26 december 2022

Saartje Tadema van Thea Beckman

Een herlezing! ‘Saartje Tadema’ heb ik waarschijnlijk wel zo’n twintig keer gelezen. Dit keer voor het eerst als ebook.

De zevenjarige Sarah wordt samen met haar broer Dirk door de buurvrouw naar het Burgerweeshuis in Amsterdam gebracht. Het verhaal speelt zich af in de 18e eeuw. Sarah is erg nieuwsgierig, leergierig en spreekt alles uit wat ze denkt. Daar zijn ze in het strenge weeshuis niet altijd blij mee. Liever hebben ze dat Sarah gewoon lief is, meewerkt en later ergens als dienstmeisje aan de slag gaat. Maar dat loopt toch net even anders…

Lees de hele blogpost …
Waardering: ster inactiefster inactiefster inactiefster inactiefster inactief

Genre:

Rubriek: , , ,

Reageer op deze blogpost
Delen via Whatsapp
hartje14

14 december 2022

Leesdame vraagt zich af: las jij vroeger ook de boeken van Lemniscaat?

Ik was verrast! Ik zag in Kobo Plus dat er een rijtje historische jeugdromans van Thea Beckman was toegevoegd!

Vroeger had ik een kast vol Lemniscaat boeken. Ze hadden een harde kaft, met een papieren omslag eromheen. Simone van der Vlugt schreef haar historische jeugdboeken voor Lemniscaat, maar ze hadden ook prachtige verhalen van Evert Hartman (Het onzichtbare licht), Lieneke Dijkzeul (Kortsluiting) en natuurlijk Thea Beckman! Dankzij haar leerde ik veel over geschiedenis.

Lees de hele blogpost …

Rubriek: , , , ,

Er zijn 13 reacties, reageer ook
Delen via Whatsapp
hartje24

3 november 2022

De olijke tweeling helpt mee in het dierenasiel van Marion van de Coolwijk

Ik kon niet slapen (niks nieuws overigens), dus zocht ik een herkenbaar en simpel voorleesverhaal uit.

Als kind heb ik de serie van ‘De olijke tweeling’ verslonden. Oorspronkelijk geschreven door Arja Peters. Marion van de Coolwijk pakte de serie opnieuw op en heeft enkele vervolgdeeltjes geschreven, waaronder dus deze die zich afspeelt in het dierenasiel. Ik ken de formule en ik koos dit boek uit om te luisteren voor het slapengaan, ook omdat het verhaal simpel van opzet is. Dat luistert voor mij wat makkelijker.

Lees de hele blogpost …
Waardering: ster inactiefster inactiefster actiefster actiefster actief

Genre:

Rubriek: , , ,

Reageer op deze blogpost
Delen via Whatsapp
hartje19

6 oktober 2022

Mijn herinneringen aan de Kinderboekenweek

kinderboekenweek 2022

Van 5 oktober tot en met 16 oktober is het weer Kinderboekenweek! Met dit jaar als thema: ‘Gi-ga-groen’. Lezen over de natuur dus.

Dit jaar schrijft Andy Griffiths het kinderboekenweekgeschenk: ‘Waanzinnige boomhutverhalen: over toen het Stoel-In-Je-Neusdag was en andere waanzinnige gebeurtenissen.’ Je krijgt het fysiek of digitaal als je voor minimaal. € 12,50 aan Nederlandstalige kinderboeken koopt. Het prentenboek is dit jaar van Marije Tolman: ‘Egalus’. De Kinderboekenweek is dé week bij uitstek om samen met kinderen opzoek te gaan naar mooie boeken!

Lees de hele blogpost …

Rubriek: , ,

Reageer op deze blogpost
Delen via Whatsapp
hartje21

4 september 2022

Het grote kerstboeken overzicht

feestdagen overzicht

Deze interactieve blogpost bevat een overzicht van Nederlandstalige boeken die zich afspelen rond en tijdens de kerstdagen!

Deze blogpost gaat bewust al vroeg online, zodat we ruim genoeg de tijd hebben om de lijst aan te vullen met titels. Om het overzichtelijk te houden beperken we ons in deze blogpost tot boeken van Nederlandse en Vlaamse auteurs. Laat titels achter in de reacties, de lijst zal regelmatig bijgewerkt worden. Ik hoop dat het een groot en handig overzicht wordt! Een overzicht dat we jaarlijks bijwerken en kunnen gebruiken als naslagwerk.

Lees de hele blogpost …

Rubriek: , ,

Er zijn 7 reacties, reageer ook
Delen via Whatsapp
hartje28

31 augustus 2022

Fontana Banana van Judith Visser

Ik ben groot fan van Judith Visser, ik wil gewoon alles van haar lezen! Dit jaar schreef ze haar eerste kinderboek!

Shelly woont in het stranddorpje Zanderije. Ze wil heel graag een hond voor haar verjaardag, maar haar moeder vindt dat geen goed idee. Maar dan blijkt dat de groenteman een puppy heeft gevonden bij de magische fontein in het dorp. Hij heet Fontana en Shelly mag met hem wandelen. Als ze Fontana stukjes banaan geeft komt ze erachter dat hij kan praten én vliegen! Maar dat moet natuurlijk geheim blijven…

Lees de hele blogpost …
Waardering: ster inactiefster inactiefster inactiefster inactiefster actief

Genre:

Rubriek: , ,

Reageer op deze blogpost
Delen via Whatsapp
hartje24

22 augustus 2022

ZomerLezen – back to school

Welkom bij de laatste aflevering ZomerLezen op mijn blog! Vandaag is het thema back to school! Een gevarieerd thema!

Wisten jullie dat ik elk nieuw schooljaar bij een warenhuis een nieuw setje kleurpotloden mocht uitzoeken? Later ook een agenda en schriften, maar toen ik nog op de basisschool zat, kreeg ik altijd een setje kleurpotloden en een nieuwe broodtrommel. Voor de meeste kinderen zit de vakantie er weer bijna op, deze rubriek ook. Ik wens jullie daarom alvast een goed en leuk schooljaar toe! Blijf vooral lekker lezen!

Lees de hele blogpost …

Rubriek: , , ,

Reageer op deze blogpost
Delen via Whatsapp
hartje22

15 augustus 2022

ZomerLezen – boeken die je aan het denken zetten

Welkom bij weer een aflevering van ZomerLezen! Deze week bespreken we boeken die je aan het denken zetten. Laten we beginnen!

Er zijn veel boeken om uit te kiezen! Sommige boeken vergeet je weer, maar sommige verhalen blijven toch wat langer in je hoofd zitten. Dat hoeft niet altijd zwaar te zijn, ook leuke verhalen kunnen je aan het denken zetten. Het kan een spiegel voor je zijn en het leert iets over jezelf of over anderen. Vandaag bespreken we dit soort boeken in de aflevering van ZomerLezen. Volgende week kom ik nog één keer terug met de laatste aflevering en dan is ZomerLezen alweer voorbij.

Lees de hele blogpost …

Rubriek: , , ,

Er zijn 2 reacties, reageer ook
Delen via Whatsapp
hartje18

8 augustus 2022

ZomerLezen – online en digitaal

Welkom bij weer een aflevering van ZomerLezen! Vandaag staat het thema online en digitaal centraal. Een interessante wereld!

De wereld van chatrooms, fora en social media. Een wereld waar je alles kunt vinden, mooie dingen, maar ook lelijke en gevaarlijke dingen. Een wereld waarin je vriendschappen voor het leven sluit, maar ook vijanden vindt. Er zijn de laatste jaren veel boeken geschreven waarbij de online wereld een favoriet onderwerp was. Je kan er alle kanten mee op!

Lees de hele blogpost …

Rubriek: , , ,

Reageer op deze blogpost
Delen via Whatsapp
hartje12

1 augustus 2022

ZomerLezen – boeken van overleden auteurs

In deze aflevering geven we aandacht aan boeken van overleden auteurs. En nee, dat zijn (helaas) niet altijd oude boeken…

Roald Dahl, Annie M.G. Schmidt en Thea Beckman zijn grote namen en hun boeken worden nog steeds gelezen! Maar wist je dat Helen Vreeswijk ook is overleden? Ze stierf in 2016 op 55-jarige leeftijd en had nog veel schrijfplannen. Het is een mooie gedachte dat het mooie werk van deze overleden auteurs voort blijft bestaan, dat we het (opnieuw) blijven lezen en aan elkaar doorgeven.

Lees de hele blogpost …

Rubriek: , , ,

Er zijn 4 reacties, reageer ook
Delen via Whatsapp
hartje11

25 juli 2022

ZomerLezen – huis-, tuin- en keukengezelligheid 

Weer een nieuwe aflevering van ZomerLezen! Deze week blijven we dichtbij huis, sterker nog: we blijven lekker thuis!

Thuis valt er genoeg te beleven en voor veel auteurs is thuis een leuke inspiratiebron. Thuis kan er van alles gebeuren! Leuke dingen, maar ook hele enge dingen! Maar thuis kun je ook van alles doen, bijvoorbeeld samen bakken! En het begrip thuis is voor iedereen anders. Als lezer kan ik trouwens nergens zo lekker lezen als thuis. In mijn tuin, of aan de keukentafel. Welk leesplekje kies jij deze week uit?

Lees de hele blogpost …

Rubriek: , ,

Er zijn 4 reacties, reageer ook
Delen via Whatsapp
hartje12

18 juli 2022

ZomerLezen – fastfood leesvoer

Vandaag de vierde aflevering van ZomerLezen! En het thema is: ‘fastfood leesvoer’. Lekker weglezende boeken dus!

Fastfood, niet gezond, maar wel lekker op zijn tijd en in de vakantie mogen we best uit de band springen! Ook met lezen! Fastfood leesvoer is vooral makkelijk leesvoer. Het zijn vaak herkenbare verhalen, of het gaat over iets waar al heel vaak over geschreven is, gewoon omdat mensen er zo graag over lezen! En fastfood leesvoer is bovenal lekker leesvoer! Gewoon lekker ontspannen lezen en niet te diep erover nadenken.

Lees de hele blogpost …

Rubriek: , , ,

Er zijn 4 reacties, reageer ook
Delen via Whatsapp
hartje11