Kalf van Myrthe van der Meer

Kalf coverMyrthe van der Meer is voor mij geen onbekende, eerder las ik van haar ‘Paaz’ en ‘Up’. Dit waren romans gebaseerd op haar ervaringen met depressie en opnames op de Paaz. ‘Kalf’ is een fictieve roman en vandaag vertel ik erover op mijn blog.

‘Kalf’ draait om grootvader Onno en kleinzoon Jurgen. Onno is bekend filmacteur in Hollywood en heeft een Oscar gewonnen. Jurgen is acteur in Nederland en heeft net een Gouden Kalf gewonnen. Onno is ongeneeslijk ziek en wil graag voor zijn dood een aantal plaatsen uit zijn jeugd opnieuw bezoeken.

Jurgen kan zijn grootvader niet uitstaan. Onno verliet namelijk vrouw en kind voor een leven in Hollywood. Nu hij stervende is, wil hij dat Jurgen samen met hem door Nederland bijzondere plaatsen bezoekt. Vanaf het begin laat Jurgen de lezer al duidelijk merken dat hij dit absoluut liever niet wil doen. Vol sneren, minachting en rake antwoorden rijden beide mannen door Nederland. Wat is echt, wat is gespeeld, hoe eerlijk is Onno? Een roadstory door het Hollandse landschap vol ruzie en haat, maar haat ligt dichter bij liefde dan je denkt.

Myrthe van der Meer schrijft rustig en in behapbare hoofdstukken. Het leest ietwat kabbelend en de mannen wekken in het begin zeer weinig sympathie op. Dat is zeker in het begin even bikkelen. Het verhaal bestaat ook vrijwel alleen uit mannelijke personages, ook dat was iets waar ik even aan moest wennen. Myrthe heeft een eigenzinnige stijl en durft personages alles te laten zeggen. Het geruzie en de hatelijkheden stoorde me in het begin dan ook een beetje, maar al gauw werd ik ook nieuwsgierig naar de aard van de wederzijdse haat. Stukje bij beetje wordt dat ook bekend gemaakt. Tussendoor reizen we mee door Nederland, we gaan naar Friesland, Twente, Limburg en er komt een heel levensverhaal naar voren als de twee mannen Carré bezoeken. Interessant, maar soms ook langdradig.

In sommige recensies las ik dat lezers vooral weinig sympathie op konden brengen voor Onno. Ik zelf had het meest moeite met Jurgen. In het begin zag ik er tegenop dat hij me 300 pagina’s gezelschap zou gaan houden. Toch begreep ik zijn woede wel. Wat ik vooral heel knap vond was dat Myrthe mijn ergernis om wist te zetten naar nieuwsgierigheid. Langzaam weten de twee mannen elkaar te respecteren en toen ging ik ook de personages beter begrijpen. Niet zonder slag of stoot, maar in het echte leven werkt dat ook niet zo.

Naast Jurgen en Onno speelt ook Jurgen’s vriend Raoul een belangrijke rol in het boek. Hij is niet altijd op voorgrond, maar wel aanwezig. Hij luistert, beoordeeld en helpt bij het realiseren van Onno’s bucketlist. Ik vond Raoul een beetje de regisseur van de roadstory.

‘Kalf’ is een literaire roman waar het begin even stroef ging en een leesdip al om het hoekje kwam kijken… Gelukkig bleef die weg omdat ik stug door bleef lezen. Als je niet lekker in je vel zit kan ik me voorstellen dat een boek vol geruzie niet het eerste boek is wat je dan pakt, maar als je hier doorheen prikt, dan zul je tussen het venijn ook de humor vinden en dat leest al een stukje lekkerder.

De filosofische gesprekken, de lange dialogen halen soms wat vaart uit het verhaal, maar dragen wel bij aan het feit dat ik tussen de haat ook de liefde en pijn terug kon lezen. Aan het eind was ik nogal verrast. Een plotwending die ik niet aan zag komen. Bijzonder dat je in een boek begint en veel irritatie voelt, maar dat je na het dichtslaan toch jammer vind dat het afgelopen is.


4 reacties

 • 13 januari, 2016 om 15:29
  biancaronday zegt:

  Ik vind Myrthe zo’n intrigerende vrouw. In 24 uur met vond ik haar optreden zo indrukwekkend. Ben benieuwd naar een fictief boek van haar. Zet hem op mijn lijstje.

  Ikhartje(1) deze reactie

  biancaronday Beantwoorden

  • 13 januari, 2016 om 16:30
   Leesdame zegt:

   Ja ik vond ik die aflevering ook heel mooi! Hoe ze vertelde over haar depressies en hoe ze denkt over de dood. Ik begreep haar manier van denken wel, al staat het ver van mij af.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 13 januari, 2016 om 17:23
  Jantine zegt:

  Ik ben eigenlijk ook gewoon nieuwsgierig naar dit boek, al zal ik dus op moeten letten wanneer ik het lees 🙂 Want ik vermoed zomaar dat ik het zo af en toe wel eens uit het raam zou willen gooien haha. Bij sommige boeken is dat trouwens niet echt erg.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Jantine Beantwoorden

  • 13 januari, 2016 om 17:50
   Leesdame zegt:

   Ik vond het ook goed dat Myrthe van der Meer de personages meerdere kanten gaf, anders waren het karikaturen van zichzelf en dat vond ik nu niet het geval.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Kalf van Myrthe van der Meer

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten