Japan in honderd kleine stukjes van Paulien Cornelisse

japan in honderd kleine stukjes cover

Tijd voor wat luchtigs: een bundel met honderd kleine stukjes over Japan. Met de typische schrijfstijl van Paulien Cornelisse.

Schrijfster Paulien Cornelisse heeft al jaren een fascinatie voor Japan. Ze houdt al jaren haar Japanverslaving bij en heeft al een flinke verzameling weetjes opgebouwd. Ze is al regelmatig in Japan geweest, zowel privé als voor haar werk. Zoals voor de serie Tokidoki van de VPRO. Als taalliefhebster is Paulien natuurlijk ook zeer geïnteresseerd in de Japanse taal en het bijbehorende schrift. Ze doet een poging om ons ook wat basisbeginselen bij te brengen.

Hirigana, katakana en kanji

Japans leren valt niet mee. Je krijgt te maken met een heel ander schrift, dat je verticaal leest in plaats van horizontaal. Paulien Cornelisse komt er in ieder geval verder mee dan ik. Gelukkig legt ze in Jip en Janneke taal het een en ander uit aan de lezer. Hirigana en katakana zijn de basisschriften. Hiragana krijg je al op de basisschool in Japan en dat zijn voornamelijk de klanken van de lettergrepen. Katakana wordt vooral ingezet om buitenlandse woorden in het Japans te vertalen.

Kanji is wat ingewikkelder. Kanji is het schrift van de inhoudelijke teksten. Er zijn er een stuk of duizend die je zou moeten kennen wil je een goed en inhoudelijk artikel in de Japanse krant ontcijferen. En dan zijn er nog talloze kanji combinaties. Met illustraties laat Paulien Cornelisse enkele voorbeelden uit het schrift zien. Bijvoorbeeld een teken van een boom. Twee van die tekens naast elkaar is een klein bos. Drie tekens is een groot bos. Als je het zo ziet, dan lijkt het ergens een logisch schrift, maar ik ben blij dat ik het niet hoef te leren haha.

Blikjes fris in de natuur

Naast taal schrijft Paulien Cornelisse ook over Japanse rituelen, hypes en dagelijkse dingen. Zoals het bezoek aan een toilet, in bad gaan en een theeceremonie. Overal in het land vind je beton. En op een toilet zit een functie om ‘zogenaamd’ door te trekken. Beklim je een berg, dan kun je een onderweg een automaat tegenkomen met blikjes fris en warme dranken. Hoe hoger je de berg beklimt, hoe duurder de blikjes worden.

Sushi wordt oorspronkelijk met de hand gegeten, Japanners praten graag over het weer en ze baden ook gemakkelijk naakt met hun werkgever. De hype Ikigai gaat voor de meeste Japanners niet op en Marie Kondo kennen ze wel, maar vrijwel alle Japanners hebben thuis nog genoeg prullaria staan. Sterker nog, overal staan in Japan winkeltjes met nog meer prullaria. Wat wel een echte hype in Japan is, is karaoke. Ook dat valt tegen in de praktijk voor toeristen, want hetgeen wat je moet zingen staat in Japans schrift op het scherm.

Heerlijk luchtig geschreven

Paulien Cornelisse schrijft lekker luchtig en met een knipoog. Ze is heel direct en wat ze denkt, dat schrijft ze op. Ook heeft ze dit boek voorzien van leuke illustraties die aansluiten op het onderwerp van de columns. Het boek is opgedeeld in honderd kleine stukjes. Daar ben je vrij snel doorheen, maar op het eind ben je wel wat wijzer over het land van de rijzende zon.

Het is een fijne bundel voor tussendoor, als je weinig tijd hebt, maar toch graag iets wil lezen. Ik las dit boek voornamelijk voor het slapengaan.


2 reacties

 • 17 oktober, 2020 om 12:06
  Niek Chen zegt:

  Dank voor je bespreking. Ik was er namelijk wel benieuwd naar maar ben bang dat omdat het van die hele korte stukjes zijn, het mij te oppervlakkig blijft. Heb jij dat ook zo ervaren?

  Ikhartje(0) deze reactie

  Niek Chen Beantwoorden

  • 17 oktober, 2020 om 18:31
   Leesdame zegt:

   Juist omdat het zo kort en krachtig wordt uitgelegd onthou ik het beter 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Japan in honderd kleine stukjes van Paulien Cornelisse

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten