21 januari 2024

Mailen met Marlies Slegers

Vandaag heb ik voor jullie een interview met kinder- en jeugdboekenauteur Marlies Slegers. Ze heeft al veel boeken op haar naam staan en werkt ook als vertaalster.

Ik vroeg haar naar haar werk, waar ze inspiratie vandaan haalt en of jongeren dankzij de Kluitman-novelles makkelijker overstappen naar andere boeken. We praten ook over haar plannen voor 2024 en op welk boek ze het meest trots is. Wat denken jullie? Zou dat ‘Briefjes voor Pelle’ zijn?

Lees de hele blogpost …

4 oktober 2023

Kinderboekenweek 2023

Van 4 oktober tot en met 15 oktober is het Kinderboekenweek! Het thema dit jaar is ‘Bij mij thuis’. Sanne Rooseboom schreef dit jaar het geschenkboekje.

‘Ravi en de laatste magie’ is dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk en je krijgt het cadeau wanneer je voor €13,50 aan kinderboeken koopt. Zowel fysiek als digitaal. ‘Mijn huis is jouw huis’ van Yvonne Jagtenberg is het prentenboek van de Kinderboekenweek dit jaar. Er is ook een Kinderboekenweeklied, geschreven door Iven Cudogham.

Lees de hele blogpost …

6 februari 2023

Gevaarlijk water van Marte Jongbloed

gevaarlijk water cover

Ik ben zeer onder de indruk van deze historische jeugdroman! Marte Jongbloed heeft een toegankelijk verhaal geschreven over de watersnoodramp.

In 1953 stormt het erg hard op 31 januari. Maarten is twaalf jaar en hij weet dat het wel vaker stormt. Maar zo extreem als nu heeft hij nog nooit meegemaakt. De storm gaat zo tekeer dat de dijken die nacht breken en alles volstroomt met water. Met zijn ouders en zusje vlucht hij naar zolder.

Lees de hele blogpost …

26 december 2022

Saartje Tadema van Thea Beckman

Een herlezing! ‘Saartje Tadema’ heb ik waarschijnlijk wel zo’n twintig keer gelezen. Dit keer voor het eerst als ebook.

De zevenjarige Sarah wordt samen met haar broer Dirk door de buurvrouw naar het Burgerweeshuis in Amsterdam gebracht. Het verhaal speelt zich af in de 18e eeuw. Sarah is erg nieuwsgierig, leergierig en spreekt alles uit wat ze denkt. Daar zijn ze in het strenge weeshuis niet altijd blij mee. Liever hebben ze dat Sarah gewoon lief is, meewerkt en later ergens als dienstmeisje aan de slag gaat. Maar dat loopt toch net even anders…

Lees de hele blogpost …

14 december 2022

Leesdame vraagt zich af: las jij vroeger ook de boeken van Lemniscaat?

Ik was verrast! Ik zag in Kobo Plus dat er een rijtje historische jeugdromans van Thea Beckman was toegevoegd!

Vroeger had ik een kast vol Lemniscaat boeken. Ze hadden een harde kaft, met een papieren omslag eromheen. Simone van der Vlugt schreef haar historische jeugdboeken voor Lemniscaat, maar ze hadden ook prachtige verhalen van Evert Hartman (Het onzichtbare licht), Lieneke Dijkzeul (Kortsluiting) en natuurlijk Thea Beckman! Dankzij haar leerde ik veel over geschiedenis.

Lees de hele blogpost …

3 november 2022

De olijke tweeling helpt mee in het dierenasiel van Marion van de Coolwijk

Ik kon niet slapen (niks nieuws overigens), dus zocht ik een herkenbaar en simpel voorleesverhaal uit.

Als kind heb ik de serie van ‘De olijke tweeling’ verslonden. Oorspronkelijk geschreven door Arja Peters. Marion van de Coolwijk pakte de serie opnieuw op en heeft enkele vervolgdeeltjes geschreven, waaronder dus deze die zich afspeelt in het dierenasiel. Ik ken de formule en ik koos dit boek uit om te luisteren voor het slapengaan, ook omdat het verhaal simpel van opzet is. Dat luistert voor mij wat makkelijker.

Lees de hele blogpost …

6 oktober 2022

Mijn herinneringen aan de Kinderboekenweek

kinderboekenweek 2022

Van 5 oktober tot en met 16 oktober is het weer Kinderboekenweek! Met dit jaar als thema: ‘Gi-ga-groen’. Lezen over de natuur dus.

Dit jaar schrijft Andy Griffiths het kinderboekenweekgeschenk: ‘Waanzinnige boomhutverhalen: over toen het Stoel-In-Je-Neusdag was en andere waanzinnige gebeurtenissen.’ Je krijgt het fysiek of digitaal als je voor minimaal. € 12,50 aan Nederlandstalige kinderboeken koopt. Het prentenboek is dit jaar van Marije Tolman: ‘Egalus’. De Kinderboekenweek is dé week bij uitstek om samen met kinderen opzoek te gaan naar mooie boeken!

Lees de hele blogpost …

4 september 2022

Het grote kerstboeken overzicht

feestdagen overzicht

Deze interactieve blogpost bevat een overzicht van Nederlandstalige boeken die zich afspelen rond en tijdens de kerstdagen!

Deze blogpost gaat bewust al vroeg online, zodat we ruim genoeg de tijd hebben om de lijst aan te vullen met titels. Om het overzichtelijk te houden beperken we ons in deze blogpost tot boeken van Nederlandse en Vlaamse auteurs. Laat titels achter in de reacties, de lijst zal regelmatig bijgewerkt worden. Ik hoop dat het een groot en handig overzicht wordt! Een overzicht dat we jaarlijks bijwerken en kunnen gebruiken als naslagwerk.

Lees de hele blogpost …

31 augustus 2022

Fontana Banana van Judith Visser

Ik ben groot fan van Judith Visser, ik wil gewoon alles van haar lezen! Dit jaar schreef ze haar eerste kinderboek!

Shelly woont in het stranddorpje Zanderije. Ze wil heel graag een hond voor haar verjaardag, maar haar moeder vindt dat geen goed idee. Maar dan blijkt dat de groenteman een puppy heeft gevonden bij de magische fontein in het dorp. Hij heet Fontana en Shelly mag met hem wandelen. Als ze Fontana stukjes banaan geeft komt ze erachter dat hij kan praten én vliegen! Maar dat moet natuurlijk geheim blijven…

Lees de hele blogpost …

24 januari 2022

Zeb. van Gideon Samson

‘Zeb.’ staat op nummer 98 in “De Grote Vriendelijke 100“. Dit boek is bekroond met een Gouden Griffel en een Zilveren Penseel.

In dit boek speelt een schoolklas de hoofdrol. Bijvoorbeeld Ariane, zij is nieuw in de klas en toevallig een zebra. Ook haar klasgenootjes hebben iets leuks (en ook iets bijzonders) te vertellen in dit boek. Zo wil iemand een goede grap kopen, is er ineens een verbod op huilen en blijkt 2+2 ineens gewoon 5 te zijn…

Lees de hele blogpost …

30 december 2021

De Grote Vriendelijke 100 challenge

Ik stuitte op een hele leuke leesuitdaging: namelijk de 100 boeken lezen van de “Grote vriendelijke 100”.

Deze challenge kwam ik tegen op Hebban. Deze challeng is gebaseerd op de lijst kinder- en jeugdboeken van ‘De Grote Vriendelijke Podcast‘. Mensen mochten hun favoriete kinder- en jeugdboeken doorgeven en daar is uiteindelijk een top honderd van gemaakt. Er zitten oude boeken tussen, maar ook redelijk recente titels.

Lees de hele blogpost …

24 december 2021

Een jongen met de naam Kerstmis van Matt Haig

Dit boek las ik samen met “De Kobo Plussers Group” op Goodreads. Unaniem was dit boek gekozen als maandboek van december. Ik was erg ontroerd door dit kerstverhaal!

Nikolas woont met zijn vader in Finland. Ze hebben nauwelijks geld. Nikolas speelt met een pop gemaakt van knolraap en praat met zijn muis Miika. Zijn vader krijgt de kans om veel geld te verdienen als hij kan bewijzen dat het dorpje Elfhem echt bestaat, daarvoor moet hij afreizen naar het hoge noorden. Nikolas blijft achter bij zijn gemene tante Carlotta.

Lees de hele blogpost …