Like me! van Caja Cazemier

Dit boek heeft me geraakt en ik ben er stil van! Ik had nog nooit eerder iets gelezen van Caja Cazemier, dit boek kwam ik tegen op Goodreads. Nieuwsgierig las ik de recensies en ik besloot dat ik ‘Like me!’ graag wilde lezen.

Je ziet het al op de cover, het scherm van een tablet. Social media en online pesten staat centraal in dit jeugdboek. Zilver gaat naar de brugklas, ze heeft er veel zin in. Maar al gauw valt het haar tegen. Het populaire meisje Lizz heeft het al snel op haar voorzien en het duurt niet lang meer voordat Lizz de klas heeft opgestookt tegen Zilver.

Sluipenderwijs

Het begint met rotopmerking, af en toe een duw en het systematisch buitensluiten van Zilver bij een groepsactiviteit. Maar al gauw wordt het extremer, bewerkte foto’s op Instagram, nare berichtjes in groepsapps, bekladden van kleding en zelfs een bewerkte naaktfoto wordt gepost. Zilver weet zich geen raad met deze situatie, ze durft er ook met niemand over te praten. Haar vriendin Jamilla lijkt aan haar kant te staan, maar zij voelt ook de druk van de pesters als ze niet meedoet met de groep.

Zilver vraagt zich af waarom Lizz haar pest. Komt het omdat ze rood haar heeft? Komt het doordat ze Zilver heet? Maar dan is er ineens iets gek, niet zij, maar Lizz wordt vervolgens gepest. Zilver kijkt toe, ergens opgelucht dat zij nu rust heeft. Maar Zilver weet ook hoe het voelt om extreem gepest te worden. Moet ze aan de bel trekken?

Liefdevol gezin

Zilver komt uit een liefdevol gezin. Ze heeft geen vader en moeder, maar twee moeders. Haar moeders runnen een café. Zilver’s oudere zus heet Zonne en haar jongere broertje heet Zepp. Meerdere malen voelen de moeders aan dat Zilver niet lekker in haar vel zit en proberen ze haar voorzichtig te peilen. Uiteindelijk zijn de moeders heel behulpzaam en lief als Zilver alles vertelt. Je merkt echt dat Zilver zich uiteindelijk veilig en vertrouwt voelt thuis.

Caja Cazemier schrijft toegankelijk en beeldend. Je leeft mee met Zilver en je voelt je als lezer zelfs een beetje machteloos als de mentor het pestprobleem in eerste instantie niet goed aanpakt. Het boek leest gemakkelijk en sluit goed aan bij de belevingswereld van middelbare scholieren uit de onderbouw. Op het eind lees je brieven van Zilver’s klasgenootjes. Je leest waarom ze meededen en wat ze echt voelde. Ik vond dat een mooie toevoeging!

Social media

Centraal staat social media in dit boek, met name Instagram. De meiden in het boek zijn constant bezig met hun social media kanalen en het krijgen van zoveel mogelijk likes en volgers. Ook Zilver zoekt constant bevestiging op haar Instagram-account. De accounts (en vooral de volgers en likes) van de leerlingen lijken een soort graadmeter geworden voor vriendschappen.

Daarnaast is er aandacht voor online pesten. Hoe gemakkelijk scholieren extra accounts aanmaken, elkaar helpen met pesten en bewust nare opmerkingen delen in groepsgesprekken op whatsapp. Ik vond het ook eng dat er zo weinig controle/toezicht van buitenaf was. Hierdoor hadden de pesters vrij spel in hun online wereld.

Herkenbaar?

Is de situatie uit het boek voor jou herkenbaar, of merk je dat iemand uit jouw klas wordt gepest? Ga dan naar een docent of vertrouwenspersoon bij je op school en vertel over de situatie. Caja Cazemier legt in dit boek uit waarom het zo belangrijk is dat je erover praat en dat het doorgeven van pestgedrag aan een docent niet valt onder klikgedrag. Pesten kan namelijk iemand voor een leven lang beschadigen, dus is het belangrijk dat het zo snel mogelijk stopt!


Reageer op: Like me! van Caja Cazemier

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten