mooi interview Luna met een lieve kanjer die ik heel erg respecteer. Positiviteit straalt er vanaf!
  Mij lijkt dat ik niet veel werk gedaan zou krijgen tussen al die boeken 😉

  Ikhartje(4) deze reactie

  José Beantwoorden

 • 30 juli, 2014 om 17:25
  Sandraschrijftenleest zegt:

  Wat een ontzettend leuk interview. Ik ken Dagmar niet, maar zie haar soms in de Facebookgroep waar ze heel enthousiast over boeken praat en tips geeft, diezelfde enthousiasme zie ik hier terug, mooi!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Sandraschrijftenleest Beantwoorden

 • 30 juli, 2014 om 20:00
  Annelies zegt:

  Heel leuk interview! Ik heb heel graag contact met Dagmar, altijd even vriendelijk. Ze heeft echt een droomjob volgens mij.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Annelies Beantwoorden

 • 30 juli, 2014 om 20:51
  Leeswammes zegt:

  Leuk interview. Ik kan me niet herinneren met Dagmar contact te hebben gehad maar dan komt dat vast nig wel.

  Ikhartje(2) deze reactie

  Leeswammes Beantwoorden

 • 31 juli, 2014 om 08:42
  Marjola zegt:

  Toevallig heb ik afgelopen week heel leuk contact gehad met Dagmar met een vraag voor school over de kinderboekenweek! Een ontzettend enthousiaste dame!
  Leuk om nu een interview met haar te lezen!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Marjola Beantwoorden

 • 1 augustus, 2014 om 22:25
  Inge zegt:

  Ik heb het interview met plezier gelezen. Wat een geweldige baan heeft Dagmar!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Inge Beantwoorden

Reageer op: Interview met PR-dame Dagmar

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten