Karkas van Femke Schavemaker

Karkas cover‘Karkas’ is geen vrolijk boek wat je even tussendoor leest!  Het is een filosofisch en gevoelig verhaal over een jonge vrouw die kampt met manische depressiviteit.

Nora is anders dan andere meisjes. Al van kleins af aan is ze gefascineerd door hoge flats. Van welke flat zou ze af willen springen en welke muziek staat op het exit-lijstje… Geen normale gedachtes voor een tiener. Deze gedachtes blijft Nora houden, ook als ze al volwassen is. Later krijgt ze te horen dat ze manisch depressief is. Ze komt onder behandeling te staan en krijgt lithium voorgeschreven.

Zelf doen
Nora voelt zich er niet goed bij, dus besluit ze te stoppen met de therapie en de lithium. Om zichzelf staande te houden in een druk leven verzint ze talloze regeltjes en sancties voor zichzelf. Zoveel koffie op een dag, zoveel thee, aankleden, niet huilen… Alles probeert ze te regisseren. Makkelijk heeft Nora het nooit gehad. Op studievlak maakte ze veel omzwervingen en kwam uiteindelijk ook bij filosofie terecht. Filosofische gedachtes zijn dan ook rijk vertegenwoordigt in ‘Karkas’.

Mooi, maar ook taai
‘Karkas’ is mooi en gevoelig geschreven, maar soms ook wat taai om door te lezen. Geheel fictie is het ook niet. Auteur Femke Schavemaker putte heel wat inspiratie uit haar eigen leven. Ook zij kampt met een bipolaire stoornis. ‘Karkas’ is fictie en tegelijkertijd waargebeurd zou je kunnen zeggen. 

De auteur kan erg beeldend schrijven. Zoals de passages over het wonen in Zoetermeer. Je wandelt zo mee. Ook geeft Femke Schavemaker veel denkmateriaal mee aan de lezer.

Knippen
Een ander mooi stuk vond het gedeelte waarin Nora aangeeft steeds haar haren te laten knippen na een bepaalde periode in haar leven. “Deze jaren zijn voorbij. Ik laat ze achter. Ik snoei ze af. Om nieuw te kweken.” Eerder las ik op deze pagina dat haar haren geschiedenis meedragen. Dat was dan hoe Nora toen was, door het af te laten knippen kon ze weer opnieuw beginnen, nieuw haar weer laten groeien. Opnieuw jezelf worden na een (mislukte) periode.

Ik begreep dat wel. Dat onderste gedeelte van je haar, wat vaak klit en al oud is, dat was er ook toen je iets meemaakte. Door dat af te laten knippen, laat je letterlijk wat achter. Dat kan heel bevrijdend voelen. Dit stuk vond ik erg mooi omschreven en is ook erg sterk blijven hangen!

Niet gemakkelijk
‘Karkas’ leest niet gemakkelijk. De hoofdstukken zijn vrij lang en de auteur heeft een bloemrijke stijl. Daardoor leest het boek vrij langzaam, maar het blijft daardoor ook weer beter hangen. Je krijgt binding met Nora, je probeert haar te begrijpen, ook al denk je zelf misschien nooit aan hoge flats en exitlijsten met muziek.

 


Reageer op: Karkas van Femke Schavemaker

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten