19 januari 2020

Like me! van Caja Cazemier

Dit boek heeft me geraakt en ik ben er stil van! Ik had nog nooit eerder iets gelezen van Caja Cazemier, dit boek kwam ik tegen op Goodreads. Nieuwsgierig las ik de recensies en ik besloot dat ik ‘Like me!’ graag wilde lezen.

Je ziet het al op de cover, het scherm van een tablet. Social media en online pesten staat centraal in dit jeugdboek. Zilver gaat naar de brugklas, ze heeft er veel zin in. Maar al gauw valt het haar tegen. Het populaire meisje Lizz heeft het al snel op haar voorzien en het duurt niet lang meer voordat Lizz de klas heeft opgestookt tegen Zilver.

Sluipenderwijs

Het begint met rotopmerking, af en toe een duw en het systematisch buitensluiten van Zilver bij een groepsactiviteit. Maar al gauw wordt het extremer, bewerkte foto’s op Instagram, nare berichtjes in groepsapps, bekladden van kleding en zelfs een bewerkte naaktfoto wordt gepost. Zilver weet zich geen raad met deze situatie, ze durft er ook met niemand over te praten. Haar vriendin Jamilla lijkt aan haar kant te staan, maar zij voelt ook de druk van de pesters als ze niet meedoet met de groep.

Zilver vraagt zich af waarom Lizz haar pest. Komt het omdat ze rood haar heeft? Komt het doordat ze Zilver heet? Maar dan is er ineens iets gek, niet zij, maar Lizz wordt vervolgens gepest. Zilver kijkt toe, ergens opgelucht dat zij nu rust heeft. Maar Zilver weet ook hoe het voelt om extreem gepest te worden. Moet ze aan de bel trekken?

Liefdevol gezin

Zilver komt uit een liefdevol gezin. Ze heeft geen vader en moeder, maar twee moeders. Haar moeders runnen een cafĂ©. Zilver’s oudere zus heet Zonne en haar jongere broertje heet Zepp. Meerdere malen voelen de moeders aan dat Zilver niet lekker in haar vel zit en proberen ze haar voorzichtig te peilen. Uiteindelijk zijn de moeders heel behulpzaam en lief als Zilver alles vertelt. Je merkt echt dat Zilver zich uiteindelijk veilig en vertrouwt voelt thuis.

Caja Cazemier schrijft toegankelijk en beeldend. Je leeft mee met Zilver en je voelt je als lezer zelfs een beetje machteloos als de mentor het pestprobleem in eerste instantie niet goed aanpakt. Het boek leest gemakkelijk en sluit goed aan bij de belevingswereld van middelbare scholieren uit de onderbouw. Op het eind lees je brieven van Zilver’s klasgenootjes. Je leest waarom ze meededen en wat ze echt voelde. Ik vond dat een mooie toevoeging!

Social media

Centraal staat social media in dit boek, met name Instagram. De meiden in het boek zijn constant bezig met hun social media kanalen en het krijgen van zoveel mogelijk likes en volgers. Ook Zilver zoekt constant bevestiging op haar Instagram-account. De accounts (en vooral de volgers en likes) van de leerlingen lijken een soort graadmeter geworden voor vriendschappen.

Daarnaast is er aandacht voor online pesten. Hoe gemakkelijk scholieren extra accounts aanmaken, elkaar helpen met pesten en bewust nare opmerkingen delen in groepsgesprekken op whatsapp. Ik vond het ook eng dat er zo weinig controle/toezicht van buitenaf was. Hierdoor hadden de pesters vrij spel in hun online wereld.

Herkenbaar?

Is de situatie uit het boek voor jou herkenbaar, of merk je dat iemand uit jouw klas wordt gepest? Ga dan naar een docent of vertrouwenspersoon bij je op school en vertel over de situatie. Caja Cazemier legt in dit boek uit waarom het zo belangrijk is dat je erover praat en dat het doorgeven van pestgedrag aan een docent niet valt onder klikgedrag. Pesten kan namelijk iemand voor een leven lang beschadigen, dus is het belangrijk dat het zo snel mogelijk stopt!

2 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: