2 februari 2012

Is lezen een confrontatie of een vlucht?

confrontatie of een vluchtSoms gaat alles mis… Ben je lekker bezig op twee sites tegelijk en dat valt doodleuk je draadloos netwerk uit de lucht… Alles moeten resetten, maar ja alles wat ik hier deed was dit ook weer weg. Anyway, het was niet zoveel bijzonders, maar leuk is anders!

Vandaag heb ik lekker veel kunnen lezen in Waarheen je ook vlucht. Maar tegelijkertijd blijf ik verlangen naar al die mooie boeken die nog klaar liggen voor mij. Maar ja, tijd speelt ook een rol. Ik wil ook nog andere dingen kunnen doen bijvoorbeeld. Jammer dat we niet meer uren voor een dag kunnen bestellen!

Een tijdje geleden wou ik een blog schrijven over hoe mensen het lezen ervaren. Is het bijvoorbeeld een vlucht of een confrontatie voor je? Ik had al twee alinea’s geschreven en toen klapte ik dicht. Ik zat helemaal vast en wist er geen draai meer aan te geven. Voor mij is lezen een confrontatie. Ik leer van de personages, ik probeer mezelf in te leven in bepaalde situaties en daar leer ik van.

Soms lees ik een passage waarvan ik dan denk: dit lijkt wel een spiegel die ik me wordt voorgehouden. Natuurlijk heb ik dat niet altijd, sommige boeken lees je puur uit ontspanning. Ik zie het zelf niet als vlucht. Want dan zou ik tijdens het lezen alles vergeten om mij heen en eerlijk gezegd is dat nooit voorgekomen. Want juist tijdens het lezen verwerk ik wel eens moeilijke momenten. Ik vergeet ze dus niet.

Maar omdat ik het niet echt duidelijk kon omschrijven en ik meerdere meningen wou horen ging ik verder op zoek naar antwoorden. Ik stelde de vraag op Dizzie.nl aan mijn leesvriendinnen. De meeste antwoorden waren eigenlijk niet gericht op confrontatie of vlucht.

De meeste zien lezen puur als ontspanning/hobby. Maar gaandeweg kwamen sommige erachter dat er wel degelijk af en toe een confrontatie was tijdens het lezen. Andere zagen het weer duidelijk als “vlucht”. Even weg uit de drukte van de dag. De antwoorden die ik kreeg waren heel verschillend en vooral erg boeiend om te lezen. Weer een confrontatie op zich 😉

3 reacties

 • 3 februari, 2012 om 08:16
  Pippi zegt:

  Vooral thrillers zijn voor mij pure ontspanning, maar ik moet bekennen dat ik echt wel wat opsteek van de boeken die ik lees. Soms een handig foefje, dan weer het fictieve bewijs dat je een probleem ook anders kunt benaderen.
  Voor mij bestaat er echt een soort book therapy, een helend effect van lezen.


 • 3 februari, 2012 om 09:41
  Maurane zegt:

  Voor mij is lezen een vlucht. 😉 Even weg van de drukke realiteit.


  Maurane
  Beantwoorden

 • 3 februari, 2012 om 13:03
  Joke zegt:

  Voor mij is lezen een ‘way of life’, het hoort gewoon bij mijn leven, er is geen leven zonder boeken. Lezen kan van alles zijn, ontspanning, je gedachten spiegelen aan die van anderen, nieuwe ervaringen opdoen, troost vinden. Maar ik moet er wel de nodige rust voor hebben. Nu ik heel erg bezig ben met mijn zieke kat merk ik dat ik niet de concentratie kan vinden om te gaan lezen, het lukt gewoon niet. Dus lezen is voor mij in ieder geval geen vlucht.


Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: