16 februari 2012

Leestweeps, een interactieve leesclub op Twitter!

LeestweepsOp Twitter kwam ik ze al tegen: de online leesclub Leestweeps. Daar wilde ik graag meer over weten! Dus vroeg ik of ze tijd hadden voor een interview. En dat hadden ze 🙂 Ik vroeg ze toen dan ook het hemd van het lijf! Lees je mee?

Wie zijn jullie en hoe kwamen jullie op het idee om een leesclub op Twitter te beginnen
Wij zijn Marije van der Haar-Peters en Manon Müller-Jansen, een eindredacteur en een freelance tekstschrijver, met een voorliefde voor boeken/lezen 🙂

Ik (Manon) deed een oproep via Twitter en Linkedin, met de vraag wie zich wilde aansluiten bij een (door mij opgerichte) leesclub, hier in Deventer. Ik kreeg daarop allemaal leuke reacties, maar juist van Tweeps buiten Deventer, die dus door de afstand niet konden meedoen. Dat was natuurlijk jammer. Toen Marije daarna tweette: ‘waarom niet online?’, was een idee geboren. In no time kreeg het vorm en kijk waar we nu staan J!

Hoe kiezen jullie de leesclub-boeken uit?
Omdat we graag snel wilden starten, hebben we in tweespraak het eerste boek gekozen: Toen god een konijn was, van Sarah Winman, Orlando Uitgevers.
De overige 4 boeken (we willen 5 boeken per jaar lezen) kiezen we samen met de tweeps/volgers. We hebben een oproep gedaan voor tips en suggesties en daar zijn heel veel mooie reacties uitgekomen. Daaruit stellen we nu een top 3 samen, die als poll op de site komt. Dan kunnen tweeps alsnog stemmen. En daaruit rolt dan het boek voor de 2e leesavond, op 4 juni a.s.!

Welk soort boeken kunnen leden van de leesclub verwachten?
Het boekenaanbod is gevarieerd, met de nadruk op Nederlandse en buitenlandse literatuur. Wie weet lezen we ook een kinderboek.

Zijn jullie straks op meer plekken te vinden op internet dan alleen Twitter, bijvoorbeeld Facebook?
Nee, we zijn een Twitterleesclub, dus dat blijft de basis. We zullen onze activiteiten zeker gaan uitbreiden, de komende tijd, maar dat doen we via Twitter en onze website: Twitterleesclub.nl

Er zijn al eerder Twitter-leesclubs geweest, maar die waren na drie maanden al verdwenen. Zijn jullie niet bang dat jullie hetzelfde overkomt? En hoe willen jullie voorkomen dat het na een paar maanden doodbloedt?
Ja, dat klopt en dat is zeker een risico. Maar we denken dat we – doordat het aspect ‘afstand’ hier bijvoorbeeld geen rol speelt – al een belangrijke factor kunnen omzeilen. Daarbij komt dat iedereen per boek kan instappen, en dus niet ‘verplicht’ is de 5 boeken te lezen. We hebben het concept zo flexibel mogelijk gemaakt, zodat het voor iedereen mogelijk is om mee te doen, en het daarbij leuk blijft!

Jullie kunnen vast nog genoeg leden gebruiken… Wat willen jullie zeggen tegen de mensen die nog twijfelen?
Lezen is leuk, maar je doet het altijd alleen en als je iets over een boek wilt delen, moet je maar net iemand kennen die het ook heeft gelezen. Je kunt je natuurlijk aansluiten bij een traditionele leesclub, maar niet iedereen heeft daar tijd en gelegenheid voor. @Leestweeps is een mooi voorbeeld van lezen 3.0: Iedereen kan – gewoon vanuit zijn eigen luie stoel – meepraten over het boek dat we lezen, met leesliefhebbers uit het hele land!

En aanvullend op dit interview schreven deze leuke dames nog het volgende:
‘Het is geweldig om te zien welk enthousiasme er losbarstte op Twitter, nadat we ons idee hadden gelanceerd!
We hebben inmiddels ruim 300 volgers, er is een run op het boek bij bibliotheken, tweeps roepen elkaar al op het boek te (mogen) lenen, we hebben in samenwerking met Orlando Uitgevers een RT-actie mogen doen, waarbij een volger een gesigneerd exemplaar heeft gewonnen. Het lijkt erop dat bol.com het e-book in prijs heeft verlaagd, nav ons initiatief en we krijgen enorm veel enthousiaste reacties van tweeps die voor de eerste keer meedoen met een leesclub. Het is overweldigend wat er allemaal gebeurt!
Intussen borrelen er allerlei nieuwe ideeën op; we zijn aan het broeden op allerlei andere initiatieven.
Het zou bijvoorbeeld leuk zijn als volgers de hashtag #leestweeps ook gaan gebruiken om andere boekentips, mooie citaten, data voor lezingen, boekenmarkten en nog veel meer uit te wisselen. Een platform voor lezende tweeps dus! Ook denken we aan chatsessies met (de) schrijver(s), extra boeken voor wie tijd en zin heeft en allerlei andere leuke acties om onze volgers te verrassen!’

Leesdame wenst Manon en Marije heel veel succes met hun leesclub Leestweeps. Wil je ook lid worden van hun online club? Klik dan hier voor meer informatie.

2 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: