19 juni 2012

Lezen op vakantie… tips!

lezen op vakantieVandaag ga ik het hebben over lezen op vakantie. Nee, ik geef geen titels weg, dat kan iedereen lekker voor zichzelf bepalen. Maar ik ga wel tips weggeven over lezen op vakantie.

Vaak hoor ik dat mensen één lekker dik boek meenemen. Mijn advies is: kies twee ‘gewone’ boeken. Stel dat je aan de andere kant van de wereld bent en dat dikke boek valt al na 25 pagina’s tegen… Zit je daar en je had maar één boek bij je. Als je 2 normale boeken bij hebt, neem je net zoveel plek in beslag in je koffer, maar je hebt dan wel 2 boeken waaruit je kunt kiezen.

Sommige mensen kopen speciaal nieuwe boeken voor de vakantie, maar waar komen je boeken straks terecht? Denk aan het zand, water, vochtige temperaturen, extreme regenbuien, vlekken van ijs, snoep en drank… Prop je ze in een strandtas? Slingeren ze van hotel naar hotel? Of misschien in een rugzak tussen de andere spullen gewrongen zodat de kaft valse vouwen krijgt? Denk daar even aan als je bijna 20 euro gaat afrekenen voor een nieuw boek. Kies dan liever voor pockets, boeken die al wat beschadigd zijn, of tweedehands boeken. Deze boeken kunnen best wel een stootje hebben.

Geen ruimte in je koffer? Dwarsliggers en bookazines (boek in tijdschriftvorm) wegen nauwelijks wat en nemen ook nauwelijks plek in beslag.

Sommige mensen nemen een zware klassieker mee op vakantie, omdat ze dan eindelijk tijd hebben om die klassieker te lezen. Dat zou ik zelf nooit doen! Ik lees graag thrillers, dus dan zou ik ook thrillers meenemen. Vakantie = genieten, waarom zou ik mezelf uitputten met een ingewikkelde, saaie klassieker? Ik lees die thuis ook niet en ik weet zeker dat ik op vakantie dat boek alleen maar opzij zou schuiven.

Alles uitgelezen? Je kan in een plaatselijke boekhandel misschien een Engelstalig boek scoren. Maar ja, als je liever Nederlands leest is dat niet echt een optie. Wat dacht je van spontaan ruilen met andere Nederlandse vakantiegangers? Best leuk om met twee boeken op vakantie te gaan en met twee andere titels weer terug te komen… Stel het gewoon voor, op vakantie zijn mensen sowieso al spontaner dan thuis.

Boeken van een ander meenemen? Dat zou kunnen, maar denk even aan, zoekgeraakte koffers, zandkorrels op het strand, vlekken, water en vochtige temperaturen en dan aan het moment dat je uit moet leggen dat iemands favoriete boek kwijt is of niet meer fatsoenlijk te lezen is. Denk ook even na bij biebboeken en de boete achteraf als ze beschadigd zijn. Boeken zijn echt niet duur. Voor een paar euro heb je al een leuke pocket, waarom zou je dan andermans boeken gevaar laten lopen? Geloof me, ik praat uit ervaring, drie van mijn boeken zijn al in Spanje geweest, terwijl ik daar nog nooit geweest ben en ik kan je zeggen: dat was te zien!

Als laatste: op je e-reader kan je zoveel boeken zetten als je wil. Dat zou de gouden tip kunnen zijn….Kunnen… Maar eerlijk: als ik naar een land zou gaan met vochtige temperaturen waar ik van hot naar her reis, of weet dat ik vaak op het strand of bij het zwembad zou zitten, dan laat ik mijn Bebook lekker thuis en laad ik mijn koffer vol met pockets en andere boeken die een stootje kunnen hebben.

8 reacties

 • 19 juni, 2012 om 16:10
  Sandra3619 zegt:

  Goede tips! Als ik met mijn BFF op vakantie gaan (2 weken) nemen we allebei 4 boeken mee die de ander ook nog niet kent, kunnen we ze uitlenen aan elkaar.
  Maarrrr, dit jaar hoeft dat niet meer, heb een E-reader gekocht, zo handig (en ach, ook gelijk eentje kado gedaan aan mijn BFF). Lijkt mij superhandig op vakantie (ik houd niet van strand en zwemmen, dus hij gaat zeker mee).


  Sandra3619
  Beantwoorden

 • 19 juni, 2012 om 16:46
  Leesdame zegt:

  Hoi Sandra 🙂
  Waar is jouw blog eigenlijk gebleven? Ik kan je bijna nergens meer terugvinden. Mail me anders even als je liever hier geen antwoord geeft. (via contact met leesdame)


  Leesdame
  Beantwoorden

 • 19 juni, 2012 om 17:14
  Caroline Brouwer zegt:

  Zo’n e-reader is juist super handig op vakantie. Heel veel boeken bij je en op dat moment kun je kiezen waar je zin in hebt. Neemt geen plaats in en weegt niets. Eén nadeel je kunt hem niet zomaar ergens laten liggen, maar dat kun je ook niet met je telefoon en camera.


  Caroline Brouwer
  Beantwoorden

 • 19 juni, 2012 om 17:43
  Leesdame zegt:

  Eerlijk gezegd durf ik mijn Bebook niet mee te nemen, dan zou ik er een goedkope reserve e-reader bijkopen. Ben veel te zuinig op mijn e-reader namelijk 🙂


  Leesdame
  Beantwoorden

 • 19 juni, 2012 om 18:44
  Alexandra zegt:

  Goeie tips! Ik had tijdens mijn schrijfvakantie ook dunne boeken en bookazines mee, heel handig. Een vriendin die me later kwam vergezellen had een kleine e-reader bij zich, dat zag er toch wel handig uit hoor. In haar geval ook nodig, ze had op de heenreis al 4 kilo overgewicht hahaha. Maar ja, in Nederland hebben de meeste boeken nog geen elektronische tegenhanger.


  Alexandra
  Beantwoorden

 • 20 juni, 2012 om 08:39
  Lisa zegt:

  Wat een goede tips!! Ga al dan niet op vakantie.. Maar dat maakt niet uit. Zeker de tip, ruilen met een ander op je vakantie plek had ik nog niet aan gedacht. Thanks Leesdame!!


 • 20 juni, 2012 om 21:38
  Krabbel poot zegt:

  Hele leuke tips!


  Krabbel poot
  Beantwoorden

 • 22 juni, 2012 om 09:27
  ladyNina zegt:

  Handige tips! Ik neem dit jaar voor het eerst mijn eReader mee, ook gewoon naar het zwembad. Aangezien ik met mijn ouders op vakantie ga en zij nooit gaan zwemmen, kan ik hem daar gewoon achterlaten 🙂


  ladyNina
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: