Is lezen een confrontatie of een vlucht?

confrontatie of een vluchtSoms gaat alles mis… Ben je lekker bezig op twee sites tegelijk en dat valt doodleuk je draadloos netwerk uit de lucht… Alles moeten resetten, maar ja alles wat ik hier deed was dit ook weer weg. Anyway, het was niet zoveel bijzonders, maar leuk is anders!

Vandaag heb ik lekker veel kunnen lezen in Waarheen je ook vlucht. Maar tegelijkertijd blijf ik verlangen naar al die mooie boeken die nog klaar liggen voor mij. Maar ja, tijd speelt ook een rol. Ik wil ook nog andere dingen kunnen doen bijvoorbeeld. Jammer dat we niet meer uren voor een dag kunnen bestellen!

Een tijdje geleden wou ik een blog schrijven over hoe mensen het lezen ervaren. Is het bijvoorbeeld een vlucht of een confrontatie voor je? Ik had al twee alinea’s geschreven en toen klapte ik dicht. Ik zat helemaal vast en wist er geen draai meer aan te geven. Voor mij is lezen een confrontatie. Ik leer van de personages, ik probeer mezelf in te leven in bepaalde situaties en daar leer ik van.

Soms lees ik een passage waarvan ik dan denk: dit lijkt wel een spiegel die ik me wordt voorgehouden. Natuurlijk heb ik dat niet altijd, sommige boeken lees je puur uit ontspanning. Ik zie het zelf niet als vlucht. Want dan zou ik tijdens het lezen alles vergeten om mij heen en eerlijk gezegd is dat nooit voorgekomen. Want juist tijdens het lezen verwerk ik wel eens moeilijke momenten. Ik vergeet ze dus niet.

Maar omdat ik het niet echt duidelijk kon omschrijven en ik meerdere meningen wou horen ging ik verder op zoek naar antwoorden. Ik stelde de vraag op Dizzie.nl aan mijn leesvriendinnen. De meeste antwoorden waren eigenlijk niet gericht op confrontatie of vlucht.

De meeste zien lezen puur als ontspanning/hobby. Maar gaandeweg kwamen sommige erachter dat er wel degelijk af en toe een confrontatie was tijdens het lezen. Andere zagen het weer duidelijk als “vlucht”. Even weg uit de drukte van de dag. De antwoorden die ik kreeg waren heel verschillend en vooral erg boeiend om te lezen. Weer een confrontatie op zich 😉


3 reacties

 • 3 februari, 2012 om 08:16
  Pippi zegt:

  Vooral thrillers zijn voor mij pure ontspanning, maar ik moet bekennen dat ik echt wel wat opsteek van de boeken die ik lees. Soms een handig foefje, dan weer het fictieve bewijs dat je een probleem ook anders kunt benaderen.
  Voor mij bestaat er echt een soort book therapy, een helend effect van lezen.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Pippi Beantwoorden

 • 3 februari, 2012 om 09:41
  Maurane zegt:

  Voor mij is lezen een vlucht. 😉 Even weg van de drukke realiteit.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Maurane Beantwoorden

 • 3 februari, 2012 om 13:03
  Joke zegt:

  Voor mij is lezen een ‘way of life’, het hoort gewoon bij mijn leven, er is geen leven zonder boeken. Lezen kan van alles zijn, ontspanning, je gedachten spiegelen aan die van anderen, nieuwe ervaringen opdoen, troost vinden. Maar ik moet er wel de nodige rust voor hebben. Nu ik heel erg bezig ben met mijn zieke kat merk ik dat ik niet de concentratie kan vinden om te gaan lezen, het lukt gewoon niet. Dus lezen is voor mij in ieder geval geen vlucht.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Joke Beantwoorden

Reageer op: Is lezen een confrontatie of een vlucht?

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten