Interview met Wendy van Mieghem

Vorige week besprak ik het boek ‘Leven met hoogsensitiviteit‘ van psychologe en auteur Wendy van Mieghem. Geen onbekende auteur voor mij, want in 2016 las ik van haar ‘De wijsheid achter emotie en gevoel‘. Maar hoe goed kennen jullie Wendy van Mieghem?

Tijd dus voor een kort en leuk interview! Ik stelde Wendy van Mieghem een paar vraagjes over haar drukke leven, werk en natuurlijk haar laatste boek ‘Leven met hoogsensitiviteit’. Wendy is ook actief op diverse social media kanalen, daarom deel ik onder het interview de linkjes naar deze kanalen.

Wie ben je en wat doe je in je dagelijks leven?

Hoi, mijn naam is Wendy van Mieghem. Ik ben opgeleid als psycholoog en socioloog. Ook heb ik een Europese registratie in psychotherapie. Ik heb ruim 14 jaar een psychotherapiepraktijk gerund en richt me sinds 2014 uitsluitend op het begeleiden en trainen van professionals. Met advies en training ondersteun ik organisaties bij het creëren van meer veiligheid, verbinding en vertrouwen in hun communicatie en bedrijfscultuur. Mijn klanten komen uit heel Nederland en België, en soms ook daarbuiten. Ik begeleid met live trainingen (bij het bedrijf zelf of in mijn werkruimte) en ook online met 1 op 1 gesprekken.

Waar mogelijk werk ik vanuit huis, waar ik samen met mijn man, 2 kinderen en onze hond Braveheart woon. De gedeelde zorg voor mijn kinderen, hond en huis bieden een welkome afwisseling met werk.

Waarom besloot je een boek te schrijven over hoogsensitiviteit?

Na het uitkomen van mijn eerste handboek (De wijsheid achter emotie en gevoel) ontving ik naast veel positieve reacties ook opmerkingen van professionals dat het zo fijn zou zijn als ze heel gericht op een bepaald thema iets aan hun klanten zouden kunnen geven. Daar heb ik een poos over nagedacht. Ik moest echt aan het idee wennen, ook omdat ik bang was dat het ten koste van de diepgang zou gaan. Die angst bleek later onterecht.

In het najaar van 2018 heb ik in mijn klantenkring en via social media gevraagd aan mensen over welke psychologie-onderwerpen zij graag willen lezen en leren. Hoogsensitiviteit stond met stip op nummer 1. Ik ben zelf hoogsensitief en gebruik deze eigenschap veel in mijn werk. Voor mij was en is het werken en leven met hoogsensitiviteit zo vanzelfsprekend geworden dat ik eerlijk gezegd in eerste instantie over het onderwerp heen had gekeken.

Nu is dus het eerste deel van een reeks praktische psychologiegidsen gewijd aan dit onderwerp. Ik vond het erg leuk om het boek te schrijven en ben heel blij met het resultaat. Ook omdat ik opnieuw een heel fijn team van professionals bereid heb gevonden om bij te dragen vanuit hun expertise: illustrator Roos ten Broecke, vormgever Luvia Pepermans en tekstcorrector Rien Wisse.

Hoe kunnen lezers met HSP het meeste uit jouw boek halen?

De tekst van het boek Leven met hoogsensitiviteit is toegankelijk en gemakkelijk te lezen, maar de inhoud gaat soms gevoelsmatig best diep. Daarom is het prettig om het boek in stukjes te lezen en tussendoor tijd te nemen om de inhoud op je in te laten werken. Je haalt het meest uit het boek als je daarnaast ook de moeite neemt om de reflectievragen die aan het eind van elk hoofdstuk staan voor jezelf te beantwoorden. Schrijf je antwoorden op in een notitieboek dat je speciaal voor dit doel hebt gereserveerd en door de tijd heen zal een mooi groeiproces op papier verschijnen!

Is het boek ook geschikt voor ouders van kinderen met HSP?

Ik vind van wel. Als psychotherapeut en ouder vind ik het belangrijk om gevoelsmatig aan te sluiten bij de ontwikkeltaken en sociaal/emotionele processen die mijn kinderen doorlopen. Het voorleven van bepaalde (levens)vaardigheden of taken is denk ik het grootste cadeau dat je als ouder aan je kind kunt geven. Hoe meer rust jij zelf ervaart in het omgaan met emoties, pijn, stress en/of hoogsensitiviteit, des te meer kan het kind van jou afkijken dat het oké is om ergens mee te worstelen en dat het desondanks wel goed kan komen. Je straalt een oprecht vertrouwen uit, en daarmee heb je de helft van de strijd al gewonnen.

Ouderschap is een spanningsveld tussen eigen behoeften en de behoeften van kinderen. Je eenzijdig op 1 van beide richten, leidt tot verarming voor iedereen. De uitdaging is om een brug te slaan, om saamhorigheid te creeren waarin ouder en kind, elk op hun eigen niveau, mogen leren en ontwikkelen.

Ouders zijn mensen met eigen behoeften en worstelingen. Hoe meer jij zowel de volwassene als het kind dat jij ooit was (alsnog) erkenning geeft en op opbouwende wijze ondersteunt in de behoeften die je nu ervaart, des te meer innerlijke ruimte er ontstaat om je kind te kunnen zien in wie hij/zij is. Je kunt hierdoor ook gemakkelijker de ruimte en het contact maken om aan te sluiten bij andermans behoeften en wat hij/zij nodig heeft om zich te ontwikkelen. Een win/win situatie.

Meer over Wendy weten?

Facebook (klik)
Twitter (klik)
Instagram (klik)

Meer weten over de boeken en het werk van Wendy van Mieghem: Psychologieboeken.eu

Bij deze wil ik Wendy van Mieghem graag hartelijk danken voor haar tijd en moeite voor dit interview!


Reageer op: Interview met Wendy van Mieghem

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten