Jeugdsentiment: De Babysittersclub

babysitters coverEen typische zaterdag: waaien, kil en een sombere lucht. Ik heb even zin in jeugdsentiment. Is weer lang geleden dat ik zo’n blog geschreven heb en vandaag leek het mij leuk om mijn favoriete serie van vroeger te bespreken: De Babysittersclub

Ik had geloof ik vijfenzestig deeltjes in mijn bezit, plus een aantal “mysterie-boeken” en twee dikke specials (omnibussen van vakantiespecials). Ik heb de serie een paar keer herlezen. Ja, toen kocht ik nog niet zo veel boeken, dus kwam ik ook veel vaker aan herlezen toe 😉

Pas geleden heb ik eens op internet gezocht naar deze serie en in Amerika is deze serie veel verder gegaan dan hier in Nederland. Best interessant en voor wie geïnteresseerd is: er zijn online boekhandels waar je deze deeltjes in het Engels kunt vinden als ebook.

De Nederlandse vertaling verschilde nogal met de originele versie. De boekjes zijn hier echt aangepast aan onze Nederlandse cultuur, volgens mij zodat meisjes zich beter konden herkennen in de personages. De boekjes werden geschreven in de ik-vorm en in elk boek speelde weer een ander meisje van de club de hoofdrol.

Elk boekje had ook dezelfde opbouw/structuur. Het eerste hoofdstuk was meestal een uitleg over hoe de Babysittersclub was ontstaan en een introductie van alle personages. Zes meiden waren om de beurt “verteller” in deze serie. Dat waren uiteenlopende karakters, die eigenlijk nooit echt veranderde tijdens de voortgang van de serie. Zo blijft Gertie de gehele serie bazig en jongensachtig. En Inge blijft de gehele serie verlegen en gevoelig.

Ik vond toentertijd deze serie echt fantastisch. Op school speelden we het zelfs na. Ook de film heb ik gezien, maar toen zag je pas echt duidelijk de verschillen tussen de Nederlandse en Amerikaanse versies. Via Youtube is het mogelijk om afleveringen te zien van de tv-serie uit de jaren ’90. Maar die zijn grotendeels gebaseerd op de deeltjes die hier nooit uitgekomen zijn. Of er zijn speciaal scenario’s geschreven voor de serie, dat kan ook. Ik herkende in ieder geval niets terug. Op enkel de personages na dan.

Ik heb al mijn boekjes weggegeven, ik heb daar geen spijt van gehad. Ik heb ook geen behoefte om ze te herlezen. Ik zie het als jeugdsentiment en ik weet dat als ik ze nu zou herlezen ik er te kritisch naar zou kijken. En de Babysittersclub was geen kwaliteit, maar vooral kwantiteit. Maar als kind interesseerde mij dat verschil niet zo 😉


4 reacties

 • 26 januari, 2012 om 20:38
  boeklover zegt:

  Toen ik nog jonger was (lees onder 10 jaar) lazen ik en Ellen deze boekjes ook graag, maar we ergerden ons aan het eerste hoofdstuk, dat we meestal maar meteen oversloegen 🙂
  We bespraken altijd wat er gebeurde, net zoals we dat nu doen over youtube filmpjes, soaps en blogs!
  Leuk om er nog eens aan te denken en ik zal ook eens op zoek gaan op het internet. In het Engels is het toch gewoon de babysittersclub he?
  Katrien

  Ikhartje(0) deze reactie

  boeklover Beantwoorden

 • 27 januari, 2012 om 14:09
  Leesdame zegt:

  Hoi Katrien,

  Ja, gewoon Babysittersclub, alleen zijn de namen van de hoofdpersonen natuurlijk wel anders.

  Tijdens het herlezen sloeg ik ook altijd het eerste hoofdstuk over, grappig dat ik dus daar niet alleen in was.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Leesdame Beantwoorden

 • 10 februari, 2020 om 01:57
  Miranda zegt:

  Goh, wow, ik woonde in Amerika toen ik eraan begon. Eigenlijk wilde ik dat niet want ik dacht dat ze heel erg kinderachtig (zelf was ik pas 11) zou zijn. Maar ik vond ze fantastich! Heb een hele collectie van gehad en alle mysterie boeken, keek er zelfs naar uit. En nu 26 jaar later!!! Heb ik mijn zoon vernoemd naar Logan, een Australische jongen die ook als babysitter was begonnen. Die naam vond ik zo fantastisch gaaf! Altijd onthouden.

  M’n boeken heb ik aan een Nederlands/Engels meisje gegeven…. die nu 11 is, ik hoop dat ze wilt lezen, anders wil ik ze toch wel terug.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Miranda Beantwoorden

  • 10 februari, 2020 om 19:16
   Leesdame zegt:

   Wat een leuke reactie! Hier in Nederland stopte de serie bij deel 66 geloof ik en ook de mysterieboeken stopte ineens. Maar ik weet dat het in Amerika nog veel verderging. Logan heette bij ons Tim trouwens. Tot welk deel ging het bij jullie? Geloof dat er ook nog een serie van was, heb ik wel eens gevonden op Youtube, maar ik vond de boeken toch leuker. Ik had ook de specials, zomerkamp, Disneyland en iets met een mislukte zeiltocht. Heerlijke serie was het hé 🙂

   Ikhartje(1) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Jeugdsentiment: De Babysittersclub

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten