Leesdame maakt haar ketens los

Komende maand bestaat mijn blog 10 jaar. Al 10 jaar focus ik me dus op Nederlandse en Vlaamse auteurs. Ik dook achter de stapels van E.L. James, Lucinda Riley en Nicci French en spoorde Nederlandstalige juweeltjes op. Ik las onbekende Nederlandse thrillers en las ontelbaar veel debutanten. En ik kan jullie zeggen: ik deed en doe dat met liefde!

Toch is het nu tijd om de ketens los te maken. Ik ga weer vertalingen doen, ik heb de laatste jaren veel last gehad van FOMO en ik voelde me soms gevangen in mijn eigen niche. Er is nog zoveel meer om te ontdekken!

Snoepwinkel-effect

Stel je voor, je bent in een snoepwinkel, maar je mag alleen aan de drop komen. Er liggen ook zure matten, achter je staat het schap van de chocola en verderop liggen koekjes. Maar je zit vast met een keten aan de Hollandse drop. Je houdt van drop, je pakt ook altijd graag drop en je hebt altijd een zak drop bij je, maar vrij bewegen in de snoepwinkel, dat lijkt bijna onmogelijk.

Wel, zo’n tien jaar zat ik vastgeketend aan de Nederlandstalige boeken. Ik hou ervan, voor 100%, dat zeker. Er zijn talloze Nederlandse en Vlaamse auteurs die ik een warm hart toedraag en voor altijd zal blijven volgen, maar ik maak vandaag de ketens los. Ik wil me vrij kunnen bewegen in de boekenwereld, zonder schuldgevoel.

Leesdame maakt de ketens los

Hoe vaak ik dat niet heb gezegd: “ik kan alleen Nederlandstalig doen”, in de boekhandel, tegen uitgeverijen, tegen andere lezers. Talloze keren stond ik met een mooie roman van een nog onbekende auteur in mijn handen, maar legde ik het terug, want ja, mijn blog draaide om Nederlandstalige auteurs, dus ‘even’ een auteur uit Denemarken of Spanje lezen, was zonde van mijn tijd, want ik moest wel kunnen bloggen over Nederlandstalige boeken natuurlijk.

Leesdame maakt de ketens los en schopt ze weg. Ik wil vrijheid en overal zonder schuldgevoel van kunnen genieten! Vrij in de snoepwinkel haha. Zonder schuldgevoel naar de zure matten, de pinda’s en een week lang genieten van de koekjes… Zo heerlijk en geloof me, ik kom toch regelmatig weer terug bij die drop 😉

Oftewel: Nederlandstalige auteurs zitten in mijn hart en daar blijven ze, maar nu geef ik mezelf ruimte voor meer en dat voelt goed! Het lijkt mij het perfecte cadeau voor mezelf na 10 jaar boekbloggen 🙂


8 reacties

 • 25 mei, 2021 om 16:14
  Nicole zegt:

  Heerlijk. Bevrijd jezelf van ketens en gooi ze weg, het liefst heel ver bij je vandaan!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Nicole Beantwoorden

 • 26 mei, 2021 om 08:32
  Lalagè zegt:

  Wat een mooie stap! Het is fijn om lekker veel Nederlands te lezen, maar ook een verrijking om in verhalen uit andere landen te duiken.Ik ben benieuwd waar dit je gaat brengen.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Lalagè Beantwoorden

 • 29 mei, 2021 om 14:39
  Annelies zegt:

  Wat een goeie stap! Ik hoop dat je lees- en blogplezier een boost krijgen van deze beslissing. Benieuwd naar hoe het zich hier zal vertalen.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Annelies Beantwoorden

 • 8 juni, 2021 om 16:42
  zwartraafje zegt:

  Proficiat met je tiende blogverjaardag Luna! Het lossen van die teugels zal ongetwijfeld voor nog meer leuke boekenvondsten zorgen. Gek eigenlijk dat we ons zelf vaak tot iets verplichten wat niet noodzakelijk is. Zo heb ik lange tijd volgehouden aan een strakke blogplanning omdat ik het idee had dat ik dat tempo moest blijven volhouden. Ik ben nog steeds blij dat ik die planning naast me heb neergelegd want hierdoor ben ik zelfs nog meer van het bloggen gaan houden dan voordien.

  Ikhartje(1) deze reactie

  zwartraafje Beantwoorden

  • 8 juni, 2021 om 20:08
   Leesdame zegt:

   Ik herken hier wel iets uit. Ik merk dat ik nu meer van lezen hou nu ik geen beperkingen meer heb. Ik pak zonder schuldgevoel vertalingen op en ik merk ook dat het recenseren nu ook prettiger gaat, omdat er meer afwisseling is. Lezen omdat het kan, niet omdat het moet 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Leesdame maakt haar ketens los

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten