23 februari 2018

Karkas van Femke Schavemaker

‘Karkas’ is geen vrolijk boek wat je even tussendoor leest!  Het is een filosofisch en gevoelig verhaal over een jonge vrouw die kampt met manische depressiviteit.

Nora is anders dan andere meisjes. Al van kleins af aan is ze gefascineerd door hoge flats. Van welke flat zou ze af willen springen en welke muziek staat op het exit-lijstje… Geen normale gedachtes voor een tiener. Deze gedachtes blijft Nora houden, ook als ze al volwassen is. Later krijgt ze te horen dat ze manisch depressief is. Ze komt onder behandeling te staan en krijgt lithium voorgeschreven.

Zelf doen

Nora voelt zich er niet goed bij, dus besluit ze te stoppen met de therapie en de lithium. Om zichzelf staande te houden in een druk leven verzint ze talloze regeltjes en sancties voor zichzelf. Zoveel koffie op een dag, zoveel thee, aankleden, niet huilen… Alles probeert ze te regisseren. Makkelijk heeft Nora het nooit gehad. Op studievlak maakte ze veel omzwervingen en kwam uiteindelijk ook bij filosofie terecht. Filosofische gedachtes zijn dan ook rijk vertegenwoordigt in ‘Karkas’.

Mooi, maar ook taai

‘Karkas’ is mooi en gevoelig geschreven, maar soms ook wat taai om door te lezen. Geheel fictie is het ook niet. Auteur Femke Schavemaker putte heel wat inspiratie uit haar eigen leven. Ook zij kampt met een bipolaire stoornis. ‘Karkas’ is fictie en tegelijkertijd waargebeurd zou je kunnen zeggen. 

De auteur kan erg beeldend schrijven. Zoals de passages over het wonen in Zoetermeer. Je wandelt zo mee. Ook geeft Femke Schavemaker veel denkmateriaal mee aan de lezer.

Knippen

Een ander mooi stuk vond het gedeelte waarin Nora aangeeft steeds haar haren te laten knippen na een bepaalde periode in haar leven. “Deze jaren zijn voorbij. Ik laat ze achter. Ik snoei ze af. Om nieuw te kweken.” Eerder las ik op deze pagina dat haar haren geschiedenis meedragen. Dat was dan hoe Nora toen was, door het af te laten knippen kon ze weer opnieuw beginnen, nieuw haar weer laten groeien. Opnieuw jezelf worden na een (mislukte) periode.

Ik begreep dat wel. Dat onderste gedeelte van je haar, wat vaak klit en al oud is, dat was er ook toen je iets meemaakte. Door dat af te laten knippen, laat je letterlijk wat achter. Dat kan heel bevrijdend voelen. Dit stuk vond ik erg mooi omschreven en is ook erg sterk blijven hangen!

Niet gemakkelijk

‘Karkas’ leest niet gemakkelijk. De hoofdstukken zijn vrij lang en de auteur heeft een bloemrijke stijl. Daardoor leest het boek vrij langzaam, maar het blijft daardoor ook weer beter hangen. Je krijgt binding met Nora, je probeert haar te begrijpen, ook al denk je zelf misschien nooit aan hoge flats en exitlijsten met muziek.