27 januari 2012

Lezen op de e-reader… Hoe is dat?

eraederAl een dik half jaar lees ik met veel plezier op een e-reader. Sinds een weekje heb ik nu een nieuwe e-reader en dat is de Bebook Neo (die met het touchscreen en de stylus) en hij bevalt me ook prima! Al was het eerst natuurlijk even wennen met de stylus.

Ik vind het wel leuk om daar even een blogje over te wijden, want ik krijg op Twitter en Facebook best veel vragen over mijn e-reader. Ook zijn er best wel wat vooroordelen omtrent digitaal lezen. Ik hoop met mijn blogpost wat helderheid hierover te geven. Vandaag zal ik dus hier wat vragen behandelen.

Is lezen op een e-reader wel prettig?
Ja, het is eigenlijk hetzelfde als bij een echt boek. Ik heb nooit het gevoel dat ik via een schermpje aan het lezen ben. Het is heel rustig voor je ogen. Vooral buiten in de zon leest het prettig en het weegt nauwelijks iets. Hou maar eens vijf minuten Mannen die vrouwen haten vast met een hand… Op de e-reader weegt elk boek even zwaar en dat weegt dus bijna niets!

Maar mis je dan niet het gevoel van een echt boek in je handen?
Nee, want ik heb nog steeds een echt boek in mijn handen. Maar dan alleen in een andere vorm.

Zijn er ook nadelen?
Ja! Als je ‘m laat vallen en je krijgt schermbreuk ben je dus ook alles kwijt. Maak dus altijd een back-up van je ebooks! En als ze je reader stelen, ben je ook je gehele bibliotheek kwijt. Ook blijft de e-reader een elektronisch apparaat en dus het kan ook voorkomen dat je e-reader blijft hangen (dan reset je de boel weer) Of soms wil een ebook echt niet openen op je e-reader. Dat heb ik ook wel eens gehad, maar ook dat kun je weer eenvoudig oplossen met behulp van het programma Calibre.

Lees je nog wel eens echte boeken?
Ja hoor, je krijgt heus niet ineens een afkeer van papieren boeken. 🙂

Duurt het lang voordat je een ebook kunt gaan lezen?
Kopen, downloaden en naar je reader slepen = nog geen 5 minuten

Is het ingewikkeld om een e-reader aan te sluiten en in te stellen?
Goed, ik zal eerlijk zijn: ja, dat is in het begin even moeilijk. Maar het wijst zich altijd vanzelf uit. Maak je zelf niet gek door eerst de gebruiksaanwijzing te lezen, want 80% van die informatie heb je niet nodig.

Kun je nog zonder een reader?
Nee… Als je ‘m niet hebt, dan weet je ook niet wat je mist. Maar zodra je gewend raakt aan ebooks lezen wil je ook niet anders meer. Zo voelt het bij mij dan.

Waar moet ik op letten als ik een e-reader ga kopen?
De prijs, wat dat verschilt nogal per winkel!
En verder kun je jezelf eerst uitgebreid oriënteren op internet en kijken welke e-reader bij je past. Je hebt simpele e-readers zonder allerlei fratsen. Je hebt readers met een touchscreen en wifi. Dus, vergelijken is altijd wel verstandig! De Bebook is bijvoorbeeld weer in te stellen op Nederlands, dat is dan weer makkelijk als Engels niet je sterkste kant is. Dat zijn allemaal dingen waar je op kunt letten voordat je overgaat op aanschaf.

4 reacties

 • 27 januari, 2012 om 19:23
  Sandra3619 zegt:

  Leuk om te lezen!

  Een vriendin van mij wil er al jaren eentje maar heeft er nog steeds geen één gekocht. Ik ga haar even een linkje sturen van dit artikel, handig!


  Sandra3619
  Beantwoorden

 • 29 januari, 2012 om 13:12
  Pippi zegt:

  Misschien is het suf om deze vraag te stellen, maar zitten hier mogelijkheden op die een iPad niet heeft? Aantekeningen maken misschien?


 • 29 januari, 2012 om 14:32
  Leesdame zegt:

  Jazeker, ik kan aantekeningen maken op de Neo, ik kan zelfs erop tekenen (zoals vroeger met die magneettekenborden)

  Een Ipad heeft natuurlijk meer mogelijkheden. Maar als het echt om het lezen gaat dan denk dat een aparte e-reader dan een betere optie is. Omdat ik zelf bijvoorbeeld hele vermoeide ogen krijg van lezen op een verlicht scherm.


  Leesdame
  Beantwoorden

 • 2 februari, 2012 om 00:35
  ImNoLady zegt:

  ik heb zelf een av autovison AV-701
  een simpel handzaam apparaat wat doet wat het moet doen
  Ideaal moet ik zeggen, in de zomer zit ik op de camping en het is makkelijker om de reader mee te nemen dan de dozen vol boeken die ik anders altijd mee sleepte. Of denk aan een ziekenhuisbezoek, dokter enz moet ik wachten? geen probleem pak me reader en lezen maar. Bevalt het boek niet geen probleem, er staan vaak rond de 1200 op dus keuze genoeg.

  Natuurlijk lees ik ook nog “gewone” boeken, dat blijft en me boekenkast wil ook gevuld worden hahahaha


  ImNoLady
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: