Jeugdsentiment: Taptoe

taptoe coverDe Taptoe was een tijdschrift wat ik kreeg via school. Nou ja, kreeg… mijn ouders moesten natuurlijk abonnementsgeld betalen, maar het ging via school. Van dezelfde uitgeverij waar ook Okki, Bobo en Hello You ook bij zaten. In de winter en in de zomer kreeg je dikke vakantieboeken. Vandaag ga ik met jullie herinneringen ophalen aan Taptoe.

Ik was lid rond 1992 a 1993 geloof ik. Toentertijd kreeg ik om de twee weken een Taptoe, die lag dan klaar bij de kapstok, zodat ‘ie aan het eind van de schooldag mee naar huis kon.

Vaak las ik onderweg naar huis al mijn favoriete strip: ‘de Stoepjes’. De Taptoe stond vol verhalen, strips, puzzeltjes en reportages in de stijl van Klokhuis zeg maar.

Vooraan begon het met de ingezonden brieven die dan werden beantwoordt door Mik Mak. Elke keer stond er een kort verhaal van o.a. Mieke van Hooft of Taïs Teng. De vaste strips: de Stoepjes, Cor Daad en Marloes, later werd Marloes vervangen door Muziekbuurters. En op de achterkant van Taptoe stond Oktoknobie (een soort van Barbapappa)

De lezers werden vaak betrokken bij het blad. Zo mochten kinderen wel eens dagje meelopen bij een reptielenopvang, of mochten kinderen met Taptoe een bekend persoon interviewen. Of Taptoe was op de set van een kinderfilm. Het was altijd afwisselend en ik denk dat ik daarom Taptoe zo leuk vond.

Ik spaarde zelfs alle Taptoe’s op en bond ze in een map. Op warme zomerdagen bladerde ik dan door al die oude taptoe’s. Dat vond ik echt heerlijk en daar kon ik uren zoet mee zijn. Ik deed ook vaak mee aan de prijsvragen, maar heb bij Taptoe helaas nooit wat gewonnen.

Taptoe bestaat nog steeds, maar is zo grondig herzien, dat er niks meer van vroeger in terug te vinden is. Jammer, maar tijden veranderen natuurlijk.

Las jij vroeger ooit Taptoe of Okki?


3 reacties

 • 12 oktober, 2013 om 17:26
  Annelies zegt:

  Wij hadden vroeger Zonneland, Zonnekind en Zonnestraal als ik me niet vergis. Jaaaaren betaalden mijn ouders mijn abonnement, echt geweldig.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Annelies Beantwoorden

 • 13 oktober, 2013 om 06:46
  westmus zegt:

  Ik las ook Taptoe en Okki maar in de jaren 70. Vond het heel leuk om te lezen maar die versie uit de jaren 90 klinkt ook gaaf. En verder inderdaad in Vlaanderen de tijdschriften van Uitgeverij Altiora Averbode, zonnekind, zonnestraal, zonneland. En dan op zaterdag natuurlijk de Donald Duck! 🙂

  Ikhartje(0) deze reactie

  westmus Beantwoorden

 • 14 oktober, 2013 om 22:29
  Anonymous zegt:

  Ik las ook de Taptoe, leuke nostalgie dit, dank je wel.
  Je had ook nog de Jippo.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Anonymous Beantwoorden

Reageer op: Jeugdsentiment: Taptoe

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten