Lezen op de e-reader… Hoe is dat?

eraederAl een dik half jaar lees ik met veel plezier op een e-reader. Sinds een weekje heb ik nu een nieuwe e-reader en dat is de Bebook Neo (die met het touchscreen en de stylus) en hij bevalt me ook prima! Al was het eerst natuurlijk even wennen met de stylus.

Ik vind het wel leuk om daar even een blogje over te wijden, want ik krijg op Twitter en Facebook best veel vragen over mijn e-reader. Ook zijn er best wel wat vooroordelen omtrent digitaal lezen. Ik hoop met mijn blogpost wat helderheid hierover te geven. Vandaag zal ik dus hier wat vragen behandelen.

Is lezen op een e-reader wel prettig?
Ja, het is eigenlijk hetzelfde als bij een echt boek. Ik heb nooit het gevoel dat ik via een schermpje aan het lezen ben. Het is heel rustig voor je ogen. Vooral buiten in de zon leest het prettig en het weegt nauwelijks iets. Hou maar eens vijf minuten Mannen die vrouwen haten vast met een hand… Op de e-reader weegt elk boek even zwaar en dat weegt dus bijna niets!

Maar mis je dan niet het gevoel van een echt boek in je handen?
Nee, want ik heb nog steeds een echt boek in mijn handen. Maar dan alleen in een andere vorm.

Zijn er ook nadelen?
Ja! Als je ‘m laat vallen en je krijgt schermbreuk ben je dus ook alles kwijt. Maak dus altijd een back-up van je ebooks! En als ze je reader stelen, ben je ook je gehele bibliotheek kwijt. Ook blijft de e-reader een elektronisch apparaat en dus het kan ook voorkomen dat je e-reader blijft hangen (dan reset je de boel weer) Of soms wil een ebook echt niet openen op je e-reader. Dat heb ik ook wel eens gehad, maar ook dat kun je weer eenvoudig oplossen met behulp van het programma Calibre.

Lees je nog wel eens echte boeken?
Ja hoor, je krijgt heus niet ineens een afkeer van papieren boeken. 🙂

Duurt het lang voordat je een ebook kunt gaan lezen?
Kopen, downloaden en naar je reader slepen = nog geen 5 minuten

Is het ingewikkeld om een e-reader aan te sluiten en in te stellen?
Goed, ik zal eerlijk zijn: ja, dat is in het begin even moeilijk. Maar het wijst zich altijd vanzelf uit. Maak je zelf niet gek door eerst de gebruiksaanwijzing te lezen, want 80% van die informatie heb je niet nodig.

Kun je nog zonder een reader?
Nee… Als je ‘m niet hebt, dan weet je ook niet wat je mist. Maar zodra je gewend raakt aan ebooks lezen wil je ook niet anders meer. Zo voelt het bij mij dan.

Waar moet ik op letten als ik een e-reader ga kopen?
De prijs, wat dat verschilt nogal per winkel!
En verder kun je jezelf eerst uitgebreid oriënteren op internet en kijken welke e-reader bij je past. Je hebt simpele e-readers zonder allerlei fratsen. Je hebt readers met een touchscreen en wifi. Dus, vergelijken is altijd wel verstandig! De Bebook is bijvoorbeeld weer in te stellen op Nederlands, dat is dan weer makkelijk als Engels niet je sterkste kant is. Dat zijn allemaal dingen waar je op kunt letten voordat je overgaat op aanschaf.


4 reacties

 • 27 januari, 2012 om 19:23
  Sandra3619 zegt:

  Leuk om te lezen!

  Een vriendin van mij wil er al jaren eentje maar heeft er nog steeds geen één gekocht. Ik ga haar even een linkje sturen van dit artikel, handig!

  Ikhartje(0) deze reactie

  Sandra3619 Beantwoorden

 • 29 januari, 2012 om 13:12
  Pippi zegt:

  Misschien is het suf om deze vraag te stellen, maar zitten hier mogelijkheden op die een iPad niet heeft? Aantekeningen maken misschien?

  Ikhartje(0) deze reactie

  Pippi Beantwoorden

 • 29 januari, 2012 om 14:32
  Leesdame zegt:

  Jazeker, ik kan aantekeningen maken op de Neo, ik kan zelfs erop tekenen (zoals vroeger met die magneettekenborden)

  Een Ipad heeft natuurlijk meer mogelijkheden. Maar als het echt om het lezen gaat dan denk dat een aparte e-reader dan een betere optie is. Omdat ik zelf bijvoorbeeld hele vermoeide ogen krijg van lezen op een verlicht scherm.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Leesdame Beantwoorden

 • 2 februari, 2012 om 00:35
  ImNoLady zegt:

  ik heb zelf een av autovison AV-701
  een simpel handzaam apparaat wat doet wat het moet doen
  Ideaal moet ik zeggen, in de zomer zit ik op de camping en het is makkelijker om de reader mee te nemen dan de dozen vol boeken die ik anders altijd mee sleepte. Of denk aan een ziekenhuisbezoek, dokter enz moet ik wachten? geen probleem pak me reader en lezen maar. Bevalt het boek niet geen probleem, er staan vaak rond de 1200 op dus keuze genoeg.

  Natuurlijk lees ik ook nog “gewone” boeken, dat blijft en me boekenkast wil ook gevuld worden hahahaha

  Ikhartje(0) deze reactie

  ImNoLady Beantwoorden

Reageer op: Lezen op de e-reader… Hoe is dat?

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten