14 november 2019
Knap voor een dik meisje van Tatjana Almuli
Regelmatig kwam ik dit boek tegen in de media, ik werd daardoor nieuwsgierig, dus besloot ik dit openhartige boek van Tatjana Almuli ook te lezen.
Tatjana Almuli ken je misschien wel van het televisieprogramma Obese. Haar leven lang kampt Tatjana al met overgewicht en de bijbehorende vooroordelen van mensen uit haar omgeving. Dat heeft haar erg geraakt. In dit boek schrijft ze over haar jeugd, haar deelname aan Obese en hoe het daarna met haar ging. Bij alles wat ze in haar leven onderneemt, speelt haar gewicht (ongevraagd) een rol.
Kwetsbaar
Haar hele leven lang al krijgt Tatjana Almuli opmerkingen te horen over haar gewicht. Op verjaardagen, op school, op straat… mensen hebben altijd wel wat te zeggen of iets te vragen. Ook wanneer ze enorm afvalt houden de bemoeizuchtige opmerkingen niet op.
Als kind had ze stiekeme eetbuien en een moeizame relatie met haar depressieve vader. Jaar in jaar uit blijft dit doorgaan, diëten volgen, maar alles gaat moeizaam en vaak zitten de kilo’s er net zo snel weer aan. Haar hele leven draait om dik zijn en elk gesprek wat ze voert gaat ook daarover. Heel vermoeiend en vervelend voor haar en met dit boek beschrijft Tatjana hoe haar leven eruitzag in die tijd en wat ze werkelijk voelde.
Obese
Tatjana doet ook mee aan programma Obese, toen nog gepresenteerd door Wendy van Dijk. Als lezer krijg je een kijkje achter de schermen en het blijkt maar weer dat alles draait om de kijkcijfers. Zo moet Tatjana voor de camera laten zien hoe een eetbui eruitziet. Terwijl ze allang bezig is met het traject van Obese moet ze toch verplicht voor de camera chips en roze koeken opeten voor een filmpje wat later getoond gaat worden in de aflevering. Het afvallen gaat eerst goed, maar dan ineens heel moeizaam. Om de cijfers op de weegschaal toch omlaag te krijgen moet Tatjana sporten met een vuilniszak strak om haar lichaam gewikkeld, om meer te transpireren, zodat ze vocht verliest.
Het leven na Obese is bizar. Aan de ene geniet Tatjana van haar nieuwe gewicht, maar tegelijkertijd is ze nog niet gelukkig. Ze blijft kwetsbaar en ze voelt zich niet lekker in haar vel. De kilo’s komen terug, de bemoeizucht in haar omgeving houdt niet op en specialisten praten elkaar tegen. Uiteindelijk blijkt dat er iets niet goed zit in haar genen. Hierdoor werkt haar stofwisseling anders.
Ze legt haar ziel bloot
‘Knap voor een dik meisje’ is op een directe en heldere toon geschreven. De fijne schrijfstijl zorgt ervoor dat je al snel in het verhaal zit. Tatjana Almuli schrijft openhartig en legt haar ziel bloot in dit boek. Het is aangrijpend om te lezen hoe ongelukkig ze zich voelde en hoe bot mensen in haar omgeving zijn.
Twee derde van het boek leest erg fijn, maar het laatste stukje vond ik langdradig worden. Dit komt vooral door de vele onderbrekingen waarbij andere vrouwen hun ervaring delen met overgewicht. Dit leidt af van het hoofdverhaal. Misschien was het beter geweest als deze stukjes achter in het boek hadden gestaan.
Ook kreeg ik de indruk dat Tatjana Almuli haar verhaal niet goed weet af te sluiten, waardoor ze zichzelf gaat herhalen. Daardoor eindigt het boek niet zo krachtig zoals het begon.
‘Knap voor een dik meisje’ is een intiem en persoonlijk verhaal. Het stemt zeker tot nadenken. Bijvoorbeeld over goedbedoelde opmerkingen. Dat óók deze opmerkingen heel pijnlijk en vervelend kunnen zijn.
Wellicht ook interessant voor je: