Knap voor een dik meisje van Tatjana Almuli

Knap voor een dik meisje

Regelmatig kwam ik dit boek tegen in de media, ik werd daardoor nieuwsgierig, dus besloot ik dit openhartige boek van Tatjana Almuli ook te lezen.

Tatjana Almuli ken je misschien wel van het televisieprogramma Obese. Haar leven lang kampt Tatjana al met overgewicht en de bijbehorende vooroordelen van mensen uit haar omgeving. Dat heeft haar erg geraakt. In dit boek schrijft ze over haar jeugd, haar deelname aan Obese en hoe het daarna met haar ging. Bij alles wat ze in haar leven onderneemt, speelt haar gewicht (ongevraagd) een rol.

Kwetsbaar

Haar hele leven lang al krijgt Tatjana Almuli opmerkingen te horen over haar gewicht. Op verjaardagen, op school, op straat… mensen hebben altijd wel wat te zeggen of iets te vragen. Ook wanneer ze enorm afvalt houden de bemoeizuchtige opmerkingen niet op.

Als kind had ze stiekeme eetbuien en een moeizame relatie met haar depressieve vader. Jaar in jaar uit blijft dit doorgaan, diëten volgen, maar alles gaat moeizaam en vaak zitten de kilo’s er net zo snel weer aan. Haar hele leven draait om dik zijn en elk gesprek wat ze voert gaat ook daarover. Heel vermoeiend en vervelend voor haar en met dit boek beschrijft Tatjana hoe haar leven eruitzag in die tijd en wat ze werkelijk voelde.

Obese

Tatjana doet ook mee aan programma Obese, toen nog gepresenteerd door Wendy van Dijk. Als lezer krijg je een kijkje achter de schermen en het blijkt maar weer dat alles draait om de kijkcijfers. Zo moet Tatjana voor de camera laten zien hoe een eetbui eruitziet. Terwijl ze allang bezig is met het traject van Obese moet ze toch verplicht voor de camera chips en roze koeken opeten voor een filmpje wat later getoond gaat worden in de aflevering. Het afvallen gaat eerst goed, maar dan ineens heel moeizaam. Om de cijfers op de weegschaal toch omlaag te krijgen moet Tatjana sporten met een vuilniszak strak om haar lichaam gewikkeld, om meer te transpireren, zodat ze vocht verliest.

Het leven na Obese is bizar. Aan de ene geniet Tatjana van haar nieuwe gewicht, maar tegelijkertijd is ze nog niet gelukkig. Ze blijft kwetsbaar en ze voelt zich niet lekker in haar vel. De kilo’s komen terug, de bemoeizucht in haar omgeving houdt niet op en specialisten praten elkaar tegen. Uiteindelijk blijkt dat er iets niet goed zit in haar genen. Hierdoor werkt haar stofwisseling anders.

Ze legt haar ziel bloot

‘Knap voor een dik meisje’ is op een directe en heldere toon geschreven. De fijne schrijfstijl zorgt ervoor dat je al snel in het verhaal zit. Tatjana Almuli schrijft openhartig en legt haar ziel bloot in dit boek. Het is aangrijpend om te lezen hoe ongelukkig ze zich voelde en hoe bot mensen in haar omgeving zijn.

Twee derde van het boek leest erg fijn, maar het laatste stukje vond ik langdradig worden. Dit komt vooral door de vele onderbrekingen waarbij andere vrouwen hun ervaring delen met overgewicht. Dit leidt af van het hoofdverhaal. Misschien was het beter geweest als deze stukjes achter in het boek hadden gestaan.

Ook kreeg ik de indruk dat Tatjana Almuli haar verhaal niet goed weet af te sluiten, waardoor ze zichzelf gaat herhalen. Daardoor eindigt het boek niet zo krachtig zoals het begon.

‘Knap voor een dik meisje’ is een intiem en persoonlijk verhaal. Het stemt zeker tot nadenken. Bijvoorbeeld over goedbedoelde opmerkingen. Dat óók deze opmerkingen heel pijnlijk en vervelend kunnen zijn.Reageer op: Knap voor een dik meisje van Tatjana Almuli

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten