Lucia de B. van Lucia de Berk

lucia de B coverDe verpleegster die ‘Engel des doods’ werd genoemd, levenslang kreeg… Lucia de B. Ik kan me herinneren dat ik er wat van meekreeg op televisie. Logisch, want de media zat er bovenop. Later zag ik op televisie dat ze al die jaren onterecht had vastgezeten. Ze was onschuldig.

Vorig jaar kwam er een film uit in de bioscoop over Lucia de B. Ik keek de film twee keer achter elkaar. Het leek wel een thriller, maar het was geen thriller! Het is waargebeurd. Jarenlang zat Lucia de Berk onschuldig in de gevangenis.

Ik kocht haar boek. Ik wou graag haar kant van het verhaal lezen. Het boek gaat over de verhoren, de zittingen in de rechtbank en haar leven als gevangene. Ook vertelt Lucia over haar jeugd, hoe ze in de prostitutie terechtkwam en uiteindelijk in Nederland op latere leeftijd verpleegkundige werd.

Het is schrijnend om te lezen hoe ineens iedereen zonder twijfel Lucia verdacht van meerdere moorden. Er was geeneens bewijs, maar iedereen was al bevoordeeld. De media was er bovenop gesprongen en terwijl Lucia nog verhoord werd en de rechter nog niet eens zijn uitspraak had gedaan werd ze in alle kranten al bestempeld als serie-moordenares.

Heel het land was dus al op de hoogte. Ook de medewerkers in het huis van bewaring en ook die hadden hun oordeel al klaar. Lucia de Berk kreeg vaak een botte en minachtende behandeling en het werd haar knap lastig gemaakt door haar meerderen. Toch bleef ze volhouden en hield ze zich vast aan elke strohalm hoop die ze had of kreeg van haar advocaat.

In het boek staan ook kopieën van de verhoren. De verhoorders blijven graven, vernederen en suggereren. Lucia blijft er koel bij en beroept zich steevast toch bij elke vraag die ze krijgt op het zwijgrecht. De verslagen gaan pagina’s door, maar met verbazing heb ik zitten lezen hoe er blijkbaar zo vanuit werd gegaan dat ze het gewoon gedaan had, terwijl er nog nergens een hard bewijs op tafel lag.

In het boek schrijft Lucia dat de rechters haar vol haat aankeken en dat de veroordeling al in hun ogen lag, nog voordat het vonnis was opgelezen. Hoe ze instortte, maar ook hoe ze de druk voelde van de media, de als hongerige wolven bovenop haar zaak zaten. Na het boek heb ik diverse filmpjes op Youtube bekeken. Er zijn beelden te vinden van de uitspraak van het Hof. En inderdaad… de rechter die het vonnis opleest, kijkt vol haat en zelfs met afschuw als Lucia luid en duidelijk begint te roepen dat ze het niet gedaan heeft.

Na deze uitspraak krijgt Lucia de Berk een beroerte, waarschijnlijk ook van de extreme spanning waar ze onder stond. Na die beroerte wordt ze overgeplaatst naar Nieuwersluis, waar ze nog jaren vast zal zitten, totdat Metta de Noo en Ton Derksen zich met deze zaak gaan bemoeien. Uiteindelijk wordt de zaak heropent en wordt Lucia de Berk vrijgesproken. Ook krijgt ze een excuus en uiteindelijk een flinke schadevergoeding.

Dit hele boek schreef ze ’s avonds en ’s nachts als ze op cel zat en niemand haar kon storen. Ze schreef gesprekken en situaties gelijk op, zodat het zo correct mogelijk op papier terechtkwam en ze niets kon vergeten. Het boek is daardoor heel persoonlijk geworden. Je voelt haar wanhoop, haar pijn, maar ook haar kracht en steeds die hoop bewaren voor dat ene lichtpuntje, want telkens weer verduisterd. Het boek stopt bij het moment dat Lucia in Nieuwersluis terecht komt. Ze schrijft dat ze er nog niet aan toe was om die laatste jaren te beschrijven. Ik verwacht daar in de toekomst nog wel een vervolg op.

Onbegrijpelijk dat toentertijd iedereen zo blind en bevooroordeeld in die rechtszaal zat en dat iedereen blind de mediageruchten voor waarheid aannam.

 


2 reacties

Reageer op: Lucia de B. van Lucia de Berk

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten