Leesdame vraagt zich af… is de dikte van belang?

Welkom weer bij de rubriek ‘Leesdame vraagt zich af…’ Ik zit altijd vol vragen. Zoals algemene vragen over boeken en/of lezen. Maar soms ook iets over bloggen, of iets over jouw leesrituelen. Soms zijn de vragen heel makkelijk, soms wat moeilijk. Kortom: ik vraag me iets af én ik lees graag jouw antwoord!

Dun of dik? Is dat van belang? Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het me niks uitmaakt. Ik kijk -uit gewoonte- altijd eerst naar het aantal pagina’s van een boek. Ik heb niet altijd zin in 600 pagina’s en soms voel ik me ook wel eens geïntimideerd door de omvang van een boek.

Dun of dik

Het schrikt me wel eens af, zo’n boek van 600 pagina’s. Vooral als ik niet vooruit kom in een boek, kan de dikte van een boek me echt demotiveren. Wat er weer voor zorgt dat ik bij het volgende boek (on)bewust op zoek ga naar een gemiddelde omvang van 300 a 350 bladzijdes. Gek eigenlijk, want ik heb talloze dikke boeken gelezen die ik vijf sterren gaf.

Hoe is dat bij jou? Laat jij je (onbewust) beïnvloeden door de omvang van een boek? Zoek jij wel eens bewust een dun boek uit nadat je weken hebt zitten zwoegen op een dikke pil? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen hiermee!10 reacties

 • 22 augustus, 2019 om 17:31
  Hedwig zegt:

  Doe mij ook maar boeken van rond de 300 pagina’s. Vaak vind ik dat er in dikke pillen te veel wordt uitgeweid over van alles en nog wat en dan heb ik de neiging diagonaal verder te lezen of het boek weg te leggen.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Hedwig Beantwoorden

 • 22 augustus, 2019 om 20:50
  Nicole Vrielink zegt:

  Dit vind ik een hele moeilijke vraag. Ja soms zit een dik boek tegen, maar het kan ook heerlijk zijn. En dunne boekjes net zo. Waarschijnlijk is het dus echt afhankelijk van het boek zelf en is op voorhand niet te zeggen of je liever een dun of een dik boek leest. Maar wat zou het ook! Lees wat jij wilt lezen en bevalt het niet dan leg je het toch weer aan de kant?

  Ikhartje(1) deze reactie

  Nicole Vrielink Beantwoorden

 • 23 augustus, 2019 om 10:56
  Jantine zegt:

  Ik vind dikke boeken vaak heel fijn, als ik ze maar op mijn e-reader heb staan. En toch vind ik het soms heerlijk om een dunner boek te lezen. Het ligt denk ik ook echt aan mijn stemming en of ik in een dik boek ga kunnen komen.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Jantine Beantwoorden

  • 31 augustus, 2019 om 23:19
   Leesdame zegt:

   Een vlot en kort verhaal kan heerlijk zijn als je tegen een leesdip aanhikt.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 23 augustus, 2019 om 11:09
  Tanneke zegt:

  Heel apart, maar dunne boekjes laat ik vaak liggen. Ik lees liever een boek waar ik heerlijk lang van kan genieten dan een dun boekje wat ik snel uit heb. Als een boek mij pakt heb ik moeite om aan een volgend boek te beginnen. Dan heb ik een paar dagen nodig om het vorige boek uit mijn hoofd te krijgen. Dan heb ik moeite om weer nieuwe personages te leren kennen. Aangezien ik graag lees, wil ik dus niet te vaak een nieuw boek moeten beginnen. Dus….dan liever dikke boeken.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Tanneke Beantwoorden

  • 31 augustus, 2019 om 23:18
   Leesdame zegt:

   Wat leuk dat je zo graag dikke boeken leest en interessant om jouw visie te lezen waarom je daar graag voor kiest Tanneke! 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 23 augustus, 2019 om 21:00
  Annelies zegt:

  Ik vind 300 pagina’s ook wel een mooi gemiddelde. Pas las ik 22-11-1963 van Stephen King: meer dan 800 pagina’s. En ik deed er letterlijk weken over, gewoon omdat ik zo geïntimideerd was door de dikte. Het leek me gewoon niet de moeite om even een kwartiertje of een half uurtje te lezen, want ik zou het verschil toch niet zien. En dus bleef het boeken weken liggen. Heel vreemd eigenlijk dat de dikte van een boek zo’n effect kan hebben.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Annelies Beantwoorden

  • 31 augustus, 2019 om 23:17
   Leesdame zegt:

   Ja, en toch als je steeds kwartiertjes leest, kom je toch verder in een boek hoor, ook al lijkt dat niet zo. Ik las bij Eline Vere elke dag zo’n 20 minuutjes en langzaam zag ik mijn vordering toch groeien op Goodreads. Gek is dat eigenlijk, want bij een boek van 300 pagina’s pak je het wel sneller op voor een kwartiertje of een half uurtje. Ik herken het wel 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 31 augustus, 2019 om 22:19
  Lalagè zegt:

  Het valt mij op dat dikke boeken vaak hoge waarderingen krijgen op bijvoorbeeld Goodreads. Misschien komt dat wel doordat de sterren worden gegeven door degenen die erdoorheen kwamen en die vonden het zo goed dat ze het zo lang volhielden. Bij een dunner boek heb je toch eerder de neiging om nog door te zetten, ook al bevalt het niet zo goed. En als je voor een dikker boek kiest, ben je misschien wel kritischer, omdat je weet dat het wel even gaat duren. Soms kies ik bewust eerst voor een boek van normale omvang en pas daarna voor een dik boek van een bepaalde schrijver.

  Het liefst wissel ik af, ook tussen dik en dun. Ik lees altijd een paar boeken tegelijk maar daar zijn nooit twee van meer dan 400 bladzijden bij.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Lalagè Beantwoorden

  • 31 augustus, 2019 om 23:14
   Leesdame zegt:

   Dat vind ik een interessante visie, die je hier deelt. Ik heb daar eerlijk gezegd nooit op gelet, of dikke boeken hogere waarderingen krijgen. Daar ga ik eens op letten!

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Leesdame vraagt zich af… is de dikte van belang?

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten