Laat ik mij leiden door de X-factor in een boekhandel?!
Op Twitter krijg ik soms leuke vragen. En zo ook vorige week. Toen vroeg iemand mij waar ik mijn eerste indruk op baseer als ik overga tot het aankopen van een boek. Is het de kaft die mij aanspreekt? De creatieve titel? De naam van de schrijfster? Of gewoon de X-factor… Ik zal het jullie vandaag vertellen 🙂
Toegegeven, ik scan eerst de kaften van de boeken die op de tafels liggen, dan langs de rijen in de kasten. Maar daar focus ik me vooral op de titels. De tafels zijn dus het beste. De kaft kan mij betoveren, overhalen, triggeren, maar soms ook feilloos besodemieteren.
De titel kan al wat meer doen. Een creatieve titel maakt mij nieuwsgierig. Want als er al zo’n creatieve titel op een (mooie) kaft staat, dan moet het boek wel iets voor mij zijn. Niet zelden leidt een creatieve titel tot aankoop, aangezien nieuwsgierigheid mijn tweede naam is. De naam van de auteur kan een sleutel zijn. Van de portemonnee die ‘op slot’ blijft, of de kassa die wordt geopend. Ik ben bijvoorbeeld niet weg van Suzanne Vermeer, dus al is de kaft nog zo mooi, en staat er een hele zonnige, grappige titel op de kaft: helaas, de sleutel houdt mijn portemonnee op slot.
De achterflap.. ja en nee. Bij een nog onbekende auteur, kan de achterflap een laatste doorslaggevende reden tot aankoop geven. Bij een bekende en favoriete auteur is de achterflap niet zo big deal, want dan weet ik toch wel dat het in mijn straatje ligt, ongeacht het onderwerp van het verhaal. Maar bij een nieuwe naam, besnuffel ik het boek als het ware… Ik word getriggerd door de kaft en/of titel, bekijk de achterflap, lees de eerste alinea en dan denk ik: kopen! Of: lekker laten liggen.
En natuurlijk spelen ook externe factoren een rol, als ik weet dat iemand mij een bepaald boek heeft aangeraden, of als ik ergens al wat over dit boek gelezen heb en doelbewust door een boekhandel snuffel. Maar wat betreft nieuwe boeken, is het toch de X-factor die het ‘m doet. De combinatie van alles dus!
En wat is voor jou een doorslaggevende reden tot aankoop in een boekhandel?
O ja, ik bedoel natuurlijk de spontane aankopen, dus niet de boeken die op je wishlist staan, want ja, die kopen we toch wel. 😉
7 reacties
15 oktober, 2013 om 19:30
Inge zegt:Wanneer anderen een boek aanraden (vrienden, bloggers, etc.), gaat de titel al snel op mijn verlanglijstje. Lovende recensies, nominaties en voorpublicaties kunnen ook doorslaggevend zijn. Boektitels en covers zijn voor mij minder bepalend, hoewel je op deze manier wel nieuwsgierig gemaakt kan worden.
Inge
15 oktober, 2013 om 19:41
claar zegt:Zonder meer intuïtie, bij het doorbladeren van brochures of bij een eerste aanblik van een boek is er altijd dat eerste gevoel, dan een enkele regel-vaak niet eens want dan verstoor ik het gevoel al-de cover en dan de achterflap, meestal vind ik het boek daarna ook goed, een enkele keer raak ik misleid zoals bij Nachtfilm, vond de cover niets, de bladspiegel matig en wist niets te doen met de gedrukte illustraties totdat ik in een koffiepauze aangespoord door een enkel woord ge-wel-dig van de uitgever toch haar het voordeel van de twijfel gaf en de proloog las, ik was meteen om, las het boek in één week(ruim580blz) en vond het geniaal, sindsdien kijk ik ‘iets’ beter of liever gezegd ‘iets’ verder dan alleen mij laten bepalen door mijn gevoel want omg ik had Nachtfilm niet willen missen
claar
15 oktober, 2013 om 19:52
Anneke zegt:Grappig eigenlijk, volgens mij let ik nooit zo op de titel.
Anneke
15 oktober, 2013 om 23:20
Robert Thomson zegt:Bijvoorbeeld ‘De man zonder ziekte’ zou ik nooit gekocht hebben zowel qua titel als qua cover niet, maar de naam Grunberg maakt dan alles goed en neemt acuut mijn twijfel weg. Kopen die hap. Grunberg stelt nooit teleur.
Robert Thomson
16 oktober, 2013 om 07:36
tamara zegt:De kaft is voor mij zo wie zo van belang. Van mijn favoriete schrijvers koop ik ze blindelings. Van onbekende schrijvers lees ik wel de achterflap. Plus de natuurlijk de reactie’s van vrienden over een boek
tamara
16 oktober, 2013 om 22:20
theonlymrsjo zegt:Wat heb je weer een leuk artikel geschreven! In een boekhandel heb ik vaak de grootste moeite om te bedenken welke titels er ook al weer aangeprezen worden. Ik ga dan absoluut voor kaft, uitvoering, lay-out, soort papier, het “luchtje” van het boek etc. Titel en achterflap kunnen dan vervolgens het laatste zetje geven.
theonlymrsjo
16 oktober, 2013 om 22:22
Leesdame zegt:Wat een lief compliment 🙂
Leesdame