10 mei 2023

Korean skincare van Lilin Yang, Leah Ganse & Sara Jiménez

Eindelijk een boek waarin uitgebreid uitleg staat over het fenomeen Korean skincare! Een routine die bestaat uit acht tot tien stappen elke ochtend en avond.

Lilin Yang is oprichter van Miin Cosmetics in Barcelona, een winkel die is gespecialiseerd in Koreaanse huidverzorging. Korean skincare richt zich op huidverzorging in laagjes, vandaar dat deze routine bestaat uit meerdere stappen. Erg interessant, dus ik was blij dat er een goed boek verscheen over deze huidverzorgingstrend.

Goed reinigen en werken in laagjes

Bij Korean skincare begint alles met goed reinigen. De zogenaamde ‘double cleansing’ is de basis van alles. Je reinigt eerst met een reiniger op oliebasis en daarna pak je een reiniger op waterbasis. Ook zijn ze erg fan van toners en essences. Toners heb ik altijd al gebruikt, over essences is hier in Nederland nog niet veel bekend. Ja, er zijn wel wat producten, maar die zijn of heel duur, of lastig te verkrijgen. In Korea zijn essences heel populair. Ze zijn wateriger dan een serum, maar lijken toch geconcentreerder te zijn.

Na de essence komt het serum, de oogcrème, de lotion en de zonnebrandcrème. Een aantal keer per week vul je deze routine aan met exfoliant en een masker. In de avond volg je dezelfde routine, maar ook hier kun je af en toe een sheetmasker toevoegen en op enkele dagen een sleeping pack aanbrengen. Oftewel, een wat dikkere en voedende laag crème om de huid extra te hydrateren.

Hoe doe ik het

Normaal gesproken pak je gezichtsreiniger, wat crème en SPF en in de avond haal je make up eraf en doe je wat crème erop voordat je gaat slapen. Al denk ik dat er ook heel veel mensen zijn die dit nog niet eens doen. Ik ben zelf altijd al fan geweest van huidverzorging. Zo gebruik ik al heel lang serums en sinds een tijdje werk ik ook met meerdere producten in laagjes. Hier en daar las ik wel over Korean skincare, maar echt helemaal toepassen deed ik dat nooit. Dat doe ik trouwens nog steeds niet, want ik heb mijn eigen fijne routine, die op zich wel een beetje lijkt op de Korean trend, maar het is het nog net niet helemaal.

In dit boek wordt goed uitgelegd hoe Koreanen over huidverzorging denken, hoe deze routine de wereld overwaait en waarom welke producten belangrijk zijn en wat ze voor je huid doen. Het lijkt een enorme investering in tijd en producten, maar je komt op zich ook al een heel eind met wat je al in huis hebt en wat verkrijgbaar is bij de plaatselijke drogist. Er wordt ook uitgebreid ingegaan op make up en wat je kunt doen in Seoul en welke plaatsen je daar zeker moet bezoeken.

Hoe lees je dit boek

Ik heb dit boek gelezen als een interessant naslagwerk over Korean skincare. Eindelijk een boek waarin alles duidelijk en stap voor stap wordt uitgelegd. De vertaling vond ik trouwens niet altijd prettig lezen. Soms leek het alsof de vertaalster de woorden letterlijk uit Google Translate heeft gehaald. Ik miste ook wel wat informatie over Nederlandse webshops met Koreaanse producten in dit boek. Ik heb zelf even gezocht en vond Little Wonderland, een zeer uitgebreide Nederlandse webshop en fysieke winkel die gespecialiseerd is in Koreaanse huidverzorging.

Maar wat ik al eerder schreef, je komt ook al een heel eind met producten die je kunt kopen bij de drogist. In plaats van een essence gebruik ik bijvoorbeeld de waterige hyaluronzuur van Etos eigen merk. En een lotion heb ik vervangen door Bepanthen lotion met niacinamide. Sheetmaskers gebruik ik eigenlijk nooit. Ik ben echter wel benieuwd wat het met mijn huid zou doen als ik een maand lang de hele routine consequent zou volgen.