Kom hier dat ik u kus van Griet op de Beeck

Kom hier dat ik u kus coverAl heel lang was ik benieuwd naar de romans van de Vlaamse schrijfster Griet op de Beeck. Tot op heden kende ik alleen het boekenweekgeschenk ‘Gezien de feiten’ van haar.

In drie delen volgen we het leven van Mona. Als kind, als 24-jarige en als 35-jarige. Mona had geen makkelijke jeugd en verloor haar moeder al op jonge leeftijd. Haar vader was constant bezig met zijn tandartspraktijk en hertrouwde al snel met Marie. In de twee delen daarna is Mona volwassen. Een leven vol pijn, geheimen, maar ook over eigen kracht en sterk zijn.

Sterk begin
‘Kom hier dat ik u kus’ begint erg sterk en voor je het weet heb je het eerste deel al gelezen. Je leest over de jonge Mona. Hoe zij haar moeder verliest. Over haar broertje Alexander en over haar vader die werkzaam is als tandarts en alleen maar oog voor zijn praktijk lijkt te hebben. Dan komt Marie in hun leven. Later krijgt Marie een dochtertje, Anne-Sophie. Mona voelt zich vaak eenzaam, maar doet wanhopig haar best om hiermee niemand tot last te zijn.

Dan maakt het verhaal in het tweede deel een flinke sprong vooruit. Mona is volwassen. Ze is dramaturg geworden en leert schrijver Louis kennen. Dit tweede deel vond ik taai om te lezen. De kracht van het eerste deel miste ik in dit tweede deel.

In het derde deel komt deze kracht gelukkig weer terug. Hierin is Mona 35, woont ze samen met Louis en krijgt in dit deel te maken met afscheid nemen en loslaten. Eindelijk begint haar vader ook toenadering te zoeken. Hij heeft veel verzwegen, maar zijn geheimen komen nu op tafel.

Poëtisch mooi geschreven
De (typisch Vlaamse) schrijfstijl is prachtig! Ik heb vele zinnen gemarkeerd en hardop voorgelezen! Griet op de Beeck weet heel goed het eenzame gevoel van Mona weer te geven tussen de regels. Je hoopt dat ze eindelijk de liefde vindt bij stiefmoeder Marie, maar ook bij haar loopt Mona op haar tenen. Iedereen eigenlijk. Marie is een gecompliceerd karakter. Maar ook Mona’s eigen moeder Agnes was een gecompliceerd mens.

In het derde deel komt het thema de dood ter sprake. Wanneer kun je loslaten, wat doe je met geheimen als het einde in zicht is? Nog steeds zoekt Mona erkenning. Maar nergens lijkt ze echt erkenning te vinden. Niet op haar werk en ook niet echt in haar relatie. Louis is voornamelijk met zichzelf bezig. Op één van de laatste pagina’s weet Griet treffend te omschrijven hoe Mona zich gevoeld heeft in haar relatie. Dat stukje heb ik drie keer gelezen omdat ik het zo goed beschreven vond!

Nieuwsgierig
Ik las overal lovende verhalen over dit boek, maar ik ben toch blij dat iemand mijn gevoel herkende over dat taaie middenstuk in dit boek. Het tweede deel dus. Dat was even doorlezen. Ik had wel het voorgevoel dat het derde deel de puntjes op de i zou gaan zitten. Dat gebeurde ook!

Na het lezen van dit boek ben ik nu nieuwsgierig naar Griet’s debuut ‘Vele hemels boven de zevende’.


2 reacties

 • 24 september, 2018 om 20:28
  Lalagè zegt:

  Mooi dat je ervan genoten hebt, ondanks het middenstuk 😉
  Vele hemels… vond ik erg goed en sterker dan dit boek.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Lalagè Beantwoorden

  • 24 september, 2018 om 20:45
   Leesdame zegt:

   Ja, dat weet ik, daarom wordt dat ook het volgende boek wat ik van haar lees. Ik ga af op jouw oordeel nu 😉

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Kom hier dat ik u kus van Griet op de Beeck

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten