Lang leve de koningin van Esmé Lammers

lang leve de koningin coverDe film had ik al een tijdje in mijn bezit op dvd. Er is ook een leuk boek van en dat boek heb ik laatst gelezen! Het verhaal is gelijk aan de film.

Sara is een leuk meisje. Ze is doortastend en slim, maar haalt op school alleen maar slechte cijfers. De meester begrijpt niets van haar en sommige klasgenootjes doen onaardig. Maar dan komt Victor in de klas. Sara gaat met hem mee naar huis en Victor laat haar een boek lezen over een land waar iedereen gelukkig is behalve de koning. Daarom bedenkt de koningin voor de afleiding een spannend spel: schaken…

Het schaakspel
Sara is gefascineerd door het verhaal van de koning en zijn koningin. Samen met de raadsheer, raadsvrouw, de torens, de paarden en de krijgers gaan ze een spel spelen. Het naburige koninkrijk – met wie de koning oorlog wil voeren – speelt het spel mee. Sara kruipt volledig in het boek en ongemerkt slurpt ze de regels van het schaakspel helemaal op. De vader van Victor is ontroerd door Sara en geeft haar tenslotte een bijzonder schaakspel wat bij hem in de winkel staat. Dit schaakspel komt bij Sara letterlijk tot leven.

Thuis heeft Sara het niet makkelijk. Haar moeder werkt veel en haar vader heeft ze nooit gekend. Haar grootvader woont bij haar en haar moeder in huis. Sara mag geen vragen over haar vader stellen aan haar moeder. Dat niet alleen… De moeder van Sara wil volstrekt niet dat Sara leert schaken en al helemaal niet dat ze meedoet aan een schaaksimultaanwedstrijd met de beroemde schaker Bob Hooke. Zij en de meester werken Sara in alles tegen, maar Sara is doortastend en volgt haar hart! Haar hart zegt dat ze tegen Bob Hooke moet schaken, dus zet ze alles op alles!

Zo lief en zo hard tegelijk
Ik vind Sara een lief meisje, ze is erg eenzaam, maar gelukkig raakt ze bevriend met Victor. Ook de vader van Victor ziet Sara zoals ze is. Ik vond de meester in het boek (en ook in de film) heel erg hard overkomen. Hij kleineert Sara en complimenteert de betweterige en gemene Mariëtte met alles wat ze doet. Zelfs als ze verliest na een domme zet in een schaakspel is hij nog vol bewondering voor Mariëtte. Als lezer werd ik hier heel boos om! Mariëtte kleineert Sara ook, maar als het haar goed uitkomt wil ze ineens vriendinnen zijn met Sara. Bah!

Toch begrijp ik wel deze benadering. Esmé Lammers creëert zo een een duidelijke sfeer en juist door het karakter van de meester, Mariëtte en de moeder, krijg je steeds meer bewondering en respect voor Sara. Op deze manier kruip je in Sara’s hoofd en leef je helemaal met haar mee. Je voelt haar onmacht, maar ook haar vastberadenheid.

Het boek en de film
Het boek is gelijk aan de film. Wel vond ik de speelse uitleg van het schaakspel in het boek duidelijker overkomen. Na het lezen van het verhaal worden de regels van het schaakspel nogmaals een keer in het kort uitgelegd. Kijk je daarna ook nog eens de film, dan krijg je beelden bij die schaakregels en wordt het nog duidelijker. In principe heb je dan de basis geleerd van het schaakspel. Maar oefening baart kunst natuurlijk, dus het is extra leuk om daarna die kennis in de praktijk uit te proberen.

De film bestaat al een tijdje. Monique van de Ven speelt hierin de witte schaakkoningin. De film komt regelmatig voorbij op televisie.


6 reacties

 • 7 augustus, 2017 om 20:32
  Veronique zegt:

  Ohhhh! De film heb ik vaaaak gekeken. Leuk!

  Ikhartje(3) deze reactie

  Veronique Beantwoorden

  • 7 augustus, 2017 om 21:11
   Leesdame zegt:

   Ik heb de film op dvd, maar kijk ik ook even mee als de film voorbijkomt op NPO3

   Ikhartje(1) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 9 augustus, 2017 om 21:58
  Marcia zegt:

  Zo’n leuk boek! Ik heb hier als kind echt van genoten, net als van De Telduivel trouwens. Ook een leerzaam boek, maar daarin staat wiskunde / rekenen centraal.

  Ikhartje(2) deze reactie

  Marcia Beantwoorden

  • 9 augustus, 2017 om 23:30
   Leesdame zegt:

   De Telduivel ken ik nog niet, die ga ik eens opzoeken! Bedankt voor de leestip! 🙂

   Ikhartje(1) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 21 januari, 2021 om 13:29
  Chantal zegt:

  ik heb hem nog niet gelezen maar ik zou hem graag willen

  Ikhartje(0) deze reactie

  Chantal Beantwoorden

Reageer op: Lang leve de koningin van Esmé Lammers

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten