17 maart 2019
Laura H. van Thomas Rueb
Ik begon na vele lovende recensies vol goede moed in ‘Laura H.’ en ik las vervolgens elke vrij minuut in dit bizarre boek! Ik ben erg onder de indruk en ik ben er nog steeds stil van!
Laura H. is een jonge vrouw die in 2016 net buiten het kalifaat van de IS wordt aangetroffen met haar twee kinderen. Ze is ontsnapt en ze zegt dat ze uit Sweet Lake City komt. Maar op Schiphol wordt ze gearresteerd. Men denkt dat ze gestuurd is om een terroristische aanslag te plegen. Ook zijn er veel vragen: waar is haar man Ibrahim gebleven, de jihadist voor wie Laura alles opgaf in Nederland?
Sweet Lake City
Laura noemt Zoetermeer Sweet Lake City. De plek waar haar vader een reddingsactie op touw probeerde te zetten om zijn dochter uit het Kalifaat te halen. Zoetermeer is ook de plek waar alles is begonnen. Laura was al op vroege leeftijd veel bezig met seksualiteit en had een losbandig leven. Daarnaast was ze erg onzeker en voelde ze de drang om ergens bij te horen. Thuis ging alle aandacht naar haar zieke broertje Ingmar.
Laura stortte zich op de Islam, ze ging bidden, verdiepte zich zo goed mogelijk in het Islamitische geloof en ging zich ook anders kleden. Haar ouders vonden dit niet goed, maar Laura trok zich daar niets van aan. Ze raakte al vroeg zwanger en kwam onder toezicht van jeugdzorg te staan, maar Laura bleef ondanks dat haar eigen gang gaan.
Op haar zeventiende leerde ze Ibrahim kennen, een moslim die ook vastigheid zocht en al snel trouwden ze. Ibrahim was echter een geradicaliseerde moslim. Zo wilde hij graag verhuizen naar de Islamitische Staat. Daar was alles puur en echt volgens hem en hij beloofde Laura gouden bergen. Ibrahim was zeer gewelddadig en gemeen. Hij mishandelde Laura en ook haar dochtertje moest het soms ontgelden.
Laura was bang van hem en tegelijkertijd verliefd. Samen met Ibrahim kreeg ze een zoontje. Laura geloofde dat als ze eenmaal in het Kalifaat zouden wonen Ibrahim veel rustiger zou zijn en hun leven heel sereen zou worden. Maar het leven in het Kalifaat was de hel op aarde.
Een waargebeurd verhaal
‘Laura H.’ is een waargebeurd verhaal. Journalist Thomas Rueb deelt in zijn boek niet alleen het uitgebreide levensverhaal van Laura, maar ook gesprekken die hij voerde met mensen uit Laura’s omgeving, zoals met haar vader, maar ook met mensen die betrokken zouden zijn met haar ontsnapping. Thomas Rueb deelt ook krantenartikelen en ging voor dit boek zelfs naar het huis van Laura en Ibrahim in het Kalifaat. Hiermee is ‘Laura H.’ naast een levensverhaal ook een uitgebreid naslagwerk geworden.
De schrijver belicht haar jeugdjaren, de relatie met Ibrahim, het leven in het Kalifaat en de tijd die Laura doorbracht in de gevangenis in Vucht. Ook gaat hij uitgebreid in op de jeugd en het leven van Ibrahim. Zo leren we hem ook beter kennen.
Het Kalifaat
De beschrijvingen van Laura’s leven in het Kalifaat maakte me misselijk en de gebeurtenissen die voorbijkomen vond ik doodeng om te lezen! De extreme mishandelingen, maar ook het frustrerende feit dat Laura overal tegen muren aanliep. Als ze werd geslagen, dan lag dat aan haar zelf, vonden de omstanders. De mannen in Laura’s omgeving hebben grote lol als er ergens in de wereld een aanslag is gepleegd door IS, ze zien het als hun roeping om ook een keer gekozen te worden voor zoiets. Het is op die plek dat Laura steeds meer twijfels krijgt en terugverlangt naar haar vader en het leven in Nederland.
Als lezer volg je ook de chatgesprekken die Laura stiekem voert met haar vader. Daar gebruikt ze codewoorden voor. De chatgesprekken zijn vaak snel in elkaar geflanst, inclusief spel- en tikfouten omdat Laura niet betrapt wilde worden door Ibrahim. De auteur heeft dit niet aangepast, hierdoor voel je als lezer dan ook echt de haast en de angst van Laura tijdens die chatgesprekken via WhatsApp.
Een groot deel van ‘Laura H.’ leest als een thriller. Soms moest ik echt even stoppen met lezen en alles laten bezinken. De mishandelingen gaan bijvoorbeeld vrij ver, maar ook de gedachtegangen van Ibrahim gaven me kriebels. ’s Avonds in bed dacht ik nog steeds aan dit boek. Hoe kon Laura zo naïef zijn? Tegelijkertijd wist ik het antwoord ergens ook wel: Laura was nog jong en onzeker, eigenlijk nog een kind en Ibrahim was een gladde prater die goed kon manipuleren.
Stilte na het lezen
Laura kwam uiteindelijk terecht in de gevangenis in Vucht. Over haar ontsnapping gaan complottheorieën rond en niet alle betrokkenen zijn eerlijk geweest. Laura werd ervan verdacht dat ze naar Nederland was gestuurd voor het plegen van een aanslag, dus werd ze voor de zekerheid vastgezet op de EBI in Vucht. De media dook er ook bovenop, dus grote kans dat je Laura H. al een keer voorbij hebt zien komen op televisie of internet.
Thomas Rueb geeft ook ruim aandacht aan haar tijd in de gevangenis. Vooral over het feit hoe ze tot inkeer kwam. Dat ze zich steeds meer ging realiseren dat het leven bij de IS verkeerd was.
Na het lezen van ‘Laura H.’ was ik stil. Het was niet niks wat ik allemaal had gelezen. Meer dan 500 pagina’s werd ik gegrepen door dit bizarre en enge verhaal. Bij vlagen een claustrofobisch boek, je voelt zo duidelijk de frustratie en de machteloosheid van Laura. Gevangen in angst eigenlijk. Dit boek heeft veel indruk op mij gemaakt en ik geef het boek niet alleen vijf sterren, maar ik zet het ook in mijn lijst van 25 beste boeken die ik ooit las.
1 reactie
18 maart, 2019 om 13:37
Niek ChenNog niet zo lang geleden heb ik dit boek ook gelezen en ik herken heel erg wat je schrijft met name over die mishandelingen en vernederingen. Alleen als ik er aan terugdenk word ik alweer misselijk.
Het mooiste vind ik nog wel dat het boek zonder enig oordeel is geschreven. Het is een opsomming van gebeurtenissen. Wat je er van vindt, laat de schrijver helemaal aan je zelf. Knap gedaan in een tijd waarbij alles wel aangegrepen lijkt te worden voor het uitroepen van een mening.
Wellicht ook interessant voor je:
Lees meer in de rubriek: Thomas Rueb