22 augustus 2019

Leesdame vraagt zich af… is de dikte van belang?

Welkom weer bij de rubriek ‘Leesdame vraagt zich af…’ Ik zit altijd vol vragen. Zoals algemene vragen over boeken en/of lezen. Maar soms ook iets over bloggen, of iets over jouw leesrituelen. Soms zijn de vragen heel makkelijk, soms wat moeilijk. Kortom: ik vraag me iets af én ik lees graag jouw antwoord!

Dun of dik? Is dat van belang? Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het me niks uitmaakt. Ik kijk -uit gewoonte- altijd eerst naar het aantal pagina’s van een boek. Ik heb niet altijd zin in 600 pagina’s en soms voel ik me ook wel eens geïntimideerd door de omvang van een boek.

Dun of dik

Het schrikt me wel eens af, zo’n boek van 600 pagina’s. Vooral als ik niet vooruit kom in een boek, kan de dikte van een boek me echt demotiveren. Wat er weer voor zorgt dat ik bij het volgende boek (on)bewust op zoek ga naar een gemiddelde omvang van 300 a 350 bladzijdes. Gek eigenlijk, want ik heb talloze dikke boeken gelezen die ik vijf sterren gaf.

Hoe is dat bij jou? Laat jij je (onbewust) beïnvloeden door de omvang van een boek? Zoek jij wel eens bewust een dun boek uit nadat je weken hebt zitten zwoegen op een dikke pil? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen hiermee!

10 reacties

 • 22 augustus, 2019 om 17:31
  Hedwig zegt:

  Doe mij ook maar boeken van rond de 300 pagina’s. Vaak vind ik dat er in dikke pillen te veel wordt uitgeweid over van alles en nog wat en dan heb ik de neiging diagonaal verder te lezen of het boek weg te leggen.


  Hedwig
  Beantwoorden

 • 22 augustus, 2019 om 20:50
  Nicole Vrielink zegt:

  Dit vind ik een hele moeilijke vraag. Ja soms zit een dik boek tegen, maar het kan ook heerlijk zijn. En dunne boekjes net zo. Waarschijnlijk is het dus echt afhankelijk van het boek zelf en is op voorhand niet te zeggen of je liever een dun of een dik boek leest. Maar wat zou het ook! Lees wat jij wilt lezen en bevalt het niet dan leg je het toch weer aan de kant?


  Nicole Vrielink
  Beantwoorden

 • 23 augustus, 2019 om 10:56
  Jantine zegt:

  Ik vind dikke boeken vaak heel fijn, als ik ze maar op mijn e-reader heb staan. En toch vind ik het soms heerlijk om een dunner boek te lezen. Het ligt denk ik ook echt aan mijn stemming en of ik in een dik boek ga kunnen komen.


  Jantine
  Beantwoorden

 • 23 augustus, 2019 om 11:09
  Tanneke zegt:

  Heel apart, maar dunne boekjes laat ik vaak liggen. Ik lees liever een boek waar ik heerlijk lang van kan genieten dan een dun boekje wat ik snel uit heb. Als een boek mij pakt heb ik moeite om aan een volgend boek te beginnen. Dan heb ik een paar dagen nodig om het vorige boek uit mijn hoofd te krijgen. Dan heb ik moeite om weer nieuwe personages te leren kennen. Aangezien ik graag lees, wil ik dus niet te vaak een nieuw boek moeten beginnen. Dus….dan liever dikke boeken.


  Tanneke
  Beantwoorden

  • 31 augustus, 2019 om 23:18
   Leesdame zegt:

   Wat leuk dat je zo graag dikke boeken leest en interessant om jouw visie te lezen waarom je daar graag voor kiest Tanneke! 🙂


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 23 augustus, 2019 om 21:00
  Annelies zegt:

  Ik vind 300 pagina’s ook wel een mooi gemiddelde. Pas las ik 22-11-1963 van Stephen King: meer dan 800 pagina’s. En ik deed er letterlijk weken over, gewoon omdat ik zo geïntimideerd was door de dikte. Het leek me gewoon niet de moeite om even een kwartiertje of een half uurtje te lezen, want ik zou het verschil toch niet zien. En dus bleef het boeken weken liggen. Heel vreemd eigenlijk dat de dikte van een boek zo’n effect kan hebben.


  Annelies
  Beantwoorden

  • 31 augustus, 2019 om 23:17
   Leesdame zegt:

   Ja, en toch als je steeds kwartiertjes leest, kom je toch verder in een boek hoor, ook al lijkt dat niet zo. Ik las bij Eline Vere elke dag zo’n 20 minuutjes en langzaam zag ik mijn vordering toch groeien op Goodreads. Gek is dat eigenlijk, want bij een boek van 300 pagina’s pak je het wel sneller op voor een kwartiertje of een half uurtje. Ik herken het wel 🙂


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 31 augustus, 2019 om 22:19
  Lalagè zegt:

  Het valt mij op dat dikke boeken vaak hoge waarderingen krijgen op bijvoorbeeld Goodreads. Misschien komt dat wel doordat de sterren worden gegeven door degenen die erdoorheen kwamen en die vonden het zo goed dat ze het zo lang volhielden. Bij een dunner boek heb je toch eerder de neiging om nog door te zetten, ook al bevalt het niet zo goed. En als je voor een dikker boek kiest, ben je misschien wel kritischer, omdat je weet dat het wel even gaat duren. Soms kies ik bewust eerst voor een boek van normale omvang en pas daarna voor een dik boek van een bepaalde schrijver.

  Het liefst wissel ik af, ook tussen dik en dun. Ik lees altijd een paar boeken tegelijk maar daar zijn nooit twee van meer dan 400 bladzijden bij.


  Lalagè
  Beantwoorden

  • 31 augustus, 2019 om 23:14
   Leesdame zegt:

   Dat vind ik een interessante visie, die je hier deelt. Ik heb daar eerlijk gezegd nooit op gelet, of dikke boeken hogere waarderingen krijgen. Daar ga ik eens op letten!


   Leesdame
   Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: