6 augustus 2017

Lang leve de koningin van Esmé Lammers

De film had ik al een tijdje in mijn bezit op dvd. Er is ook een leuk boek van en dat boek heb ik laatst gelezen! Het verhaal is gelijk aan de film.

Sara is een leuk meisje. Ze is doortastend en slim, maar haalt op school alleen maar slechte cijfers. De meester begrijpt niets van haar en sommige klasgenootjes doen onaardig. Maar dan komt Victor in de klas. Sara gaat met hem mee naar huis en Victor laat haar een boek lezen over een land waar iedereen gelukkig is behalve de koning. Daarom bedenkt de koningin voor de afleiding een spannend spel: schaken…

Het schaakspel

Sara is gefascineerd door het verhaal van de koning en zijn koningin. Samen met de raadsheer, raadsvrouw, de torens, de paarden en de krijgers gaan ze een spel spelen. Het naburige koninkrijk – met wie de koning oorlog wil voeren – speelt het spel mee. Sara kruipt volledig in het boek en ongemerkt slurpt ze de regels van het schaakspel helemaal op. De vader van Victor is ontroerd door Sara en geeft haar tenslotte een bijzonder schaakspel wat bij hem in de winkel staat. Dit schaakspel komt bij Sara letterlijk tot leven.

Thuis heeft Sara het niet makkelijk. Haar moeder werkt veel en haar vader heeft ze nooit gekend. Haar grootvader woont bij haar en haar moeder in huis. Sara mag geen vragen over haar vader stellen aan haar moeder. Dat niet alleen… De moeder van Sara wil volstrekt niet dat Sara leert schaken en al helemaal niet dat ze meedoet aan een schaaksimultaanwedstrijd met de beroemde schaker Bob Hooke. Zij en de meester werken Sara in alles tegen, maar Sara is doortastend en volgt haar hart! Haar hart zegt dat ze tegen Bob Hooke moet schaken, dus zet ze alles op alles!

Zo lief en zo hard tegelijk

Ik vind Sara een lief meisje, ze is erg eenzaam, maar gelukkig raakt ze bevriend met Victor. Ook de vader van Victor ziet Sara zoals ze is. Ik vond de meester in het boek (en ook in de film) heel erg hard overkomen. Hij kleineert Sara en complimenteert de betweterige en gemene Mariëtte met alles wat ze doet. Zelfs als ze verliest na een domme zet in een schaakspel is hij nog vol bewondering voor Mariëtte. Als lezer werd ik hier heel boos om! Mariëtte kleineert Sara ook, maar als het haar goed uitkomt wil ze ineens vriendinnen zijn met Sara. Bah!

Toch begrijp ik wel deze benadering. Esmé Lammers creëert zo een een duidelijke sfeer en juist door het karakter van de meester, Mariëtte en de moeder, krijg je steeds meer bewondering en respect voor Sara. Op deze manier kruip je in Sara’s hoofd en leef je helemaal met haar mee. Je voelt haar onmacht, maar ook haar vastberadenheid.

Het boek en de film

Het boek is gelijk aan de film. Wel vond ik de speelse uitleg van het schaakspel in het boek duidelijker overkomen. Na het lezen van het verhaal worden de regels van het schaakspel nogmaals een keer in het kort uitgelegd. Kijk je daarna ook nog eens de film, dan krijg je beelden bij die schaakregels en wordt het nog duidelijker. In principe heb je dan de basis geleerd van het schaakspel. Maar oefening baart kunst natuurlijk, dus het is extra leuk om daarna die kennis in de praktijk uit te proberen.

De film bestaat al een tijdje. Monique van de Ven speelt hierin de witte schaakkoningin. De film komt regelmatig voorbij op televisie.

6 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: