8 november 2013

Leesdame in de Volkskrant

Leesdame in volkskrant

Mijn blog werd gisteren genoemd in een artikel in de Volkskrant. Ik kreeg het ’s morgens te horen op Twitter en na een dag vol buikpijn kon ik het ’s avonds eindelijk lezen. Het viel reuze mee gelukkig, maar ja, je weet maar nooit hoe het uitpakt uiteindelijk…

Een aantal weken terug werd ik gemaild door deze journaliste. Maar ik was ziek. Na wat heen en weer mailen vroeg ze of ze mocht citeren en ja, dat vond ik prima. Ik vertelde haar dat ik zelf eigenlijk geen problemen heb met uitgeverijen. Dat ik in het begin alles zelf kocht en pas later uitgeverijen heb benaderd.

Het woord ‘gratis’ heb ik niet in mijn mond gehad, ook al staat het artikel bomvol met dit woord. Ik vertelde dat volgens mij de uitgeverijen gewoon moesten wennen aan nieuwe media. En dat er inderdaad ook veel nieuwe bloggers zijn die denken dat ze kunnen shoppen bij uitgeverijen en het daardoor moeilijker maken voor de serieuze bloggers.

Ik vind het heel gaaf dat ik in dit artikel aan het woord kom. Het is mooie publiciteit, want ja, het is wel de Volkskrant. Maar zoals een echte Hollander, heb ik natuurlijk ook wat te mopperen…
Ik vind het bijvoorbeeld oprecht jammer dat in het artikel de boekblogger vooral wordt weggezet als een jager op gratis boeken. Geloof me maar, we bloggen in de eerste plaats omdat we graag over boeken kletsen, omdat we graag onze mening delen, omdat we bloggen leuk vinden.

Ik zal een boekje opendoen over mijn recensie-boeken. 80% vraag ik niet zelf aan! De meeste uitgeverijen mailen namelijk zelf en vragen mij of ik een bepaald boek wil lezen. Of sturen het boek al op, omdat ze weten dat het in mijn straatje ligt. Dat is fijn. Het is vooral fijn dat deze pr-dames zichzelf zodanig in mijn blog verdiept hebben, dat ik bijvoorbeeld de vragen over bereik en bezoekers zelden tot nooit krijg. Ze hebben vaak al een tijdje meegelezen en zien bijvoorbeeld dat ik vrij actief ben op social media, ze zien dat vrijwel elke blogpost wel een reactie losmaakt en ze zien dat ik groot bereik heb via Twitter.

De pr-dame van Anthos zegt in het artikel dat ze op onbegrip stuiten als ze vragen naar het bereik en de unieke bezoekers. Beste Maartje… Op sommige blogplatforms is het een hele expeditie om bij de pagina te komen waarbij je de statistieken kunt lezen. Bij sommige zie je alleen de pageviews en niet eens de unieke bezoekers. Ik zelf heb een externe bezoekersteller. Dus ik kan het dan weer wel zo opzoeken. Maar welk aantal wil je horen? Die van vorige maand, of per dag, of vorige week. Ik kan best begrijpen dat (vooral jonge) bloggers een beetje duizelig worden van deze vraag. En wat zijn genoeg unieke bezoekers? 100 per dag? Of 594 per maand? Eigenlijk kunnen wij niet veel met deze vraag. Je zou beter kunnen vragen: wat is het doel van je blog? Hoe lang blog je al? Wat drijft je? Wat maakt jouw blog uniek? Dát zijn vragen waar de meeste bloggers wel wat mee kunnen.

Alsof de duivel ermee speelt geeft uitgerekend dus Anthos commentaar. Ik zal het niet onder stoelen of banken schuiven: Anthos is niet bepaald de vriendelijkste uitgeverij voor bloggers.En het zinnetje ‘is het professioneel, dan doen we niet moeilijk’ vond ik eigenlijk wel heel grappig. Ze staan bij de meeste bloggers die ik ken bekend als: ‘moeilijk’. Waarom niet een uitgeverij benaderen die juist bekend staat vanwege de vele samenwerking met bloggers? Bijvoorbeeld Atlas of Crime Compagnie. En o ja, de Liebster Award is géén award, maar een tag, die ook op beautyblogs gedeeld wordt. Tja, hierbij heb ik al het gevoel dat de journaliste zichzelf weinig verdiept heeft, want het doel van de Liebster Award wordt op de meeste blogs uitgebreid uitgelegd…

Maar goed… ik sta met mijn blog in de Volkskrant. Met link en al. Al had er gestaan dat ik elke morgen een boek eet op mijn boterham, dan had ik nog steeds gedacht: wow, ik sta in de Volkskrant. Want stiekem vind ik dat toch wel heel erg gaaf!

Het interview lezen

17 reacties

 • 8 november, 2013 om 19:55
  The Book Girl zegt:

  Tja en net vandaag ondervind ik dat als er wat aan de hand is, en niet eens mijn schuld/fout etc, bep. uitgeverij, ik noem geen namen, heel makkelijk verwijst naar bovenstaand prut krantenartikel ;( wees voorbereid, bep. uitgeverijen zullen de komende tijd steeds vaker gaan verwijzen naar dit krantenartikel. ik heb het even helemaal gehad met het hele boekenwereldje …


  The Book Girl
  Beantwoorden

 • 8 november, 2013 om 20:12
  Annelies zegt:

  Super dat je in de krant staat! Vond het overigens toch best een positief artikel hoor. Er zullen inderdaad wel bloggers zijn die het enkel doen voor de gratis boeken, maar die vallen dan toch door de mand.


  Annelies
  Beantwoorden

 • 8 november, 2013 om 20:14
  Mieke Schepens zegt:

  Fijn dat je in de krant staat !! Wat jammer dat ik het niet gelezen heb. Ik ben wel heel benieuwd naar het artikel dat je noemt.


  Mieke Schepens
  Beantwoorden

 • 8 november, 2013 om 20:20
  Leesdame zegt:

  Ik heb het volledige artikel, maar moet even navragen of ik het hier kan delen Mieke.


  Leesdame
  Beantwoorden

 • 8 november, 2013 om 20:21
  Leesdame zegt:

  Lees wat The Bookgirl schrijft: zij ondervindt nu al problemen door dit artikel.


  Leesdame
  Beantwoorden

  • 8 november, 2013 om 21:01
   The Book Girl zegt:

   had een reactie geschreven maar weer weggehaald. laat ik dit zeggen; als door fouten door een uitgeverij of misverstanden of administratief niet op orde hebben, ineens verwezen wordt naar het prut artikel in de volkskrant, lees we leggen het probleem bij de boekblogger, dan heb ik het even helemaal gehad. wat en hoe precies kan ik hier niet neer zetten, maar iedereen die me volgt, weet dat ik als boekenwurm pur sang het boekbloggen serieus neem en er op een naar mijn mening juiste manier mee bezig ben én zeker niet om gratis boeken te bemachtigen…


   The Book Girl
   Beantwoorden

  • 8 november, 2013 om 21:18
   Leesdame zegt:

   Dat weten we ook allemaal hoor. En ik snap ook wel dat je boos wordt, het is ook vervelend. Zo zou ik vorige week een ebook krijgen. De uitgeverij mailde zelf om te vragen of ik het wou lezen, ik heb daarop bevestigd dat ik dat wou. Komt er vervolgens geen boek, maar mijn hele planning liep erdoor in de fout. En dat ligt niet aan mij dan.


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 8 november, 2013 om 20:30
  claar zegt:

  jij blijft mijn favo, wie,wat ook zegtxxx


 • 8 november, 2013 om 21:26
  Danique V. zegt:

  En het erge is.. er zijn een heleboel “bloggers” die het alleen voor de gratis boeken doen en werkelijk álles aanvragen. Zo zonde. Je hebt gelijk, hierdoor worden de serieuze bloggers niet meer serieus genomen door uitgevers..
  Maarreee, super tof dat je in de Volkskrant staat, wauw !!!


  Danique V.
  Beantwoorden

 • 8 november, 2013 om 21:28
  dobbinga zegt:

  Aantallen bezoekers, aantal reacties, aantal gelezen boeken ….. eigenlijk hier helemaal niet interessant. Wij volgen jouw blog juist om jouw eigen manier van schrijven over jouw leeservaringen en alles wat daarmee samenhangt. Je bent een inspirator voor zowel lezers als bloggers. En dat laat je in deze blogpost ook weer super goed zien.


  dobbinga
  Beantwoorden

 • 8 november, 2013 om 21:29
  dobbinga zegt:

  (en inderdaad kicken om in de krant te staan!!)


  dobbinga
  Beantwoorden

 • 8 november, 2013 om 22:14
  boekblogger zegt:

  Wat leuk dat je in de krant staat! Hoe kan ik dat gemist hebben? Morgen maar even door de papierkliko gaan. 🙂

  Tja, ik ken geen dame bij Anthos, wel een heer bij Ambo Anthos. Tenminste, daar had ik een paar maanden geleden een goed contact mee. Ik krijg tegenwoordig zoveel recensieboek-mogelijkheden dat ik regelmatig oversla. Ik heb een paar uitgeverijen van wie ik regelmatig boeken krijg, en dat gaat heel leuk.


  boekblogger
  Beantwoorden

 • 9 november, 2013 om 00:24
  Mieke Schepens zegt:

  Ik heb het artikel inmiddels gelezen ! Dank voor je tip


  Mieke Schepens
  Beantwoorden

 • 10 november, 2013 om 08:50
  Connie Flipse zegt:

  Wat een duidelijk en prachtig geschreven artikel. Ik blog zelf pas net maar uit passie voor boeken en lezen. En ik koop inderdaad ook zelf mijn boeken. Wat niet wil zeggen dat ik niet heel trots zou zijn als een uitgeverij mijn blog interessant genoeg vind om een recensie boek op te dturen.


  Connie Flipse
  Beantwoorden

 • 14 november, 2013 om 16:26
  Inge zegt:

  Inmiddels heb ik het artikel ook in zijn geheel gelezen. Het is inderdaad heel leuk dat je genoemd werd! De keuze voor de ‘drie klikwaardige recensieblogs’ in de zijlijn vond wat merkwaardig: de eerste ligt stil en de laatste is een gesubsidieerde website! Ik had hier liever een échte boekblogger gezien, zoals http://www.deboekblogger.nl.
  Overigens blog ik nu een jaar en ik had van te voren helemaal niet bedacht dat het me zulke leuke contacten met schrijvers en uitgeverijen zou opleveren!


 • 15 november, 2013 om 20:48
  Emmy zegt:

  Leuk dat je in de krant staat! Ik heb het artikel niet gelezen, maar het klinkt heel jammer dat ze boekenbloggers afschrijven als mensen die alles gratis aanvragen.. Pff, ze moesten eens weten!


 • 16 november, 2013 om 23:04
  Leesdame zegt:

  Wat een leuke ‘én vooral interessante reacties allemaal.


  Leesdame
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: