Levenshaast van Ingeborg van Beek

levenshaast coverIk las de autobiografie ‘Levenshaast’ vrij snel uit. Ingeborg van Beek krijgt na een epileptische aanval te horen dat ze een hersentumor heeft. In ‘Levenshaast’ doet ze haar verhaal over deze periode in haar leven.

Ingeborg van Beek is in ‘Levenshaast’ samen met Peter en heeft twee kinderen. Ze heeft een goede baan op de Zuidas en leeft gehaast, heel gehaast. In plaats van op de rem te staan na de diagnose raast ze maar verder. Ze ondergaat een heftige operatie, gaat van scan naar scan en haar emoties liggen overhoop.

Vlot, maar ook grof en afstandelijk
Ingeborg schrijft vlot, maar met weinig gevoel, hierdoor wordt het moeilijk om dichtbij haar te komen. Daarbij is haar schrijfstijl bij vlagen grofgebekt, bot en afstandelijk. In dit waargebeurde verhaal volgen we echter maar een klein deel van haar leven, dus is het lastig oordelen over hoe Ingeborg van Beek in werkelijkheid is, maar de indruk die ik met dit boek kreeg was niet echt positief.

Ingeborg leeft een jetset-leven tussen zakenlui en heeft een obsessie voor haar werk. Er wordt gefeest, er is veel alcohol en zelfs drugs. Ondanks haar diagnose, medicatie en mogelijke epileptische aanvallen. Ingeborg dendert maar door, om maar niet stil te hoeven staan bij het leven zelf. Hiermee verliest ze af en toe de grip op de werkelijkheid. Ze kampt met levensvragen en emotionele problemen en bezoekt diverse hulpverleners.

Lastige situatie
Ik begrijp dat het je houding en je gedrag drastisch kan veranderen als je de diagnose hersentumor krijgt. Maar ik vraag me af of ik dat wel een legitiem excuus vind om mensen in je naaste omgeving zo bot en respectloos te behandelen. Ook gebruikt Ingeborg van Beek ietwat neerbuigende bijnamen voor mensen die ze tegenkomt in diverse takken van de hulpverlening.

Misschien was het haar manier van omgaan met deze situatie, maar ik zou het persoonlijk niet prettig vinden als ik mezelf met zo’n bijnaam tegen zou komen in een boek van iemand die ik met -goede bedoelingen- heb geholpen.

Gevoel
Ingeborg van Beek legt met ‘Levenshaast’ een deel van haar leven bloot, er valt zeker wel iets te zeggen over het feit dat ze zichzelf ook niet spaart, ze is zelf ook kritisch over haar eigen gedrag en wat ze aanricht. Het lastigste is echter dat er zo weinig gevoel in haar boek is gestopt, waardoor het vooral lastig wordt om met haar mee te leven en om haar rare acties en uitspraken te begrijpen.

Ik heb diverse filmpjes gezien op Youtube met Ingeborg aan het woord over haar boek en daar praat ze wel met gevoel, toont ze liefde naar haar gezin toe en komt ze minder afstandelijk over. Ik begrijp ook uit interviews dat Ingeborg en Peter uit elkaar zijn en dat ze al een tijd een nieuwe relatie heeft.

Wat me vooral opvalt in de interviews is berusting in haar verhaal en houding en het boek is juist geschreven in de periode dat haar leven haastig was. Het boek is van 2016, dus begrijpelijk dat het leven van Ingeborg in die tussentijd nogal veranderd is.

 

 


Reageer op: Levenshaast van Ingeborg van Beek

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten