24 november 2012

Jeugdsentiment: Sinterklaas & boeken

groot sinterklaas speelboek coverDe Sinterklaas-tijd is weer aangebroken. Dat doet me altijd denken aan de warme geur van speculaas en aan vertrouwd jeugdsentiment. Vandaag een blogje over boeken en Sinterklaas.

En natuurlijk de prentenboeken. Ik zelf had twee Sinterklaasboeken die uit elkaar vielen van ellende. Ik weet niet eens meer de titels. Volgens mij was de bovenkant zo beschadigd dat je dat niet eens kon lezen. En daarbij laat mijn geheugen mij ook even in de steek. Op school werden we ook altijd voorgelezen uit mooie prentenboeken, met nostalgische plaatjes.

We lazen ook verhaaltjes van Jip en Janneke en Sinterklaas, dat was ook leuk, maar het allerleukste vond ik toch die prentenboeken. Met plaatjes van pieten die op zolder moesten slapen. En ik kan me ook nog een verhaal herinneren van een meisje wat de muts van Piet gevonden had en op school teruggaf.

O ja en we hadden ook Vlaamse prentenboeken waar het paard Slecht-weer-vandaag heette in plaats van Amerigo. “Dag Sinterklaas” was dat en daar was toen ook een serie van op de tv. Ik geloof dat het nu nog komt op de Vlaamse zenders.

sinterklaasNa wat snuffelen op internet vond ik Sinterklaas van Charlotte Dematons. En in dat boek staan hele mooie kijkplaatjes. Bijvoorbeeld een doorsnede van een huis, met allemaal kamers waarin de pieten wonen en werken.

Het boek heeft verder geen tekst, maar de uitgebreide prenten maken het wel makkelijker om er een fantasie-verhaal omheen te draaien. Persoonlijk vind ik dat altijd wel prettig bij een prentenboek.

1 reactie

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: