Kritisch over een boek durven zijn

persoonlijkLaatste tijd lijkt het er een beetje op dat er geen recensies worden geschreven, maar reclamepraatjes.  Nou kan het natuurlijk best zo zijn dat de meeste helemaal in de hemel waren met het boek. Maar het kan ook zijn, dat er heel wat onzekerheid speelt.

Waarom denk ik dat? Dat denk ik omdat ik een paar dingen bij elkaar heb opgeteld die mij zijn opgevallen. Zoals de veelal gehoorde opmerkingen: ‘ik vind het zo moeilijk om te verwoorden wat ik niet goed vind’ en ‘de schrijfster is heel aardig en verdiend een goeie recensie.’

Er zijn heel wat auteurs die ik heel aardig vind en waarvan ik hun boeken wat minder aardig vind. Er zijn heel wat toffe mensen bij uitgeverijen, die na een kritische leeservaring in de opvolgende mail nog steeds tof reageren. Toentertijd ben ik gaan bloggen omdat ik graag mijn leeservaringen wou delen. Eerlijk en persoonlijk. Als ik een leeservaring op ga leuken omdat de auteur zo aardig is, of omdat ik bang ben dat dit de uitgeverij niet goed oppikt… tja dan zou ik mijn doel aardig uit het oog verliezen en dan zou ik geen persoonlijk boekenblog meer zijn. Dan is mijn blog een etalage en zou ik een pion zijn in de marketingstrategie van een uitgeverij.

Wat ik ook wel eens gelezen heb: ‘de uitgeverij stuurt mij dit boek, dan is het zo lullig als ik negatief ga doen.’ Weet je, negatief zijn is iets heel anders dan opbouwend kritisch zijn. Je kan een kritische recensie schrijven, zonder negatief te zijn. Ik hoop dat ik je kan helpen met wat tips!

Okay… je hebt een boek en dat valt tegen. De datum van de blogtour hijgt al in je nek en het is vre-se-lijk moeilijk om elke keer verder te gaan met het boek. Dat is al duidelijk geen 5 sterren boek. Je hebt er immers al geen plezier aan. De personages zijn erg vlak en eigenlijk snap je het hele verhaal niet, de spanning van de thriller is ver te zoeken… kortom… het valt je tegen. Je start je laptop op, opent je blogeditor en dan kijk je naar die cursor…

Tip 1: Smile! Het is algemeen bekend dat als je glimlachend de telefoon opneemt, de beller dat kan ‘voelen’ en ‘horen’ aan je stem. Schrijf je recensie/leeservaring dus met een glimlach. Op die manier zul je vanzelf al minder bot formuleren.

Tip 2: Blijf bij jezelf. Vertel wat jij er niet prettig aan vond, wat deed dat met je? Werd je onrustig omdat het boek geen vaart had? Verveelde je tijdens het lezen?  Bij welke passage het meest? Als blogger mag je persoonlijk zijn in je recensie/leeservaring. Juist dan wordt het écht jouw ervaring met het boek. Bespreek je emoties. Boosheid omdat je na 500 pagina’s nog geen duidelijkheid had? Schrijf het en deel het. Het kan heel goed zijn dat 20 andere lezers dit ook zo hebben ervaren en zichzelf heel erg herkennen in jouw recensie. Door die persoonlijkheid en het eerlijk durven zeggen krijg je meer binding met je lezers. Ze vinden immers iets bij je wat ze zelf ook zagen en herkenbaarheid verbindt.

Tip 3: Benoem ook positieve punten. Als je eenmaal aan de gang bent kan het verleidelijk zijn door te gaan op die zwakke punten. Maar vergeet niet de goede kanten! Ook al was de thriller saai, de schrijfster had toch wel een paar rake citaten… of de handelingen van een hoofdpersoon kwamen toch wel overheen met hoe jij het zou doen. Denk terug aan je leesmomenten. Wanneer had je een gevoel van herkenbaarheid? Wanneer moest je glimlachen? Wanneer dacht je: wat fijn dat het nu even over dit personage gaat, even vaart in het verhaal? Deel ook hier een alinea over.

Het is heerlijk als je in een flow zit van een lading 4 en 5 sterren boeken. Zelf heb ik deze periodes ook, ik kan soms ook wel inschatten welke boeken mij zo’n flow kunnen bezorgen. Maar het is ook verfrissend om af en toe boeken te lezen die niet zo perfect zijn, ze houden me alert. Ik zie het als een uitdaging om ermee te puzzelen en juist ook deze boeken een plek te geven op mijn blog. Geloof me… er gebeurt helemaal niets engs als je kritisch bent over een recensie-boek. 😉


18 reacties

 • 14 augustus, 2015 om 18:04
  Lalagè zegt:

  Helemaal mee eens! Mijn laatste blogpost gaat over een boek dat mij tegenviel. Ik twijfelde of ik het wel zou posten, ook omdat ik met iemand twitterde die bewust alleen schrijft over boeken die ze geweldig vindt. Maar later heb ik het alsnog online gezet: mijn leeservaring (jouw woord dat ik heel toepasselijk vind) met de positieve en negatieve kanten van het boek. Zo kan ieder zelf bepalen of het wat voor hem/haar is of niet.

  Wat zou je willen als lezer: alleen positieve verhalen lezen of ook eens een kritisch geluid? Dan kies ik toch voor het laatste. Als een bloggers ook durft te zeggen wat niet zo goed is aan een boek, dan neem ik diegene in het algemeen meer serieus. En als er dan een topper bij is, dan geloof ik dat dat ook echt zo is.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Lalagè Beantwoorden

  • 14 augustus, 2015 om 18:23
   Leesdame zegt:

   Dat laatste stukje ben ik het volledig mee eens.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

  • 14 augustus, 2015 om 22:29
   jannietr zegt:

   Ik begrijp dat Lalage mij bedoelt. Dat ligt toch iets anders. Ik kies mijn boeken heel bewust zelf uit, ongevraagde recensie exemplaren bespreek ik alleen als ze me wat lijken. Een negatieve recensie komt dan ook niet vaak voor, maar als het boek toch wat tegenvalt laat ik dat heus wel weten.Met opbouwende kritiek erbij. Maar als ik een boek echt slecht vind, dan bespreek ik het niet. Toch geloof ik wel dat ik door mijn lezers serieus genomen wordt.

   Ikhartje(2) deze reactie

   jannietr Beantwoorden

   • 14 augustus, 2015 om 22:45
    Leesdame zegt:

    Dat snap ik ook. En ja ik snap ook dat als je goed je boeken bewust uitkiest, je ook vaker voor die vier a vijf sterren kunt gaan. 🙂 Snap ik heel goed 🙂

    Ikhartje(1) deze reactie

    Leesdame Beantwoorden

    • 15 augustus, 2015 om 17:40
     jannietr zegt:

     Vroeger gaf ik idd een cijfer, gewoon tot 10. Daar ben ik mee opgehouden. Wel op Hebban, maar niet op mijn blog. En dan blijkt er op Hebban best wel eens een zesje tussen te zitten. Dat blijkt voor een aandachtige lezer vanzelf wel uit mijn blog.

     Ikhartje(1) deze reactie

     jannietr Beantwoorden

   • 15 augustus, 2015 om 07:29
    Lalagè zegt:

    Ik neem jou zeker wel serieus, Jannie! Goed dat je het even nuanceert.

    Ikhartje(2) deze reactie

    Lalagè Beantwoorden

   • 15 augustus, 2015 om 18:01
    Inge zegt:

    Net als Jannie selecteer ik zorgvuldig. Boeken die me na een derde tegenstaan, leg ik weg (zonde van mijn tijd!). Op mijn blog vind je dus ook veel aanraders. Maar ik probeer wel altijd genuanceerd te zijn in mijn bespreking.

    Ikhartje(1) deze reactie

    Inge Beantwoorden

 • 14 augustus, 2015 om 18:16
  Connie Flipse zegt:

  Ik merk dat er vaak heel positief gereageerd wordt op opbouwende kritiek . Niets mis mee met een eerlijke en onderbouwde mening .

  Ikhartje(1) deze reactie

  Connie Flipse Beantwoorden

 • 14 augustus, 2015 om 21:40
  Emmy zegt:

  Amen! Ik ben een groot voorstander van opbouwende kritiek!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Emmy Beantwoorden

 • 15 augustus, 2015 om 10:51
  Chantal zegt:

  Ik probeer altijd een soort van betoog te maken, want (bijna) ieder boek heeft ook iets negatiefs. Dus zodoende kaart ik altijd iets positiefs en iets negatiefs aan. 5 sterren geef ik trouwens niet vaak.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Chantal Beantwoorden

 • 15 augustus, 2015 om 14:03
  Jantine zegt:

  Ik ben zeker ook een voorstander van opbouwende kritiek. Bij de meeste recensie-boeken die ik lees, is er sowieso wel iets wat beter had gekund, al heb ik er zeker ook een hoop 5-sterren-pareltjes tussen gehad de laatste maanden.

  Als ik echt niet door een boek heenkom, schrijf ik ook geen recensie op mijn blog. Meestal wel op goodreads, maar afgelopen week heb ik twee boeken weg gelegd omdat ik ze gewoon echt helemaal niet leuk vond, terwijl ik er de vinger niet op kon leggen waarom dan niet. Het zou dan net zo goed aan mijn stemming kunnen liggen, of dat de boeken gewoon niet bij mij passen, maar dat is zo’n ‘vaag’ iets … dat ik dan liever geen recensie schrijf. Ik zou aan de andere kant ook geen positieve recensie schrijven, omdat ik niet weet waaróm ik een boek niets vind.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Jantine Beantwoorden

 • 15 augustus, 2015 om 20:57
  Rowan zegt:

  Ik heb eigenlijk nog nooit een boek als recensie exemplaar ontvangen, dus daarom vind ik het niet moeilijk om kritisch over een boek te zijn. 🙂

  Ikhartje(1) deze reactie

  Rowan Beantwoorden

 • 20 augustus, 2015 om 11:44
  Mathilde (@ikvindlezenleuk) zegt:

  Ik schrijf altijd een recensie, ook als een boek mij is tegengevallen. Ik geef wel altijd aan dat het alleen maar mijn mening is. Ik geef deze waarschuwing ook altijd aan uitgeverijen waar ik recensieboeken van ontvang. Meestal geven ze aan dat ze blij zijn met eerlijkheid

  Ikhartje(1) deze reactie

  Mathilde (@ikvindlezenleuk) Beantwoorden

 • 26 augustus, 2015 om 11:31
  hetboekenik zegt:

  Ik probeer ook altijd mijn negatieve punten te vermelden als ik deze heb. Soms zijn deze persoonlijk en laat ik de lezer zelf beslissen wat hij ervan vind.

  Ikhartje(1) deze reactie

  hetboekenik Beantwoorden

  • 26 augustus, 2015 om 22:49
   Leesdame zegt:

   Precies… want ieder leest een boek op zijn of haar eigen manier natuurlijk

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 2 september, 2015 om 16:44
  Vivian zegt:

  Om deze reden heb ik er ook precies voor gekozen om mijn blog te beginnen met een kritische insteek: ik wil een boek gewoon helemaal eerlijk uitpluizen. Ik ben van mening dat er altijd wel iets goeds in te vinden is, maar dat de zwakke punten ook zeker benadrukt mogen worden. Uiteindelijk hebben je lezers er het meeste aan als je eerlijk bent, en uiteindelijk wil jij overdragen wat je vindt, dus dan moet je daar ook authentiek in willen en durven zijn.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Vivian Beantwoorden

Reageer op: Kritisch over een boek durven zijn

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten