21 januari 2012

Jeugdsentiment: De Babysittersclub

babysittersclub jeugdsentiment

Een typische zaterdag: waaien, kil en een sombere lucht. Ik heb even zin in jeugdsentiment. Is weer lang geleden dat ik zo’n blog geschreven heb en vandaag leek het mij leuk om mijn favoriete serie van vroeger te bespreken: De Babysittersclub

Ik had geloof ik vijfenzestig deeltjes in mijn bezit, plus een aantal “mysterie-boeken” en twee dikke specials (omnibussen van vakantiespecials). Ik heb de serie een paar keer herlezen. Ja, toen kocht ik nog niet zo veel boeken, dus kwam ik ook veel vaker aan herlezen toe!

Pas geleden heb ik eens op internet gezocht naar deze serie en in Amerika is deze serie veel verder gegaan dan hier in Nederland. Best interessant en voor wie geïnteresseerd is: er zijn online boekhandels waar je deze deeltjes in het Engels kunt vinden als ebook.

De Nederlandse vertaling verschilde nogal met de originele versie. De boekjes zijn hier echt aangepast aan onze Nederlandse cultuur, volgens mij zodat meisjes zich beter konden herkennen in de personages. De boekjes werden geschreven in de ik-vorm en in elk boek speelde weer een ander meisje van de club de hoofdrol.

Elk boekje had ook dezelfde opbouw/structuur. Het eerste hoofdstuk was meestal een uitleg over hoe de Babysittersclub was ontstaan en een introductie van alle personages. Zes meiden waren om de beurt “verteller” in deze serie. Dat waren uiteenlopende karakters, die eigenlijk nooit echt veranderde tijdens de voortgang van de serie. Zo blijft Gertie de gehele serie bazig en jongensachtig. En Inge blijft de gehele serie verlegen en gevoelig.

Ik vond toentertijd deze serie echt fantastisch. Op school speelden we het zelfs na. Ook de film heb ik gezien, maar toen zag je pas echt duidelijk de verschillen tussen de Nederlandse en Amerikaanse versies. Via Youtube is het mogelijk om afleveringen te zien van de tv-serie uit de jaren ’90. Maar die zijn grotendeels gebaseerd op de deeltjes die hier nooit uitgekomen zijn. Of er zijn speciaal scenario’s geschreven voor de serie, dat kan ook. Ik herkende in ieder geval niets terug. Op enkel de personages na dan.

Ik heb al mijn boekjes weggegeven, ik heb daar geen spijt van gehad. Ik heb ook geen behoefte om ze te herlezen. Ik zie het als jeugdsentiment en ik weet dat als ik ze nu zou herlezen ik er te kritisch naar zou kijken. En de Babysittersclub was geen kwaliteit, maar vooral kwantiteit. Maar als kind interesseerde mij dat verschil niet zo.

4 reacties

 • 26 januari, 2012 om 20:38
  boeklover

  Toen ik nog jonger was (lees onder 10 jaar) lazen ik en Ellen deze boekjes ook graag, maar we ergerden ons aan het eerste hoofdstuk, dat we meestal maar meteen oversloegen 🙂
  We bespraken altijd wat er gebeurde, net zoals we dat nu doen over youtube filmpjes, soaps en blogs!
  Leuk om er nog eens aan te denken en ik zal ook eens op zoek gaan op het internet. In het Engels is het toch gewoon de babysittersclub he?
  Katrien • 27 januari, 2012 om 14:09
  Leesdame

  Hoi Katrien,

  Ja, gewoon Babysittersclub, alleen zijn de namen van de hoofdpersonen natuurlijk wel anders.

  Tijdens het herlezen sloeg ik ook altijd het eerste hoofdstuk over, grappig dat ik dus daar niet alleen in was. • 10 februari, 2020 om 01:57
  Miranda

  Goh, wow, ik woonde in Amerika toen ik eraan begon. Eigenlijk wilde ik dat niet want ik dacht dat ze heel erg kinderachtig (zelf was ik pas 11) zou zijn. Maar ik vond ze fantastich! Heb een hele collectie van gehad en alle mysterie boeken, keek er zelfs naar uit. En nu 26 jaar later!!! Heb ik mijn zoon vernoemd naar Logan, een Australische jongen die ook als babysitter was begonnen. Die naam vond ik zo fantastisch gaaf! Altijd onthouden.

  M’n boeken heb ik aan een Nederlands/Engels meisje gegeven…. die nu 11 is, ik hoop dat ze wilt lezen, anders wil ik ze toch wel terug.  • 10 februari, 2020 om 19:16
   Leesdame

   Wat een leuke reactie! Hier in Nederland stopte de serie bij deel 66 geloof ik en ook de mysterieboeken stopte ineens. Maar ik weet dat het in Amerika nog veel verderging. Logan heette bij ons Tim trouwens. Tot welk deel ging het bij jullie? Geloof dat er ook nog een serie van was, heb ik wel eens gevonden op Youtube, maar ik vond de boeken toch leuker. Ik had ook de specials, zomerkamp, Disneyland en iets met een mislukte zeiltocht. Heerlijke serie was het hé 🙂Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: