kinderboeken-tag

tagIk maakte speciaal voor deze rubriek een kinderboeken-tag. Een tag met vragen over de kinderboeken uit mijn jeugd. Over voorleesboeken en boeken die ik zelf las. Graven in mijn herinneringen dus en hoe dieper ik ging, hoe meer titels er voorbijkwamen.

Van welk voorleesboek kreeg je als kind nooit genoeg?
Dat is heel makkelijk: Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt. De kleuterjuf las heel vaak een verhaaltje voor uit het dikke verzamelboek en thuis had ik ook zo’n boek. Het was zo lekker voorspelbaar. Jip die huilend bij de kapper zat. Janneke en haar pop Poppejans.

Welk kinderboek las je voor het eerst zelf?
Meteen denk ik aan de boekjes van Veilig leren lezen van Zwijsen. Maar dat waren lesboekjes. Euhm… Een onvergetelijk schoolreisje van Henriëtte Kan was volgens mij het eerste kinderboekje wat ik zelf las.

Ik was 12 en ik las…
Droomvriendinnen van Susan Saunders, Olijke tweeling van Arja Peters. De dolle tweeling en Pitty boeken van Enid Blyton. En ik had de hele serie van de Babysittersclub. De Babysittersclub heb ik zelfs op school nog nagespeeld met vriendinnen haha. Ik was ook lid van de bibliotheek en de schoolbibliotheek, aan boeken geen gebrek dus!

Werd je voorgelezen voor het slapengaan?
Ik werd wel voorgelezen in de ochtend voordat ik naar school ging, maar voor het slapengaan eigenlijk nooit. Later mocht ik wel zelf lezen voordat ik ging slapen en dat deed ik dan ook altijd. Soms ook een beetje te lang…

Noem drie herinneringen aan jou kinderboekentijd?
De boeken van Mieke van Hooft heb ik toen veel gelezen, Straatkatten in het bijzonder. Over twee weggelopen meiden die elkaar treffen in de grote stad. Wanja was de oudste en is vrij asociaal, ze woont al tijden op straat en overnacht in leegstaande panden. Lizzy is weggelopen van huis na een ruzie. Ze is ietwat verlegen, maar wel vindingrijk en ze heeft geld bij zich. Wanja ontfermt zich over Lizzy en samen beleven ze van alles, maar je proeft al gauw dat Lizzy liever terug naar huis gaat.

De rode Lekturama boeken met de rode cassettebandjes. Wie kent ze nog? Ik had de versie met Het lelijke jonge eendje. Het verhaal op het cassettebandje liep synchroon met het boek. Was je aan het eind van de pagina, dan hoorde je een piep. Overigens begon het cassettebandje altijd met een vrolijk en typisch melodietje.

Ik maakte ook kennis met de jeugdboeken van Simone van der Vlugt. Ik was dertien en las toen De amulet. Later ook De guillotine, Zwarte sneeuw etc. En zo ben ik eigenlijk met haar boeken opgegroeid, want tegen de tijd dat ik thrillers ging lezen, had zij ook haar eerste thriller geschreven.

Welk kinderboek zou je heel graag nog eens (zelf) willen lezen?
Ik heb Kinderen van Moeder Aarde van Thea Beckman ongelezen in mijn kast staan. Ik las ooit een hoofdstuk, maar het boeide me niet zo. Het las langzaam en het was een behoorlijke dikke pil. Liever las ik iets wat herkenbaar was, wat realistisch was. Misschien wel eeuwig zonde dat ik dit boek altijd ongelezen in mijn kast heb laten staan. Daarom zou ik het boek graag een tweede kans willen geven.

En ik wil graag zelf de sprookjes van Grimm lezen. Ik heb de mooie versie van Lemniscaat. Die met Vrouw Holle op de kaft. Het boek ziet er als nieuw uit en ik ben er heel zuinig op! Het ligt helemaal onderaan in mijn boekenkast. Ik zie het ook niet dagelijks liggen. Maar het is dus wel een boek wat ik ooit op mijn gemak zelf wil lezen. Misschien dat ik het ooit koppel aan een project: “Een sprookje per dag” 😉

 

Wil je deze tag overnemen? Dat is prima en ik waardeer het als je dat ook even laat weten 🙂

 


12 reacties

 • 12 februari, 2014 om 10:42
  Alynia zegt:

  Leuk, ik neem hem over 🙂
  Ennuh… De Amulet was toevallig het eerste boek waar ik op mijn blogje over schreef. Ik las hem een paar maanden terug, want jeugdsentiment en zo.
  (http://www.dametjeleest.blogspot.nl)

  Ikhartje(1) deze reactie

  Alynia Beantwoorden

  • 12 februari, 2014 om 16:06
   Leesdame zegt:

   Wat leuk dat je de tag overneemt 🙂
   Ik heb mooie herinneringen aan De Amulet! Het was mijn eerste Lemniscaat-boek, mijn eerste historische jeugdroman. En ontelbaar keer herlezen. Stiekem nog tijdens wiskunde op school 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 12 februari, 2014 om 14:35
  Bianca zegt:

  Ik kan me nog herinneren dat ik kinderen van moeder aarde en de rest van de trilogie geweldig vond. Ik denk dat het dus een goed idee is om die boeken alsnog te lezen. Voor zover ik me kan herinneren is het verhaal ook goed te lezen voor volwassenen.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Bianca Beantwoorden

  • 12 februari, 2014 om 16:09
   Leesdame zegt:

   Bedankt voor je motivatie!. Kruistocht in Spijkerbroek heb ik toen wel gelezen. En natuurlijk Saartje Tadema 🙂 En nog wat andere titels van Thea Beckman. Maar Kinderen van moeder aarde is altijd ongelezen in mijn kast blijven staan. Maar het kriebelt wel… 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 12 februari, 2014 om 15:39
  Sandra zegt:

  Leuk om te lezen!! En eindelijk iemand die ook boeken las van de Olijke tweeling, de meeste van mijn vriendinnen kennen alleen de Dolle tweeling. En ahwww Pitty, yep las ik ook!

  Ik ga je tag overnemen, kan even duren voordat het online komt (ben nog maar net met bloggen over boeken begonnen en er staan al aardig wat artikels ingepland).

  Ikhartje(1) deze reactie

  Sandra Beantwoorden

  • 12 februari, 2014 om 16:12
   Leesdame zegt:

   Yep, ik heb de serie verslonden van De olijke tweeling. Stiekem hoopte ik altijd op een televisieserie gebaseerd op deze boeken, maar die bestaat helaas niet. Ook heb ik een paar herschreven versies gelezen, maar die vallen tegen. Ik vond juist die gemoedelijke en ouderwetse stijl het leukst.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 15 februari, 2014 om 08:13
  Laura zegt:

  Erg leuk om te lezen! Misschien ga ik binnenkort ook deze tag overnemen. Van de Olijke tweeling heb ik ook delen gelezen, echt leuke boeken!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Laura Beantwoorden

  • 15 februari, 2014 om 16:19
   Leesdame zegt:

   Dank je wel! Olijke Tweeling was één van mijn favoriete series. De Drieling trouwens ook 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 21 februari, 2014 om 23:13
  Ellis zegt:

  Deze vul ik graag binnenkort ook eens in 🙂

  Ikhartje(1) deze reactie

  Ellis Beantwoorden

 • 8 oktober, 2015 om 20:05
  Marijke zegt:

  Leuke tag! Wij gaan hem ook plaatsen!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Marijke Beantwoorden

  • 9 oktober, 2015 om 18:54
   Leesdame zegt:

   Leuk om te lezen 🙂 deel je ook even een linkje als de tag online staat?

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: kinderboeken-tag

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten