13 september 2014

Lezen tijdens drukte

meer lezenIedereen heeft wel eens een drukke week. Zo’n week dat je van alles moet doen en nauwelijks tijd vrij hebt om te kunnen lezen. Niet erg en een week zonder boeken overleven we ook wel weer, maar het wordt wat stressvoller als er een stapeltje recensie-boeken dwingend jouw kant op kijkt.

En nog stressvoller als daar nóg een boek of twee bovenop belandt. Raak niet in paniek, want er zijn oplossingen en mogelijkheden om toch toe te komen aan lezen! Vandaag tips, hoe je een drukke week doorkomt, terwijl de recensie-stapel je toekijkt.

De meeste boekbloggers werken de recensie-boeken af op volgorde van binnenkomst. Maar waarom eigenlijk?! Als boek drie van de stapel lekker dun en luchtig leesvoer is, waarom zou je dan niet beginnen met dat boek? Of als boek vier een korte verhalenbundel is, die makkelijk tussendoor te lezen is, zou dat boek niet eerder in aanmerking komen voor een drukke week? Kies dus voor deze drukke week zorgvuldig je boek uit en let even niet op de volgorde van binnenkomst.

Maar dan het volgende…hoe maak je tijd? Een harde, maar doeltreffende tip: zet je wekker een half uur eerder en lees in dat half uurtje voordat je opstaat. Ook hier geldt: ga niet voor iets moeilijks als je net als ik geen ochtendmens bent. Lees je digitaal? Mijn e-reader kan altijd mee in mijn tas. Zit ik ergens lang te wachten, dan kan ik mooi tien minuutjes verder lezen. Beter in een boek, dan in een verouderde Libelle waar honderd mensen al in hebben gebladerd.

Vind je het moeilijk -of pijnlijk- om een half uur eerder wakker te worden, dan kun je ’s avonds ook een half uurtje eerder in bed kruipen met je boek. Maar praktijk wijst uit dat zoiets wel vaak voorgenomen wordt, maar zelden uitgevoerd wordt… Maar zou je het doen en ook het half uurtje ochtend erbij pakken, dan heb je een uur extra leestijd gewonnen.

Okay… is dat opstaan en op tijd naar bed gaan geen optie voor jou… dan heb ik nog een tip. Je probeert drie momenten te pakken waar je tien minuutjes kunt lezen op een dag. Dat is een half uur per dag bij elkaar. Tien minuutjes haal je al tijdens je lunchpauze bijvoorbeeld, of je neem je boek mee tijdens het rookmomentje buiten. Ik lees op een hele drukke dag steeds kleine stukjes. Aan het einde van de dag heb ik toch zo’n 50 pagina’s weggelezen. En die korte leesmomentjes zijn lekker meegenomen en bieden ook wat rust tijdens drukte.

En komt het er echt niet van? Wat ik al zei, een week zonder boeken overleef je wel en je blog ook! 😉

 

 

 

 

6 reacties

 • 13 september, 2014 om 21:35
  Jessica zegt:

  Handige tips! Ik zou ook wat vaker tussendoor moeten lezen. Ik kan me sowieso toch niet lang concentreren tijdens het lezen. Dan liever 5x 10 minuten lezen dan een heel uur na elkaar.

  hartje(1)


  Jessica
  Beantwoorden

 • 13 september, 2014 om 22:10
  Ellis zegt:

  Ik lees mijn boeken ook lekker door elkaar eigenlijk.

  hartje(1)


  Ellis
  Beantwoorden

 • 14 september, 2014 om 09:52
  elmganneke zegt:

  Ik lees recensieboeken sowieso niet op volgorde, maar zoals jij het zegt: waar ik zin in heb. En meestal ga ik wel wat eerder naar bed om te lezen. Dan slaap ik ook lekkerder.

  hartje(1)


  elmganneke
  Beantwoorden

 • 14 september, 2014 om 10:00
  Esmee zegt:

  HAndige tips! Ik heb een poos wel gehad dat ik de recensie exemplaren op volgorde las, maar op een gegeven moment trok een duk boekje mij meer dan een dikke, die er al een paar dagen las. Om te voorkomen dat ik leesdipjes krijg, lees ik waar ik zin in heb op dat moment.

  hartje(1)


  Esmee
  Beantwoorden

 • 15 september, 2014 om 20:57
  Annelies zegt:

  Handige tips, bedankt!

  hartje(1)


  Annelies
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: