16 september 2024
Hier keek ik echt naar uit! ‘Gevangen in de stad’ is het nieuwste jeugdboek van Marte Jongbloed. Het speelt zich af in de 16e eeuw in de stad Leiden. Het Leidens beleg staat centraal.
Bregje is een weesmeisje. Als baby werd ze achtergelaten bij de kerk en ze groeide op in het weeshuis. Bregje is een intelligent meisje en stelt veel vragen. Hierdoor vinden ze haar best lastig. De vroedvrouw zoekt een hulp in de huishouding en haar werk. Bregje mag bij haar komen wonen. Maar dan wordt Leiden opnieuw belegerd…
Lees de hele blogpost …
6 februari 2023
Ik ben zeer onder de indruk van deze historische jeugdroman! Marte Jongbloed heeft een toegankelijk verhaal geschreven over de watersnoodramp.
In 1953 stormt het erg hard op 31 januari. Maarten is twaalf jaar en hij weet dat het wel vaker stormt. Maar zo extreem als nu heeft hij nog nooit meegemaakt. De storm gaat zo tekeer dat de dijken die nacht breken en alles volstroomt met water. Met zijn ouders en zusje vlucht hij naar zolder.
Lees de hele blogpost …
26 december 2022
Een herlezing! ‘Saartje Tadema’ heb ik waarschijnlijk wel zo’n twintig keer gelezen. Dit keer voor het eerst als ebook.
De zevenjarige Sarah wordt samen met haar broer Dirk door de buurvrouw naar het Burgerweeshuis in Amsterdam gebracht. Het verhaal speelt zich af in de 18e eeuw. Sarah is erg nieuwsgierig, leergierig en spreekt alles uit wat ze denkt. Daar zijn ze in het strenge weeshuis niet altijd blij mee. Liever hebben ze dat Sarah gewoon lief is, meewerkt en later ergens als dienstmeisje aan de slag gaat. Maar dat loopt toch net even anders…
Lees de hele blogpost …
24 december 2021
Dit boek las ik samen met “De Kobo Plussers Group” op Goodreads. Unaniem was dit boek gekozen als maandboek van december. Ik was erg ontroerd door dit kerstverhaal!
Nikolas woont met zijn vader in Finland. Ze hebben nauwelijks geld. Nikolas speelt met een pop gemaakt van knolraap en praat met zijn muis Miika. Zijn vader krijgt de kans om veel geld te verdienen als hij kan bewijzen dat het dorpje Elfhem echt bestaat, daarvoor moet hij afreizen naar het hoge noorden. Nikolas blijft achter bij zijn gemene tante Carlotta.
Lees de hele blogpost …
20 augustus 2020
‘De amulet’ is een belangrijk boek voor mij geweest. Ik las het voor het eerst toen ik 13 was. Stiekem op school, ik vond het zo’n spannend verhaal. Dankzij dit boek ging ik ook boeken van Thea Beckman en Evert Hartman lezen.
‘De amulet’ gaat over het Duitse meisje Nina Bauer. Ze woont bij haar oom en tante in Würzburg in de zeventiende eeuw. De heksenvervolging zijn in volle gang. Nina, die 15 jaar is, wordt ook verdacht van hekserij. Ze wordt uitgehuwelijkt, maar ze besluit op tijd om te vluchten als jongen.
Lees de hele blogpost …
19 januari 2020
Dit boek heeft me geraakt en ik ben er stil van! Ik had nog nooit eerder iets gelezen van Caja Cazemier, dit boek kwam ik tegen op Goodreads. Nieuwsgierig las ik de recensies en ik besloot dat ik ‘Like me!’ graag wilde lezen.
Je ziet het al op de cover, het scherm van een tablet. Social media en online pesten staat centraal in dit jeugdboek. Zilver gaat naar de brugklas, ze heeft er veel zin in. Maar al gauw valt het haar tegen. Het populaire meisje Lizz heeft het al snel op haar voorzien en het duurt niet lang meer voordat Lizz de klas heeft opgestookt tegen Zilver.
Lees de hele blogpost …
28 september 2018
Toen ik langs de boekenplanken op Kobo Plus dwaalde kwam ik ‘Mariken’ tegen van Peter van Gestel. Lang geleden zag ik al een keer de film en ik kreeg bij het zien van deze titel meteen zin om dit boek te gaan lezen.
Peter van Gestel bewerkte het mirakelspel ‘Mariken van Nieumeghen’ tot een jeugdboek. Mariken groeit op in het Waanwoud bij Archibald. Hij leert haar lezen uit het boek ‘De mensheid is een klucht’. Mariken gaat op een dag naar de stad voor een nieuwe geit. Daar ontmoet ze de wagenspelers, maar ook de afstandelijke gravin.
Lees de hele blogpost …
22 januari 2018
Ik had al eerder een columnbundel gelezen van Lotte Hagen en dit keer las ik een jeugdboek van haar. Het is al een ‘oudje’ en stamt uit 2011.
Het verhaal draait om Puck, zij is dol op dansen en ze is daar ook erg goed in. Helaas denkt danslerares Lonneke daar anders over. Als op school een musical wordt georganiseerd wil Puck dolgraag meedoen, maar helaas doet Lonneke de choreografie en Lonneke heeft een pesthekel aan Puck. Puck is een 14-jarig meisje en is beste vriendinnen met Sterre. Puck geeft niet snel op en wordt ook nog eens verliefd…
Lees de hele blogpost …
8 november 2017
Het was even geleden, maar heb weer eens een luisterboek geluisterd! Dat was ook niet zo heel moeilijk, want ik koos één van mijn favoriete jeugdboeken uit: ‘Heksenkind’ van Monica Furlong! Het was fantastisch!
De jonge Leana wordt geveild op het dorpsplein. De dorpsheks Juniper biedt aan om voor haar te zorgen. Leana gaat mee naar Juniper’s huis op de heuvel. Juniper is een Doran, oftewel een soort heks. Zij weet alles van kruiden en natuurgeneeskunde. Vaak als iemand ziek is, wordt Juniper erbij gehaald. Leana krijgt een leerzame opvoeding bij Juniper thuis.
Lees de hele blogpost …
12 oktober 2017
Carry Slee schrijft al zolang ik mij kan herinneren kinder- en jeugdboeken. Voor kleuters tot aan middelbare scholieren. Daarnaast heeft ze ook wat romans geschreven, maar die heb ik nog niet gelezen. Vandaag ‘#LaatsteVlog’ op mijn blog. Best handig hé, dat ze van de titel gelijk een hashtag hebben gemaakt, dat doet het wel goed in social media natuurlijk…
Daar draait dit verhaal ook om: social media en de verschillende kanten van het internet. Instagram, vloggen, maar ook de schaduwkant: grooming…
Lees de hele blogpost …
31 mei 2017
Een tijd geleden las ik voor het eerst een boek van Erna Sassen: ‘Er is geen vorm waarin ik pas‘. Ik was nieuwsgierig naar ander werk van Erna Sassen, dus besloot ik ‘Dit is geen dagboek’ te gaan lezen.
Boudewijn is 16 en “ziek”. Hij wil niets meer, alleen maar liggen in bed. Het is een paar jaar na het overlijden van zijn moeder en Boudewijn is totaal in zichzelf gekeerd. Vanbinnen kolkt het van woede, eenzaamheid en verdriet. Zijn vader is het zat! Hij stelt hem voor een ultimatum: hij gaat dagelijks schrijven en hij moet ook elke luisteren naar een cd. Zo niet, dan wordt hij opgenomen.
Lees de hele blogpost …
19 april 2017
Ik heb vroeger de kostschool-boeken van Enid Blyton stukgelezen en daar heb ik leuke herinneringen aan! Kristine Groenhart ook, ze begon daarom zelf ook een kostschool-serie: Mulberry House.
De Nederlandse Marjolein verhuist met haar ouders naar Engeland. Om haar goed onderwijs én een vaste thuisbasis te geven komt ze terecht op kostschool Mulberry House. Op deze kostschool zijn strenge regels, een verplicht uniform en het grootste struikelblok: een andere taal. Marjolein doet haar best, maar voelt zich bij vlagen ook ontzettend eenzaam.
Lees de hele blogpost …