10 juni 2014

Jeugdsentiment: De drieling

de drieling coverAls kind heb ik veel series verslonden. Één daarvan was de serie van ‘De drieling…’ van Trix van Brussel. Een serie over een drieling die bij de geboorte uit elkaar is gehaald en door verschillende gezinnen  zijn geadopteerd. Ze komen daar pas achter in hun tienertijd. Dit gaat echter zorgeloos en zonder verdere problemen.

De drieling bestaat uit de meisjes: Janneke, Ineke en Marieke. Ze vinden het hartstikke leuk dat ze elkaar hebben gevonden en gaan dan ook vrolijk om met deze situatie. In de vakanties komen de zusjes bij elkaar en beleven ze avonturen. Het is een typische Kluitman-serie.

De meisjes komen qua gedrag over als 11 of 12, maar volgens het verhaal zijn ze wat ouder.. Ook de situaties die de meisjes meemaken zijn niet altijd even geloofwaardig. Al deerde mij dat vroeger niet zo. Als ik het nu zou herlezen echter wel.

Vroeger, toen ik nog een jaar of 12 was vond ik de boekjes erg leuk. Juist vanwege het zorgeloze karakter wat deze serie uitstraalt. Al ergerde ik me altijd aan Janneke. De meest bazige van de drie. Marieke vond ik leuker en volwassener overkomen. Ineke vond ik wat nietszeggend, maar ik kan mij van haar het minst herinneren.

Ik merkte wel dat ik de meisjes nooit zag als zusjes, meer als vriendinnen en ik weet nog goed dat ik na het eerste boek wat ik las de hele situatie nogal vreemd vond. Hoe konden ze een drieling zijn en tegelijkertijd alle drie apart wonen?! Ik kon dat niet echt plaatsen tijdens het lezen, ook al wordt het uitgelegd. Het was gewoon niet zo aannemelijk.

Ik had de omnibus en een los deeltje van de serie en verder las ik de overige delen via de bibliotheek. In elk deel ondernam de drieling iets met elkaar. De ene keer gingen ze op kamp, dan werkten ze weer vrijwillig in een kledingwinkel. Of ze knapten het huis op van een tante. Dat werd dan helemaal uitgesponnen en alles werd dan met alle details vertelt. Het liep altijd goed af.

Ken jij de serie van ‘De drieling’ nog?

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: