14 december 2022
Leesdame vraagt zich af: las jij vroeger ook de boeken van Lemniscaat?
Ik was verrast! Ik zag in Kobo Plus dat er een rijtje historische jeugdromans van Thea Beckman was toegevoegd!
Vroeger had ik een kast vol Lemniscaat boeken. Ze hadden een harde kaft, met een papieren omslag eromheen. Simone van der Vlugt schreef haar historische jeugdboeken voor Lemniscaat, maar ze hadden ook prachtige verhalen van Evert Hartman (Het onzichtbare licht), Lieneke Dijkzeul (Kortsluiting) en natuurlijk Thea Beckman! Dankzij haar leerde ik veel over geschiedenis.
Ik heb haar net niet ontmoet
Thea Beckman zou signeren bij mij in de buurt en ik wou graag ‘Saartje Tadema’ laten signeren. Maar daar kwam wat tussen en het lukte me niet om te gaan. Niet lang daarna overleed Thea Beckman. Ik heb veel boeken van haar in de kast. Ze schreef erg beeldend en gedetailleerd. Vooral ‘Kruistocht in spijkerbroek’ was voor mij als 14-jarige een enorme uitdaging. Ik herlees nu ‘Saartje Tadema’ en ik vraag me af of jongeren van nu deze schrijfstijl kunnen waarderen.
Ik heb trouwens niet alles van Thea Beckman gelezen. ‘Hasse Simonsdochter’ bijvoorbeeld nog niet. ‘Kinderen van moeder aarde’ ligt ook al 25 jaar ongelezen in mijn kast, dat trok me toen niet zo aan. Dankzij Lemniscaat leerde ik ook veel Scandinavische auteurs kennen. Zoals Unni Lindell en Annika Thor. Lemniscaat was eigenlijk de fundering voor mijn leesleven als je het zo bekijkt haha.
Leesdame vraagt zich af…
Las jij vroeger ook Lemniscaat-boeken en zo ja, welke boeken waren dat?
13 reacties
15 december, 2022 om 06:19
AnnaIk heb als kind al die boeken gelezen en als volwassene vaak herlezen. De trilogie over Thule was bij mij juist favoriet. Hasse Simons dochter en het onzichtbare licht ook. Ik ben ook heel blij dat de boeken nu in Kobo Plus staan.
15 december, 2022 om 21:57
LeesdameAls ik jullie reacties zo lees, dan moet ik echt een keer opnieuw beginnen in de trilogie van Thule! Ik ga ‘Hasse Simonsdochter’ ook nog een keer lezen binnenkort. Ik hoop dat de boeken van Evert Hartman ook toegevoegd worden.
15 december, 2022 om 19:01
LalagèIk zag hetzelfde in de online bieb! Als kind heb ik zeker boeken van Evert Hartman gelezen en ook van Thea Beckman, maar ik kan me niet meer precies herinneren welke. In elk geval ‘Kruistocht in spijkerbroek’. En bij ‘Kinderen van Moeder Aarde’ had ik hetzelfde als jij, al vermoed ik dat ik per ongeluk het derde deel van de trilogie, ‘Het gulden vlies van Thule’ te pakken had, waar ik niks van begreep… of ik was er te jong voor. Twee jaar geleden heb ik die serie alsnog gelezen en ik vond het fantastisch.
Komend jaar wil ik Hasse Simonsdochter gaan lezen, omdat het in de Grote Vriendelijke 100 staat.
15 december, 2022 om 21:58
LeesdameDat weet ik nog, ik heb jouw recensie toen met belangstelling gelezen. Ooit de film va Kruistocht in spijkerbroek gezien?
15 december, 2022 om 22:10
Lalagènee, is die goed?
15 december, 2022 om 23:40
LeesdameNou… het gaat, maar geweldig is het ook niet.
16 december, 2022 om 17:51
Niek ChenAh, nu je het zegt, ja die heb ik vroeger ook gelezen en vond ik er heel mooi uitzien met die tekeningen op de kaft. Welke boeken het zijn geweest weet ik niet meer maar wel dat ze speciaal waren.
19 december, 2022 om 20:37
LeesdameYep en onderaan dat Lemniscaat-tekentje. De boeken stonden ook zo mooi op de plank naast elkaar weet ik nog.
17 december, 2022 om 20:43
JoséJa, heerlijk vond ik die ! Ik kan me nog maar twee titels herinneren: “Dolwazen en druiloren” en “Augurken met slagroom”. Die laatste zou ik vanwege de titel best nog eens willen lezen, geen idee meer waar hij over ging…
18 december, 2022 om 00:01
LeesdameBedoel je deze?
Stephanie ligt met zichzelf en met de hele wereld overhoop. Met haar ouders kan ze niet goed opschieten, maar die kunnen het met elkaar ook niet vinden. Op school gaat het niet goed. En haar vriendinnetjes zijn al ongesteld, maar zij nog niet. Stephanie voelt zich vreselijk eenzaam. Alleen aan haar kat Garfunkel kan zij haar problemen kwijt, en in haar dagboek. Als ze alles opschrijft, kan ze het allemaal beter aan. Vol humor, maar ook verontwaardigd geeft ze in haar dagboek heel origineel haar mening over de volwassenen en hun wereld. In haar opstandigheid probeert ze de aandacht te trekken door augurken met slagroom te eten, door van huis weg te lopen….
18 december, 2022 om 20:39
JoséJa ! 🙂
19 december, 2022 om 09:32
JennIk heb geen idee welke boeken dat allemaal waren, maar de schrijvers die je noemt las ik zeker. Ik heb volgens mij wel alles van Thea Beckman gelezen 🙂 Soms herlees ik nog wat.
19 december, 2022 om 20:37
LeesdameLemniscaat had veel schrijvers in hun fonds. Jan Terlouw bijvoorbeeld, maar ook Annika Thor en Monica Furlong (Heksenkind). Leuk dat jij ook veel Thea Beckman las!
Wellicht ook interessant voor je:
Lees meer in de rubriek: persoonlijk